Papağanlar da görüntülü konuşma yapmak istiyor!
Bir araştırma, evcil kuşların önceden kaydedilmiş videoları izlemek yerine birbirleriyle canlı aramalar yapmayı tercih edebileceğini öne sürüyor.
İnsanların evcil hayvan olarak besledikleri Papağanlar doğaları gereği sosyal varlıklardır. Esaret altında oldukları zamanlarda genellikle bir sürüyle etkileşime giremedikleri için onları mutlu ve sağlıklı tutmak bazı gerçek zorluklar doğurabilir. Ancak son araştırmalar, teknolojinin onların sosyal ihtiyaçlarının daha fazlasını karşılamalarına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Glasgow Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni (çok küçük) bir çalışma, Meta'nın Messenger uygulaması aracılığıyla diğer kuşlarla video görüşme seçeneği verildiğinde papağanların tepkilerini, önceden kaydedilmiş videoları izlerken nasıl verdiğini karşılaştırdı. Ve görünüşe göre, gerçek zamanlı konuşmaları tercih ediyorlar.
Araştırma, son birkaç yılda yapılan bir dizi küçük çalışmanın bulgularına dayanmaktadır, bunlardan birinde ekip, evcil papağanları birbirleriyle video görüşmeler yapmaya (insan yardımıyla) ve diğerinde ise tablet oyunları oynamaya öğretti. En sonuncusunda, dokuz papağan sahibine evcil hayvanlarının kurulum yapmaları için tabletler verildi ve ardından altı aylık bir süre boyunca gözlem altına alındılar. Bu süre zarfında, birbirleriyle video görüşme yoluyla tanıştırılan papağanlar, toplamda 12 seans boyunca en fazla üç saat süren aramalar yapabildiler. Bu seansların yarısı önceden kaydedilmiş videoları içerirken, diğer yarısı canlı Messenger video görüşmeleriydi.
Papağanlar da görüntülü konuşma yapmak istiyor!
Bakıcılarının kaydettiği seanslara göre, kuşların canlı etkileşimler sırasında daha fazla ilgili oldukları bildirildi. Bu senaryolarda daha fazla çağrı başlattılar ve diğer ucundaki kuşlarla daha fazla zaman geçirdiler.
Her bir oturumda, papağanlara en fazla iki çağrı yapma izni verildi ve araştırmacılar, Messenger üzerinden sohbet edenlerin bu sınırı yüzde 46 oranında, önceden kaydedilmiş videoları izlerken ise neredeyse yarısına ulaştıklarını buldular. Genel olarak, papağanlar Messenger üzerinden toplam 561 dakika video görüşme yaparken, önceden kaydedilmiş videoları izlerken sadece 142 dakika harcadılar.
"Canlılık görünümü, gerçekten papağanların ekranlarla etkileşimini farklı kılmış gibi görünüyordu," diyen Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, kesin sonuçların çıkarılabilmesi için daha fazla çalışma gerektiğini belirtti. "Canlı bir kuşla etkileşimde bulunurken sergiledikleri davranışlar genellikle gerçek hayatta diğer papağanlarla da sergiledikleri davranışları yansıtıyordu, bu önceden kaydedilmiş oturumlarda olmuyordu." Bununla birlikte, bakıcılar çoğunlukla hem canlı hem de önceden kaydedilmiş çağrıların kuşlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bildirdiler.
"İnternet, hayvanlara birbirleriyle yeni şekillerde etkileşime girmeleri için fırsatlar sunma potansiyeline sahip olsa da, onlara bu konuda yardımcı olmak için inşa ettiğimiz sistemler, onların belirli ihtiyaçlarına ve fiziksel ve zihinsel yeteneklerine göre tasarlanmalıdır," diye belirtti Dr. Hirskyj-Douglas. "Bu gibi çalışmalar, gerçekten hayvan-odaklı bir internetin temellerini atmaya yardımcı olabilir."