Yapay zekaya yönelik ilk denetleme İngiltere'den!
Birleşik Krallık hükümeti, devam eden büyümeye ve üretken AI ve dil öğrenme modellerine ilişkin endişelere yanıt olarak bir ilk etki incelemesi duyurdu.
Araştırmanın, yapay zeka teknolojisinin oluşturulması ve dağıtılmasının beş geniş kapsamlı alanı nasıl etkilediğine bakacağı bildiriliyor: şeffaflık ve açıklanabilirlik; hesap verebilirlik ve yönetişim; emniyet ve güvenilirlik; adalet; itiraz edilebilirlik ve tazmin. Genel olarak inceleme, AI temel modellerinin hem rekabeti hem de tüketici korumasını nasıl etkileyebileceğini ve muhtemelen etkileyeceğini öğrenmeyi amaçlıyor.
Yanıtları bulmakla görevli düzenleyici kurumlar arasında, insanlara ve işletmelere rekabetçi pazarlarda etik olmayan uygulamalara karşı çalışırken yardımcı olan Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) yer alıyor. CMA'nın CEO'su Sarah Cardell yaptığı açıklamada, "Bu dönüştürücü teknolojinin potansiyel faydalarının Birleşik Krallık'taki işletmeler ve tüketiciler tarafından kolayca erişilebilir olması ve insanların yanlış veya yanıltıcı bilgiler gibi sorunlardan korunması çok önemli." dedi. "Amacımız, bu yeni, hızla ölçeklenen teknolojinin açık, rekabetçi pazarlar ve etkili tüketici koruması sağlayacak şekilde gelişmesine yardımcı olmak."
Yapay zekaya yönelik ilk denetleme İngiltere'den!
OpenAI, Microsoft ve Google gibi önde gelen yapay zeka şirketlerinden gelen yeni gelişmeler, üretken yapay zeka araçlarının ve ChatGPT, Google Bard ve Bing Chat gibi öğrenme dili modellerinin popülaritesini artırmasına yol açtı. Şirketler yapay zeka oluşturma araçlarını ve diğer model tabanlı özellikleri dahil etmek için yarışırken, değerlendirmeler kontrollerin devreye alınması gerekip gerekmediğini belirleyebilir.
Duyuru, geçen ay İngiltere'nin Temel Model Görev Gücü başlatmak için 100 milyon pound harcadığı haberinin ardından geldi. Başbakan Rishi Sunak ve Teknoloji Sekreteri Michelle Donelan, diğer programlarda ortaya çıkan etik ve lojistik sorunlara düşmeden ekonomiye yardımcı olacak "egemen" yapay zeka teknolojisi yaratmayı amaçlıyor.