Google pes etti! Ödeme sistemleri genişliyor
Google Play mağazasında uygulaması olan Android geliştiricileri artık birçok Avrupa ülkesinde üçüncü taraf ödeme sistemlerini kullanabilir.
Düzenleme, Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'ten oluşan Avrupa Ekonomik Alanı (AÇA) için geçerli olacak. Ancak politika, şimdilik Google Play'in kendi faturalandırma sistemini kullanması gereken oyun uygulamaları için geçerli olmayacak.
Google, AB'nin yasama kolu olan Avrupa Komisyonu'nun bu ay Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) geçirmesinin ardından harekete geçiyor. Dijital Hizmetler Yasası ile birlikte, yasa, örneğin büyük platform sahiplerinin kendi sistemlerini dikte etmelerini yasaklayarak büyük teknolojinin gücünü dizginlemek için tasarlandı.
Google pes etti! Ödeme sistemleri genişliyor
DMA'nın 2024'e kadar yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Bununla birlikte, Google'ın AB hükümet işleri ve kamu politikası direktörü Estelle Werth, bir blog yazısında şirketin "Geliştirici ortaklarımızla yakın çalışmamıza ve uyumluluk planlarımızın ortak kullanıcılarımızın ve daha geniş ekosistemin ihtiyaçlarına hizmet etmesini sağlamak için bu programı şimdi başlatıyoruz.” diye yazdı.
Hareket, tüm uygulama içi ödemelerin Play Store'un faturalandırma sistemi aracılığıyla işlenmesini gerektiren bir politikayı kısmen tersine çeviriyor. Farklı bir faturalandırma sistemini tercih eden geliştiriciler, Google'ın ücretlerinden tamamen kurtulamayacaklardır. Ancak Google, onlardan aldığı hizmet ücretlerini %3 oranında düşürecek.
Google, geliştiricilerin %99’unun %15 veya daha düşük bir ücrete hak kazandığını söylüyor. Diğerleri genellikle %30 ödüyor. Bir üçüncü taraf faturalandırma sistemi seçerlerse, Google'ın aldığı ücretler sırasıyla %12’ye (veya daha düşük) veya %27’ye düşecek. Geliştiriciler, alternatif ödeme sağlayıcısının ne kadar ücret aldığına bağlı olarak, yine de aynı miktarda ücret ödeyebilir.
Google, Play Store'u alternatif ödeme sağlayıcılarına açma fikrine çok yönlü baskılar karşısında uzun süre direndi, ancak AB elini zorladı. Şirket, geçen yıl Güney Kore'de Google ve Apple'ın üçüncü taraf ödemeleri sunmasını gerektiren bir yasayı geçirmesinin ardından da benzer bir önlem aldı.