Dosyaları FTP'de depolamak

Dosyaları local'de depolamak yerine FTP üzerinde depolamak günümüzde yaygınlaşan bir depolama yöntemi haline geldi.

Dosyaları FTP'de depolamak

Yazıya başlamadan önce FTP kavramanın tam olarak ne olduğunu açıklamak gerek. FTP(File Transfer Protocol) adından da anlaşılacağı üzere sunucularda dosya tutmaya yarar. Daha ayrıntılı tanımlamasıda şu şekilde yapılabilabilir. İnternete bağlı bir bilgisayardan diğerine dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolüdür. (Bu uygulamayı gerçekleştiren programlara da genel olarak FTP ya da FTP server denir). Bilinenin aksine ilk geliştirilen internet protokollerinden biri FTP'dir.
1319727768_passive-ftp.gif

FTP'nin ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında bir fikir sahibi olduğumuza göre sıra neden FTP'de dosya depolamalıyım sorusunun cevabına geldi. Günümüzde ilk bilgisayarların aksine harddisk masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar ile bütünleşik olarak kullanıcıya sunulur. Genel olarak iki bölüm halinde kullanıcıya sunulan bu harddiskler temel depolama işlemini yerine getirir.Harddisklerin asıl amacı sayısal verileri kalıcı şekilde depolamaktır. Tüm harddisklerin en önemli özelliği üzerine yazılmış olan verilerin sürekliliğini sağlamaktır. Ana belleğin aksine güç kesilsede üzerinde yazılı bilgileri korur. Siz silmeyene kadar bu veriler fiziksel olarak varlığını sürdürür. (Silseniz dahi fiziksel varlığını bütünüyle yitirmez). Sistem dosyaları haricinde ki dosyaları Harddisk'te depolamak genel olarak yararlı olarak görünsede pek profesiyonelce değildir. Yazılımcıların büyük bir çoğunluğu dosyalarını FTP üzerinde depolar. Ve gerektiğinde gerekli olan dosyayı yine FTP aracılığıyla kullanır. Günümüzde neredeyse her evde internet bağlantısı olduğu göz önüne alınırsa dosyaları FTP'de depolamak oldukça yararlı bir iştir. Her ne kadar bazı çevrelerce güvenli görünmede sağlam bir HOST firmasında dosya depolamak local?de depolamaktan daha güvenli ve yararlıdır.

Yazıma Linus Torvalds'ın şu meşhur sözüyle son vermek istiyorum: Gerçek programcı dosyaları yedeklemez. Tüm dosyaları büyük bir FTP sunucusuna yollayıp diğerlerinin yansı oluşturmasını bekler.?