OpenAI, ChatGPT için telif haklarının yok sayılmasını talep ediyor
Artan dava sayıları arasında, OpenAI, yapay zeka tabanlı ChatGPT'nin eğitim sürecinde telif hakkı içeren materyallerin kullanımının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Bu durum, yapay zekanın eğitiminde karşılaşılan hukuki ve etik sorunları bir kez daha gündeme getiriyor.
OpenAI, yapay zeka araçları gibi ChatGPT'nin telif hakkı içeren materyaller olmadan yaratılmasının "imkansız" olduğunu ısrarla belirtti. Birleşik Krallık'ın Lordlar Kamarası iletişim ve dijital seçim komitesine yapılan bir sunumda, OpenAI, ChatGPT gibi büyük dil modellerini telif hakkı içeren çalışmalara erişim olmadan eğitemeyeceğini ifade etti.
OpenAI sunumunda, "Bugün telif hakkının hemen hemen her türlü insan ifadesini - blog yazıları, fotoğraflar, forum gönderileri, yazılım kodu parçaları ve hükümet belgeleri dahil - kapsadığı göz önüne alındığında, günümüzün önde gelen AI modellerini telif hakkı içeren materyaller kullanmadan eğitmenin imkansız olacağını" belirtti. Bu açıklama, telifli bir İngiliz gazetesi olan Telegraph tarafından bildirildi. OpenAI, "Eğitim verilerini yalnızca bir asırdan daha eski kitaplar ve çizimler gibi kamuya açık alanlara sınırlamanın ilginç bir deney oluşturabileceğini, ancak bugünün vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılayacak AI sistemleri sağlamayacağını" ekledi.
Telif hakkı içeren materyaller üzerinde AI modellerini eğitmek, son yıllarda patlama yapan generatif AI'nın en sıcak konularından biri haline geldi. Aralık ayında, The New York Times, işlerini ürünlerini yaratmak için "yasal olmayan kullanım" suçlamasıyla OpenAI ve yatırımcı Microsoft'a dava açtı. OpenAI, eğitimin "adil kullanım" olduğuna inandığını belirterek, "Gazeteciliği destekliyoruz, haber organizasyonlarıyla ortaklık kuruyoruz ve The New York Times davasının yersiz olduğuna inanıyoruz" diye yanıt verdi.
OpenAI, ChatGPT için telif haklarının yok sayılmasını talep ediyor
Bu dava, Eylül ayında, "kitle ölçeğinde sistematik hırsızlık" iddiasıyla 17 yazar, aralarında Game of Thrones'un yazarı George RR Martin'in de bulunduğu bir grup tarafından açılan bir davayı takip etti.
Ağustos ayında, Bölge Yargıcı Beryl Howell, AI sanatının telif hakkı ile korunamayacağına dair ABD Telif Hakkı Ofisi'nin bulgusunu onayladı. Bu bulgu, 2018 yılına dayanıyor, o zaman Telif Hakkı Ofisi, "insan zekası ve yaratıcı ifade arasındaki bağın" telif hakkı korumasının temeli olduğunu iddia etmişti.
OpenAI, son birkaç ayda çalkantılı bir dönem geçirdi. Kasım ayında, OpenAI'nin kurucu ortağı Sam Altman, dramatik bir yönetim kurulu kararıyla şirketin CEO'su olarak yeniden atandı. Microsoft, sadece geçen yıl OpenAI'ye 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı bildirilen, bu sonuçtan memnun görünüyordu.
The New York Times'a göre, OpenAI şu anda yatırımcılar tarafından 80 milyar dolardan fazla değer biçiliyor. Microsoft, OpenAI'ye 13 milyar dolar taahhüt etti ve şirketin teknolojisini Bing arama motoruna entegre etti. Uzmanlar, The New York Times'ın davasının generatif AI teknolojilerinin yasallığını test edebileceğini ve gazetecilik üzerindeki etkisini belirleyebileceğini söylüyor.