Yapay zeka resmen güvenlik tehdidi olarak kabul edildi, ülkeler güçlerini birleştiriyor

OpenAI, Google, Anthropic ve üretken yapay zeka geliştiren diğer şirketler teknolojilerini geliştirmeye ve giderek daha iyi geniş dil modelleri yayınlamaya devam ediyor.

Yapay zeka resmen güvenlik tehdidi olarak kabul edildi, ülkeler güçlerini birleştiriyor

Bu modellerin ortaya çıktıkça güvenliği konusunda bağımsız değerlendirme için ortak bir yaklaşım oluşturmak amacıyla Birleşik Krallık ve ABD hükümetleri, Birleşik Krallık'taki Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris tarafından duyurulan ancak henüz faaliyete geçmeyen bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

Ortaklığın bir parçası olarak teknik bilgi, bilgi ve hatta personeli paylaşmayı planlıyorlar ve ilk hedeflerinden biri, kamuya açık bir model üzerinde ortak bir test çalışması yapmak gibi görünüyor.

The Times'a göre bu ortaklık, yapay zeka güvenliğine ilişkin dünyadaki ilk ikili düzenleme olsa da hem ABD hem de İngiltere gelecekte diğer ülkelerle de işbirliği yapmayı planlıyor. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, "Yapay zeka, neslimizin belirleyici teknolojisidir. Bu ortaklık, hem ulusal güvenliğimiz hem de daha geniş anlamda toplumumuz açısından, her iki Enstitümüzün de tüm risk yelpazesindeki çalışmalarını hızlandıracak" dedi.

Yapay zeka resmen güvenlik tehdidi olarak kabul edildi, ülkeler güçlerini birleştiriyor

Bu özel ortaklık test ve değerlendirmeye odaklanırken, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler de yapay zeka araçlarını kontrol altında tutmak için düzenlemeler yapıyor. Mart ayında Beyaz Saray, federal kurumların yalnızca "Amerikan halkının haklarını ve güvenliğini tehlikeye atmayan" yapay zeka araçlarını kullanmasını sağlamayı amaçlayan bir idari emir imzaladı.

Bundan birkaç hafta önce Avrupa Parlamentosu yapay zekayı düzenlemeye yönelik kapsamlı bir yasayı onayladı. Yasa, "İnsan davranışını manipüle eden veya insanların zayıf noktalarından yararlanan yapay zekayı", "hassas özelliklere dayalı biyometrik sınıflandırma sistemlerini" ve yüz tanıma veritabanları oluşturmak için yüzlerin CCTV görüntülerinden ve webden "hedefsiz olarak kazınmasını" yasaklayacak. Ayrıca deepfake'lerin ve yapay zeka tarafından oluşturulan diğer görsellerin, videoların ve seslerin de kendi kurallarına göre açıkça etiketlenmesi gerekecek.