Hangisi doğru IDE NetBeans mi Eclips mi?

Derleyicilerin Savaşı NetBeans 7.0.1'in duyurulmasıyla farklı bir platforma taşındı.

Hangisi doğru IDE NetBeans mi Eclips mi?

James Gosling Java'yı geliştirirken temel olarak yarattığı bu dilin açık kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilebilme gibi bir çok özelliği bir arada bulundurmasını amaçlıyordu. İlk başlarda bu amacına ulaşamasada zamanla Java onun hayal ettiğinden daha büyük kitlelere hitap edip, daha geniş bir kütüphaneye sahip oldu. Sun'ın 1995'te Java'yı duyurmasından kısa bir süre sonra yazılım geliştiriciler Java'yı küçük çaplı projelerde kullanmaya başladılar. Fakat özellikle Java'nın bilgisayar mimarisine bağlı olmadan  herhangi bir Java Virtual Machine(JVM)'de çalışabilme özelliği bu dili son yüzyılın gözdesi haline getirdi. Lafı fazla uzatmadan Java Programlama Dili için geliştirilen ve yazılımcıların neredeyse yüzde doksanının tercih ettiği Eclipse ve NetBeans derleyicilerinin avantaj ve dezavantajlarından bahsetmek istiyorum. Fakat öncelikle Java programlarının nasıl çalıştırıldığı hakkında bilgi sahibi olmalımız gerek. Yazılımcı kodu yazdıktan sonra derleyici yazılan bu kod bloklarını derler. Ve bu derleme sonucunda "bytecode"( yani bir tür makina kodu) ortaya çıkarır. Ve bu "bytecode" Java Sanal Makinası(JVM) nı içeriğinde barındıran bütün işletim sistemlerinde çalışır. Az önce de söylediğim gibi Java yazılımcıları derleme sürecinde genellikle Eclipse ya da NetBeans'i tercih eder. Peki bu iki derleyici arasındaki farklar nelerdir?

Sun tarafından geliştirilen bir IDE olan NetBeans Eclipse kadar popüler olmasada Eclipse'in tahtını sallayacak kadar güçlü bir alt yapıya sahip. Profesyonel masaüstü, kurumsal, web ve mobil uygulamaları geliştirmek için gerekli tüm araçları içeriğinde barındırır. Windows, Linux, Mac OS X ve Solaris'te dahil olmak üzere birçok platformda çalışır. NetBeans'in en önemli özelliği "All in One" sloganıyla yola çıkmış olmasıdır. Yani sizi gereksiz plugin indirip kurma zahmetinden kurtarır. Ayrıca profesiyonel yazılımcıların yanı sıra amatör yazılıcımlarada hitap eder. Özellikle masaüstü uygulamalarında designer'ı ile yazılım dünyasının sınırlarını zorlar. NetBeans'in bana göre en can alıcı noktası Visual Web Pack özelliğine sahip olmasıdır. Yazılımcı için sürükle bırak teknolojisini içeriğine katan NetBeans Java Derlemek için en ideal IDE olmasına rağmen bir çok eksiğinin olduğunu söylemem gerek. Bu eksikliklerden en önemlisi konfigurasyon dosyasını kendi kendine yaratması. Ayrıca yarattığı bu konfigurasyon dosyası üzerinde değişikliğe izin vermemesi  yazılımcı için ilerki evrelerde büyük sıkıntılar yaratabiliyor.Gelelim Eclipse'e. IBM'in gözdesi olan Eclipse 2001 yılında duyurulduğunda Java dünyasında yer yerinden oynamıştı.(swing yerine swt'yi kullanması büyük tartışmalara neden olmuştu). Eclipse'in NetBeans'e göre en büyük avantajı popüler olmasıdır. Yani yaygın bir kullanım ağına sahiptir. Plugin bakımından inanılmaz zengin olmasına rağmen eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız plugin havuzunda boğulmanıza neden olur. Bu yönüyle amatör yazılımcılara değil profesiyonel yazılımcılara hitap eder. Ayrıca Eclipse'te yazılımcı her adımı kendi tasarlamak zorundadır.Kendi konfigurasyon dosyasını yaratmalı kendi web.xml'ini oluşturumalıdır. Eclipse'in bu kadar geniş bir kitleye hitap etmesinin en büyük nedenlerinden biri de  çok güçlü bir grafiksel kullanıcı arayüzü düzenleyicisine sahip olmasıdır.


Sonuç olarak kişisel görüşüm eğer Java Programlama dilinde belirli bir seviyenin üzerindeyseniz ve bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız Eclipse sizin için ideal bir IDE. Fakat temel düzeyde başlayıp daha sonra bu alanda ilerlemek istiyorsanız NetBeans i tavsiye ediyorum.