Facebook'un yeni projesi metaverse hakkında bilmeniz gereken herşey!
Facebook Inc.'in adını Meta olarak değiştirme kararı, şirketin kendi adıyla anılan sosyal medya platformunun ötesinde algılanan büyüme fırsatlarını yansıtıyor.
Facebook, yeniden markanın, CEO Mark Zuckerberg'in teknoloji şirketini, genç kullanıcıları da çekebilecek önemli bir büyüme alanı olarak gördüğü meta veri tabanı etrafında nasıl yeniden konumlandırdığını göstermesini istiyor.
Metaverse'i tanıtması, Facebook'un The Wall Street Journal'ın Facebook Dosyaları serisindeki ifşalar nedeniyle milletvekillerinden, araştırmacılardan ve kullanıcılardan yoğun eleştirilerle karşı karşıya kalmasıyla geldi.
" Metaverse” ne anlama geliyor?
Metaverse, insanların çalışacağı, oyun oynayacağı ve alışveriş yapacağı çevrimiçi bir sanal alem. Facebook bunu “sosyal bağlantının bir sonraki evrimi” olarak tanımlıyor. Bu, dünyanın her yerinden insanlar tarafından oluşturulacak ve herkese açık kolektif bir proje. Bugün mümkün olanın ötesine geçen şekillerde sosyalleşebilecek, öğrenebilecek, işbirliği yapabilecek ve oynayabileceksiniz."
Facebook neden yeniden markalaşıyor?
Kurumsal marka değişikliği, Facebook'a milletvekilleri, araştırmacılar ve kullanıcılar tarafından keskin bir incelemeyle karşı karşıya kaldığı bir zamanda odağı değiştirme fırsatı veriyor. Bay Zuckerberg, Facebook'un platformlarının zarar veren kusurlarla dolu olduğunu bildiğini gösteren Facebook Files serisindeki ifşalar nedeniyle şirketi çevreleyen eleş"tirilerin, organizasyonun yanlış bir resmini çizdiğini söyledi.
Bu, Facebook'un mülkleri için ne anlama geliyor?
Facebook, uygulamalarının adlarının (Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp) aynı kalacağını söylüyor. Ancak şirket kurumsal yapısını adapte ediyor. Zuckerberg, yakın tarihli bir kazanç çağrısında, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini kapsayan Facebook Reality Labs'ın ayrı bir raporlama birimi haline geldiğini söyledi. Bu birim için yapılan harcamaların bu yılki toplam işletme karını 10 milyar dolar azaltacağını söyledi.
Diğer büyük şirketler isimlerini değiştirdi mi?
Evet. Yeniden markalaşma nispeten yaygın bir kurumsal taktiktir. Bir isim değişikliği, bir şirketin odak ve portföyünde daha geniş bir değişimin pazara, rakiplerine ve reklamverenlerine bir sinyal olabilir, aynı adı taşıyan ürün aynı unvanı korusa bile.
Philip Morris, sigaranın sağlığa zararlı etkileri nedeniyle Big Tobacco'nun yaygın olarak kınanması üzerine 2003 yılında adını Altria Group Inc. olarak değiştirdi. Apple Inc., iPod ve iPhone gibi diğer ürünlerin büyümesini yansıtmak için 2007 yılında adını Apple Computer'dan kısalttı. Google, bir dizi yan işletmeyi barındıran Alphabet Inc. adlı bir ana şirket oluşturmak için 2015 yılında yeniden yapılandırıldı.
Weight Watchers, cazibesini genişletmek için 2018'de adını WW olarak değiştirdi, aynı zamanda Dunkin' Brands Group Inc. kahveye giderek daha fazla vurgu yaparken amiral gemisi markasından "Donuts" kelimesini çıkardı.
Facebook'un hisse senedi simgesi ne olacak?
1 Aralık'tan itibaren, şirketin hisselerinin FB ile sahip olduğu iki harfli formattan vazgeçerek MVRS hisse senedi sembolü altında işlem görmesi planlanıyor.
28 Ekim'de, yani isim değişikliğinin açıklandığı gün, Facebook yaklaşık 900 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle kapandı ve onu piyasa değerine göre en büyük 10 ABD şirketi arasına soktu.