Mark Zuckerberg: yapay zeka yaratmak isteyen son milyarder
Meta, yapay genel zeka veya AGI oluşturmaya çalışan büyüyen şirketler arasına katılırken yapay zeka ekiplerini yeniden düzenliyor.
Şirketin yapay zeka araştırmasına giderek daha fazla odaklanan Mark Zuckerberg, bu değişikliğin şirketin araştırmasını "hızlandırmasına" ve sonunda metaveriyi iyileştirmesine yardımcı olacağını söyledi.
Meta'nın şu anda yapay zeka araştırmalarını sürdüren iki ekibi var: 2013'te başlayan Temel Yapay Zeka Araştırması (FAIR) ekibi ve yalnızca uygulamalarının kullanıcıları için üretken yapay zeka deneyimlerine odaklanan bir ekip. Zuckerberg, değişiklikle şirketin her iki grubu da genişletmeyi hedefleyerek bu ikisini "birbirine yaklaştıracağını" söyledi. Meta'nın CEO'su, yapay zeka çabalarına ne kadar işçi eklenebileceğini söylemedi ancak şirketin 2022'den bu yana 20.000'den fazla kişiyi işten çıkardığı göz önüne alındığında genişleme dikkat çekici.
Genellikle insan düzeyindeki zekayla karşılaştırılan bir tür yapay zeka olan YGZ'nin yaratılması, Elon Musk'un x.ai, OpenAI ve Google'ı da içeren bu şirketlerin çoğu için özel bir cazibe haline geldi. Şimdi Zuckerberg, Meta'nın engin kaynaklarını bu çabaya harcıyor. Zuckerberg, "Çok büyük miktarda altyapı inşa ediyoruz" diye yazdı. "Bu yılın sonunda yaklaşık 350 bin Nvidia H100'ümüz olacak - ve diğer GPU'ları da eklerseniz genel olarak ~ 600 bin H100s H100 eşdeğeri hesaplamaya sahip olacağız."
Mark Zuckerberg: yapay zeka yaratmak isteyen son milyarder
Aynı zamanda Zuckerberg, yapay zeka gelişmelerinden de faydalanacağını söylediği metaveriden vazgeçme planının olmadığını açıkça belirtti. "Vizyonumuzu oluşturan iki ana kısım (yapay zeka ve meta veri tabanı) birbiriyle bağlantılıdır" diye yazdı.
Şirketin yapay zeka çalışmasını metaveriye bağlamak, geçen yılki Connect etkinliğinin çoğunu üretken yapay zekayı abartmaya harcayan Zuckerberg için yeni bir strateji değil. Zuckerberg'in metaverse’ü hala geniş çapta anlaşılmadı ve popüler değil. Ancak Zuckerberg, şirketin akıllı gözlüklerini ve bunlara gömülü yapay zekayı geliştirmesiyle bu durumun değişebileceğini düşünüyor gibi görünüyor. "On yılın sonunda, birçok insanın Ray Ban Meta ile geliştirdiğimiz gibi akıllı gözlükler kullanarak gün boyunca yapay zekalarla sık sık konuşacağını düşünüyorum" dedi.