Kurumların yüzde 60’ı analitiğin faydalarına inanıyor
Kurumların yüzde 60’ı analitik sayesinde daha yenilikçi hale geldiklerini söylüyor.
SAS tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, katılımcıların yüzde 72’si analitiğin faydalarını kabul ederken, yalnızca yüzde 39’luk bir kesim analitiği strateji geliştirmek için kullanıyor.
Kurumların yüzde 60’ı analitiğin faydalarına inanıyor
Dünya analitik lideri SAS tarafından yapılan araştırmada, kurumların neredeyse dörtte üçü (yüzde 72) analitiğin değerli fikirler elde etmelerine yardımcı olduğunu, yüzde 60’ı ise analitik kaynaklarının kendilerini daha yenilikçi hale getirdiğini belirtti. Buna karşın, araştırmaya katılan kurumların yalnızca yüzde 39’u analitiği temel iş stratejilerinde kullandıklarını aktardı. Katılımcıların yaklaşık üçte biri (yüzde 35) analitiğin yalnızca taktiksel projelerde kullanıldığını söyledi.
Şirketlerin yarısından fazlası (yüzde 65) değerini bilmelerine rağmen, analitik yatırımlarının karşılığını tam olarak alamıyorlar. Ancak, artık yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi gelişmekte olan teknolojilere giriş yaparken hızlı analitik verilerine öncelik veriyorlar.
“Tam Zamanı: Analitik Platform İhtiyacı” adlı araştırma kapsamında düzenlenen ankete, dünya genelinde birçok farklı sektörden analitik uzmanları, BT ve diğer iş kollarından profesyoneller katıldı. Analitiğin, şirketlerin iş yapma şeklini değiştirdiğini ortaya koyan araştırmaya göre, analitik yalnızca günlük operasyonlarda kullanılmakla kalmıyor aynı zamanda yeniliklerin de önünü açıyor. Katılımcıların dörtte birinden fazlası (yüzde 27), analitiğin yeni iş modelleri oluşturmalarına yardımcı olduğunu dile getirdi. Analitik platformların belirli birçok faydası var. Bunların arasında en çok öne çıkanlar; veri hazırlamak için harcanan sürenin kısalması (yüzde 46), akıllı ve daha güvenli karar alma (yüzde 42) ve analiz süresinin hızlanması (yüzde 41).
Analitik platformlarının rolü hakkında farklı görüşler bulunuyor. Kurumların çoğu (yüzde 61), platformların veriden fikir ve değer elde etmeye yaradığına inanıyor. Ancak, veri üzerinde daha iyi yönetim, tahmin modelleri ve açık kaynaklı teknoloji gibi diğer amaç ve faydalar söz konusu olduğunda fikir ayrılıkları görülüyor. Yüzde 59’luk bir kesim, analitik platformların diğer rolünün entegre veya merkezi bir veri çerçevesi oluşturmak olduğunu belirtirken, yüzde 43 oranındaki bir bölüm ise yapay zeka ve makine öğrenimi için model ve algoritma sunmak olduğunu söylüyor.
Verilen yanıtlar, şirketlerin analitiğin kendilerine yardım edebileceğini bildiğini fakat kurum genelinde ve analitik döngüsünde bir platform yaklaşımı kullanmanın faydalarının ne olduğu konusunda açık ve ortak bir anlayışın olmadığını gösteriyor. Bu da SAS’ın geçen yıl Analytics Experience Amsterdam’da duyurduğu ve kurumların yapay zeka uygulamalarını sistemlerine entegre etmeye hazır olup olmadıklarını değerlendiren “Enterprise AI Promise” araştırmasında elde edilen sonuçlarda uygun bir platform kullanan kurum sayısının neden az olduğunu açıklıyor. Bu araştırma, şirketlerin yalnızca dörtte birinin (yüzde 24) yapay zeka için doğru altyapıya sahip olduğunu düşündüğünü, çoğunluğun (yüzde 53) ise yapay zeka için belirli bir platforma sahip olmadığını veya mevcut platformlarını güncelleyip uyumlu hale getirmeleri gerektiğini ortaya çıkarmıştı.
Analitik çok çeşitli amaçlarla kullanılsa da elde edilen sonuçlara
duyulan güven yüksek. Araştırmaya katılanlar, analitik sayesinde
verilerinden değer elde edebileceklerine ortalama yüzde 70 oranında
güveniyor. Veri bilimine yatırım yapanlar bu yatırımlarının
karşılığını alacağına daha çok inanıyorlar. Analitikle ilgili
rollerde görev alanların güven düzeyi yüzde 72 olurken, standart BT
ekiplerinde bu güven yüzde 65’e düşüyor.
Aynı durum geleceği düşünürken de geçerli. Analitik ekipleri, gelecekte karşılaşacakları analitik iş yüklerinin üstesinden gelebilmek için becerilerini geliştirebileceğine (yüzde 66), standart BT görevlerinde yer alanlara göre (yüzde 59) daha fazla güveniyor.