Bilgisayarda virüs olduğunu gösteren 8 işaret!
Bilgisayarınıza zarar verebilecek virüslerin belirtilerini sizin için bir araya getirdik.
Günlük yaşantımızın vazgeçilmez teknolojilerinden biri haline gelen kişisel bilgisayarlarımızda pek çoğumuzun yaşadığı ortak sıkıntılardan biri de hiç şüphesiz işletim sistemlerimize sızan ve sistem performansını olumsuz yönde etkileyen bilgisayar virüsleridir. Eğer bilgisayarınızda anti-virüs programı yoksa, virüs olduğunu ancak virüs etkisini gösterdikten sonra anlayabilirsiniz. Nadiren, dosya adı sabit ve bilinen virüsleri dosya adıyla tarayarak bulmak ve silmek çözüm olabilir.
Aslına bakarsanız bilgisayarlara bulaşan virüsler bir çok işaretle kendisini belli edebiliyor. Bilgisayarınızda aşağıda sıraladığımız işaretlerden biri veya daha fazlası bulunuyorsa cihazınızda zararlı yazılımlar olabilir ve bu anlamda acil önlemler almanız gerekebilir. Eğer aşağıdaki belirtilerden herhangi birine rastladıysanız acil olarak antivirüs programlarını devreye sokabilirsiniz ya da bilgisayarınıza format atarak genel bir temizlik yapabilirsiniz. Ancak, virüsün bilgisayara önemli ölçüde geri dönülmez hasarlar vermiş olduğu zamanlarda temizleme işlemi her zaman etkisini gösteremeyebilir.
Genellikle bu tür durumlarla karşılaşmamak adına pek çok bilgisayar kullanıcısı antivirüs programı kullanıyor. Ancak bazı durumlarda koruma kalkanlarının da etkisiz kaldığı anlar olabiliyor. Tüm bunların yanında bazı bilgisayar kullanıcıları ise, sistem performansını aşağı çektiği için antivirüs programlarına pek sıcak bakmadığı da bir gerçek.
Yalnız burada oldukça önemli olduğunu düşündüğüm bir bilgiyi siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak istiyorum; Anti-virüs yazılımlarının tarama işlemi sonrasında virüs bulamaması bilgisayarda virüs olmadığını değil, sadece tarama işleminde kullanılan anti-virüs programlarının tanıdığı virüslerin olmadığını gösterir.
Bunun yanında kullanılan anti-virüs yazılımlarının buldukları virüsleri silmeleri veya bulaştıkları dosyalardan temizleyememeleri de zaman zaman karşılaşılan diğer bir durumdur. Eğer böyle bir durum yaşamak istemiyorsanız daha güncel başka bir anti-virüs yazılımını kullanmanızın ya da anti-virüs programınızı güncellenmenizin daha uygun olacağını belirtelim.
Her ne olursa olsun, kullanılan anti-virüs programının tanımadığı bir virüsün bilgisayarınıza bulaşmış olması ihtimalinin de her zaman olduğunu unutmayın.
Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan bilgisayarınıza zarar verme ihtimali bulunan virüslerin belirtilerine hep birlikte göz atalım.
İşte bilgisayarınızda virüs olabileceğini gösteren 8 belirti;
1- Windows araçlarına ulaşılamıyorsa
Kullanmakta olduğunuz bilgisayar kontrolden çıktığı zaman Ctrl+Alt+Delete kombinasyonu çoğu zaman yardımcı olsa da bu kombinasyon bazen çalışmayabilir. Bu ve benzeri durumlar virüsten kaynaklanıyor olabilir.
2- Yeni programlar oluşuyorsa
Eğer bilgisayarınızdaki yüklü programları incelerken sizin tarafınızdan yüklenmeyen programlara rastlıyorsanız, bu virüslerin işareti olabilir. Fakat bunların gerçek programlar olma ihtimali de var. Bu anlamda antivirüs programınız ile tarama yapmanızda fayda var.
3- Programlar donuyorsa
Programlar, birçok farklı nedenden dolayı kilitlenebilir. Bu durum bir çoğumuzun başına gelmiştir. Windows’un sorun giderme yöntemlerini denediniz ancak bir sonuç alamadıysanız, sorun virüsten kaynaklanıyor olabilir.
Mavi ekranlar genellikle donanım ve sürücü problemlerinden kaynaklanıyor olsa da bazen virüslerde bu hataya neden olabiliyor. Eğer sık sık mavi ekran hatası ile karşılaşıyorsanız bu kodu internet üzerinden araştırmanızda fayda olabilir.
4- İnternet bağlantısında yaşanan sorunlar
Birçok kullanıcı internet yavaşlığından şikayet eder. İnternet bağlantınızın yavaş olması birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Fakat bağlantınız birden koptu ve bu sırada bilgisayarınız garip davranmaya başladıysa virüs bulaşmış olabilir.
Bir ihtimal bazı zararlı yazılımlar ağ ayarlarınızı değiştirerek bağlantınızla araya bir Proxy sunucusu yerleştirmiş olabilir. Bunun amacı, virüsü silmenizi sağlayan araçları indirmenizi engellemektir. Bu tür bir saldırıdan kurtulmak için zararlı yazılım kaldırma araçlarını harici disklerde taşımak ve çevrimdışı yükleme yapmaktır.
5- Dosyalarınız kayboluyor
Umarım sizin de başınıza gelmemiştir, ancak fidye yazılımları son yıllarda oldukça ciddi oranda artış gösterdi. Bu tür saldırılar dosyalarınızı şifreler ve erişilmez bir hale getirir. Yakın zamanda bir arkadaşımın işyerinde buna benzer bir saldırının gerçekleşmesine şahit olmuştum ve ortak ağ üzerinden paylaşıma sunulan birçok dosya ulaşılmaz hale gelmişti. Bu tür virüsler belirli dosyaları bozuyor ve siz bunu sadece dosyayı açmaya çalıştığınız zaman fark edebiliyorsunuz.
Şifrelenmiş dosyaların açılabilmesi için sizden ödeme yapmanız istenir. Bu ödemeyi yapsanız bile dosyaları kurtarmanız garantili değildir. Fidye yazılımlarına karşı korunmak için dosyalarınızı düzenli olarak yedeklemeniz gerekmektedir.
6- Bilgisayarınızda aşırı bir yavaşlık varsa
Eğer donanımlarınız düzgün çalışıyor, Windows’un bakımı yapılmış ve herhangi bir program belleğinizi tüketmiyor, ancak buna rağmen bilgisayarınızda yavaşlama söz konusu ise, bu bir virüsün bilgisayarınıza bulaştığının habercisidir. Virüsler arka planda bilgisayarınızı yavaşlatan işlemler çalıştırabilir.
7- Antivirüs programının devre dışı kalması
Düşünün; eğer evinize birisi izinsiz girmek isterse ne yapacaktır? Elbette bu kişinin ilk yapacağı şey evin güvenlik sistemini devre dışı bırakmaktır. Bazı virüsler, antivirüs programlarını tıpku bu şekilde devre dışı bırakmayı başarabiliyor. Antivirüsünüz devre dışı kaldıysa, güncelleme yapmıyorsa şüphelenmeniz yersiz değildir.
8- İnternet tarayıcınızdaki tuhaflıklar
Eğer internet tarayıcınız açık değilken bile açılır pencereler yani popuplarla karşılaşıyorsanız ya da varsayılan arama motorunuz aniden değiştiyse çok büyük ihtimal ile bu bilgisayarınıza zararlı bir yazılımın bulaşmış olduğunun işaretidir.