Sinema tarihinin en iyi animasyon filmleri!
23 Nisan'da çocuklarınızla birlikte izleyip en az onlar kadar keyif alabileceğiniz animasyon filmlerini sizler için derledik.
IMDB'de 10 üzerinden 8,4 puana layık görülen 2010 yapımı Toy Story 3, dünya çapında 1 milyardan dolardan fazla gişe hasılatı elde etti. Filmin seslendirme kadrosunda Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty gibi isimler yer alıyordu.
Kafamızın içinde çalışan ve duygularımızı yöneten birbirinden sempatik karakterleri konu alan Inside Out, IMDB'de 10 üzerinden 8,4 puana layık görüldü. 2015 yılında gösterime giren yapım 800 milyon dolar gişe hasılatı elde etti "En İyi Animasyon Filmi" dalında Oscar ödülü kazandı.
Her ne kadar bolca komedi unsuru barındırsa da, Wall-E fazlasıyla duygusal bir yapımdı. 2008'de gösterime giren yapım da "En İyi Animasyon" türünde Oscar kazandı ve 533 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Wall-E'de aşırı kirlenme nedeniyle terk edilmiş bir dünya ve onu temizlemek için geride kalan robotlardan biri olan Wall-E'nin hikayesi konu alınıyordu.
IMDB'de 10 üzerinden 8,5 puana layık görülen Lion King, tarihin en başarılı animasyon filmlerinden biriydi. 1994 yılında gösterime giren yapım 2 Oscar ödülü kazandı ve 1 milyar dolar gişe hasılatına layık görüldü.
2010 yılında gösterime giren How To Train Your Dragon(Ejderhanı Nasıl Eğitirsin) isimli yapım, IMDB'de 10 üzerinden 8,4 puana layık görüldü. Ejderhalar ve Vikingler arasındaki savaşı konu alan yapımda, diğer Vikinglerden farklı yapısıyla dikkat çeken Hiccup macerasını izledik. Filmin devamı çekildi ve serinin üçüncü filmi de 2018 yılında gösterime gireccek.
Up(Yukarı Bak) filmi ilk başlarda bize biraz gözyaşı döktürse de, ileri aşamalardaki yumuşak tonu ile gönülleri fethetti. 2009'da gösterime giren yapım IMDB'de rakamlarına göre 10 üzerinde 8,4 puana layık görüldü. Filmde, hayatını kaybeden karısıyla yaşadığı evi kaybetmemek için çaba gösteren huysuz bir ihtiyarın maceralarına konuk olduk. Pixar yapımı 850 milyon dolar gişe hasılatı ve 5 Oscar adaylığına layık görüldü.
Ejderhanı Nasıl Eğitirsin serisinin ikinci filmi de, en az ilki kadar başarılı oldu ve IMDB'de 10 üzerinden 8,1 puanına layık görüldü. 2014'de gösterime giren yapım, 700 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Yapımda Vikingler ve Ejderhaların birliğine ve ortak düşmanlarına karşı savaşına tanık olduk.
Finding Nemo(Kayıp Balık Nemo) IMDB'den 8,1 puan elde etti. 2003 yılında gösterime giren yapım, 940 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Filmde Nemo'nun okyanusta kayboluşu ve babası ve Dori'nin onu arayışı konu edildi.
Geçtiğimiz yıl fenomen animasyonun; gerçek aktörlerle yeniden çevrimi ile gösterime giren Beauty and the Beast 1991 yılında beyaz perde ile buluştu. Klasik hikaye 25 milyon dolarlık bütçesine rağmen 450 milyon dolar gişe hasılatı ve 8,1/10 puanına layık görüldü.
1992'de gösterime giren Aladdin, ünlü lamba ve cin efsanesini esprili biçimde ele alıyordu. IMDB'den 8 puan kazanan yapımın 25 milyon bütçesine karşın 600 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Karanlık filmleriyle tanıdığımız yönetmen Tim Burton, 1993 yılında ilginç bir animasyon filmine imza attı. IMBD'den 8 puana layık görülen yapım fazla gişe hasılatı elde edemese de (75 milyon dolar), animasyon tarihinin kült yapımlarından biri oldu.
Big Hero Six; drama, aksiyon ve komedi unsurlarını başarıyla birleştiren bir yapımdı. 2014 yılında gösterime giren yapım IMDB'den 7,9 puana layık görüldü. Ağabeyini dramatik bir kazayla kaybeden Hiro'nun öyküsünü konu alan Big Hero Six, aslında bir Marvel çizgi romanı uyarlamasıydı.
2001 yılında gösterime giren Monsters, Inc son derece ilginç bir konuya sahipti. Filmde çocukları korkutmak ve korumak arasında sıkışıp kalan canavarlar ele alınmıştı. IMDB'den 7,9 puan kazanan yapım, yapımcısı Pixar'a 577 milyon dolar kazandırdı.
Antik Polenizya'da(Polinezya, Büyük Okyanus'taki üç büyük ada öbeğinden biri) geçen 2016 yapımda, Moana'nın köyünü kurtarma çabalarına şahit olduk. IMBD'de 7,8 puana layık görülen yapımın seslendirme kadrosunda Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison gibi ünlü isimler yer aldı.
Toy Story 2(Oyuncu Hikayesi 2), 1999 yılında gösterime girdi ve 500 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
2001 yılında gösterime giren Shrek, yapımcısı Dreamworks'e 495 milyon dolar kazandırdı ve "En İyi Animasyon" türünde Oscar kazandı. Filme IMDB'de layık görülen puan ise 7,9'du.
2013 yılında gösterime giren 1,4 milyar dolar gibi inanılmaz bir gişe hasılatı elde eden Frozen, iki adet Oscar ödülü kazanmayı bildi. Buzları yönetebilen bir kraliçe, onu çok seven kardeşi ve kraliçenin buza hakimiyetini lanet olarak görüp ona saldıran kötü adamlarla donanmış film, IMBD'de 7,9 puan elde etti.
Oyunbozan Ralph olarak Türkçe'ye çevrilen Wreck-It Ralph, orijinal bir video oyunundan esinlenildi. Oyundaki kötü karakter Ralph, arkadaşsız kalmasından ve şeytani bir figür olarak görülmesinden dolayı bunalıma girdi ve diğer oyunu karakterleriyle iletişim kurdu. 120 milyon dolar bütçesine rağmen 500 milyon dolara yakın gişe hasılatı elde eden yapım, pek Oscar ödülüne layık gösterildi ve IMDB'den 7,8 puanı cebine koymayı başardı.
Despicable Me(Çılgın Hırsız) serisinin öncesini konu alan Minions, 2016 yılında gösterime girdi ve 1,2 milyar dolar gişe hasılatı elde etti. IMBD'den de 7,5 puan kazanan yapımın devamı 2019 yılında beyaz perde ile buluşacak. Minions'ta kötü efendilere hizmet etmek için yaşayan birbirinden sempatik ve saf Minyonların köken hikayesine konuk olduk.
Rüyasında kendisini bir Kung-Fu ustası olarak gören ancak aslında tam bir beceriksiz olan şişman panda Po, seçilmiş kişi (Ejderha Savaşçısı) ünvanını kazanınca işler değişir. Tabii ki derinlere indikçe, Po'nun hiç de beceriksiz olmadığı ortaya çıkar. Mistik ögelerle bezenmiş Kung-Fu Panda, iki devam filmi ve üç sezonluk bir TV serisinin önünü açtı. Kung-Fu Panda IMDB ortamında 7,7 puana layık görüldü ve 700 milyon dolara yakın gişe hasılatı elde etti.