Meta tarafından tanıtılan ses klonlama aracı hem dost hem düşman olabilir

Teknolojinin hızlı gelişimi ve yapay zeka çağının başlamasıyla birlikte, hayatımıza birçok yenilik girecek gibi görünüyor ancak bunların hangisinin dost hangisinin düşman olduğunu söylemek için henüz erken.

Meta tarafından tanıtılan ses klonlama aracı hem dost hem düşman olabilir

Meta, sadece 2 saniyelik ses verisiyle kişinin sesini kopyalayabilen, metinden konuşmaya dönüştüren ve altı farklı dilde akıcı şekilde konuşabilen bir yapay zeka sistemi olan Voicebox'ı duyurdu. Meta, bu sistem için "konuşma için üretken yapay zekada bir atılım" ifadesini kullandı. Ayrıca Voicebox, arka plan gürültüsü sorununa da bir çözüm sunuyor.

Ses klonlama sistemleri hayatımızda uzun süredir var. Ancak, gerçekçi bir ses klonlama için genellikle çok fazla ses verisi gerekiyordu ve bu süreç haftalar alabiliyordu. Yapay zeka ile süreç birkaç saate indirildi ve artık sadece birkaç saniyelik ses verisi ile ses klonlama mümkün hale geldi. Voicebox, arka plan gürültülerini, örneğin araba kornalarını veya köpek havlamalarını da kaldırabiliyor.

Voicebox'un kullanım alanlarından biri, görme engelli kişilerin arkadaşları ve ailelerinden gelen yazılı mesajları duymalarını sağlamak. Meta, Voicebox'ın çok dilli olduğunu ve kullanıcıların altı dilde kendi sesleriyle konuşabileceklerini belirtti. Bu diller arasında İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Lehçe ve Portekizce bulunuyor.

Meta tarafından tanıtılan ses klonlama aracı hem dost hem düşman olabilir

Voicebox'ın çalışma şekli oldukça basit. Bir kullanıcı sistemine sesinden bir örnek veriyor. Bu, iki saniyelik veya daha uzun bir klip olabilir. Yapay zeka bu veriden yola çıkarak sesi tahmin ediyor ve kullanıcının gerçekçi ses stilini oluşturuyor.

Fakat Voicebox, kişilerin sevdikleri, en iyi arkadaşları ve hatta düşmanlarının seslerini iki saniye kadar kısa bir sesle taklit edebilme olanağı ile bazı etik soruları gündeme getirdi. Bu teknoloji istenmeyen ciddi sonuçlara yol açabilir. Örneğin, bankaların sesli yanıt sistemleri bu sayede kandırılabilir.

Meta, bu teknolojinin potansiyel tehlikelerinin farkında ve Voicebox'ın temel kodunu gizli tutuyor. Şirket, "Üretken konuşma modelleri için birçok heyecan verici kullanım alanı var, ancak potansiyel kötüye kullanım riskleri nedeniyle Voicebox modelini veya kodunu şu anda kamuya açık hale getirmiyoruz" diye açıkladı.