Meta yine büyük bir ceza ile karşı karşıya
Facebook'un ana şirketi Meta'ya, kampanya finansmanı açıklama yasalarının tekrarlanan ve kasıtlı ihlalleri nedeniyle Washington eyaletine yaklaşık 25 milyon dolar para cezasının üzerinde 10.5 milyon dolar da yasal ücret ödemesi emredildi.
The Seattle Times'ın bildirdiğine göre, King County Yüksek Mahkemesi Yargıcı North, sosyal medya devine ABD tarihindeki en büyük kampanya finansmanı cezası olduğuna inanılan para cezasını kestikten iki gün sonra, cuma günü de yasal harç emri çıkardı.
North, şirketin 30 gün içinde banka havalesi, çek veya havale yoluyla ödeme yapmasını emretti. Para, kampanya finansmanı yasalarını uygulayan eyalet Kamuyu Aydınlatma Komisyonuna gidecek.
North, 1972'de seçmenler tarafından kabul edilen ve daha sonra Yasama Meclisi tarafından güçlendirilen Washington'un Adil Kampanya Uygulamaları Yasası'nın 800'den fazla ihlali için izin verilen azami cezayı verdi. Washington Başsavcısı Bob Ferguson, ofisinin daha önce 2018'de aynı yasayı ihlal ettiği için Facebook'a dava açtığı göz önüne alındığında, azami sınırın uygun olduğunu savundu.
Şirket daha önce kararla ilgili seçeneklerini değerlendirdiğini söylemişti.
Meta yine büyük bir ceza ile karşı karşıya
Washington'un şeffaflık yasası, Meta gibi reklam satıcılarının siyasi reklamları satın alanların adlarını ve adreslerini, bu tür reklamların hedefini, reklamların nasıl ödendiğini ve her bir reklamın toplam görüntülenme sayısını tutmasını ve halka açıklamasını şart koşuyor. Reklam satıcıları, bilgileri isteyen herkese sağlamalıdır. Televizyon istasyonları ve gazeteler onlarca yıldır yasalara uyuyor.
Ancak Meta, yasanın anayasaya aykırı olduğunu, çünkü “siyasi ifadeyi gereksiz yere ağırlaştırdığını” ve “tamamen uyulmasının neredeyse imkansız olduğunu” savunarak, gerekliliklere defalarca itiraz etti. Facebook, platformda yayınlanan siyasi reklamların bir arşivini tutarken, arşiv, Washington yasalarının gerektirdiği tüm bilgileri ifşa etmez.
2018'de, Ferguson'un ilk davasını takiben, Facebook 238.000 dolar ödemeyi kabul etti ve kampanya finansmanı ve siyasi reklamcılıkta şeffaflık taahhüt etti. Ardından, şartlara uymak yerine eyalette siyasi reklam satmayı bırakacağını söyledi. Yine de şirket siyasi reklamlar satmaya devam etti ve Ferguson 2020'de tekrar dava açtı.
Dünyanın en zengin şirketlerinden biri olan Meta, çarşamba günü yaklaşık 28 milyar dolar gelir üzerinden hisse başına 4.4 milyar dolar üç aylık kazanç bildirmişti.