Kullanıcılar Twitter'a çok fazla güvenmiyorlar! Çarpıcı gerçek!
Twitter geçtiğimiz günlerde, 20. şeffaflık raporunu yayınladı ve ayrıntılar, kişisel bilgilerin kötüye kullanılmasından endişe duyanlar için hala pek de güven verici değil.
Sosyal ağ, Temmuz-Aralık 2021 raporlama döneminde hesap verisi taleplerinin sayısında 198.931 hesapta 47.572 yasal taleple "rekor seviyelere" ulaştı. Özellikle medya çok daha fazla baskıyla karşı karşıya kaldı. Hükümetin doğrulanmış haber kuruluşlarından ve gazetecilerden veri talepleri, son rapora göre %103 arttı ve 349 hesap incelendi.
Haber sektörüne yönelik en büyük talep Hindistan'dan (114), ardından Türkiye (78) ve Rusya'dan (55) geldi. Hükümetler talep ettikleri haberlerden 17 tweet'i durdurmayı başardı.
Geçmişte olduğu gibi, ABD talepleri toplam hacmin orantısız bir şekilde büyük bir bölümünü temsil ediyor. Ülke, dünya çapındaki tüm hesap bilgisi taleplerinin %20’sini oluşturuyor ve bu talepler, belirtilen tüm hesapların %39’unu kapsıyor. Altı aylık zaman diliminde talepler %20 düşmüş olsa da, Rusya %18 hacimle hala en büyük ikinci talep sahibi konumunda.
Kullanıcılar Twitter'a çok fazla güvenmiyorlar! Çarpıcı gerçek!
Şirket, mümkün olduğunda bilgiye erişimi hala reddettiğini veya sınırlandırdığını söyledi. ABD veri taleplerinin %31’ini reddetti ve küresel taleplerin %60’ını ise daralttı veya kapattı. Twitter ayrıca, Birinci Değişiklik nedenlerini öne sürerek, anonim ABD kullanıcılarını tanımlamaya yönelik 29 sivil girişime de karşı çıktı. Bu davaların ikisinde dava açtı ve şimdiye kadar bu davalardan birinde başarılı oldu. Bununla birlikte, ABD'de ulusal güvenlikle ilgili talepleri bildirme konusunda pek başarılı olmadı ve Twitter hala daha fazla ayrıntı paylaşmasına izin verecek bir temyiz kazanmayı umuyor.
Veri çağrıları, 2020'nin başlarından itibaren ani bir artış gösterdi ve bu son şeffaflık raporu artmaya devam ettiklerini gösteriyor. Twitter, gazetecileri hedef alma girişimlerini basın özgürlüğüne yönelik artan bir tehdit olarak görüyor. Durumun en azından yakın vadede değişken olduğunu ekleriz. Rusya, bu ülkenin Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Twitter'a erişimi kesti ve şirket, hesapları engelleme emrine direnmesi için Hindistan'a dava açtı. Bir sonraki rapor önemli ölçüde farklı bir resim çizerse şaşırmayın.