PC sürümleri, konsol sürümlerine fark atan 10 oyun!
Grafik, mod çeşitliliği, daha iyi kontroller... İşte PC sürümleri, konsol sürümlerine açık ara fark atan 10 oyun!
2. Skyrim PC dışında: Xbox 360, PS3 Xbox One ve PlayStation 4 platformlarında Skyrim'in HD versiyonu için beklediğimiz şu günlerde oyunun PC versiyonun en iyi deneyimi sunduğunu kabul etmek gerekiyor. Xbox 360'ın RAM ve video kartı arasında 512 MB'lık bir hafıza paylaştığını düşünürsek bu sonucun da kaçınılmaz olduğunu anlayabiliriz. Zira bu değer bırakın mevcut PC'leri, piyasadaki akıllı telefonlarda bile çok daha yüksek. Oyunun Steam versiyonu ayrıca Valve ve diğer geliştiriciler tarafından yaratılmış geniş bir veritabanı seçeneği sunan entegre bir mod desteğine sahip.
3. Counter-Strike PC dışında: Xbox, Arcade Valve'nin amiral gemisi çok oyunculu oyunu Counter-Strike şimdiden bütün tarihin en çok oynanan oyunlarından birisi olmaya aday, ama bu elbette yine PC için geçerli. Counter-Strike'ın bazı konsol versiyonları sunulsa da oyun her zaman PC üzerinde çok daha iyi bir oyun deneyimiyle karşımıza çıktı. Counter-Strike'ın en yeni standart versiyonu olan Global Offensive de halihazırda sadece PC'de mevcut.
4. Dragon Age PC dışında: Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4 Bioware'in amiral gemisi fantezi serisi Dragon Age, aynı firmanın bilim fantezi oyunu Mass Effect'in aksine kesinlikle bir fare ve klavyeyle çok daha iyi oynanabilen bir oyun. Bunun en temel nedeni ise oyunun konsol üzerindeki kontollerinin son derece hantal bir yapısının olması. Oyun ayrıca bir PC monitöründen çok daha yüksek çözünürlüklü bir biçimde görüntülenebiliyor. Dragon Age'in ikinci oyunu ilkine göre daha çok aksiyon ağırlıklı gibi görünüyor, ve üçüncü oyun ise daha çok tek oyunculu MMO tadında. Fakat her ikisi de PC'nin gelişmiş grafik teknolojilerinden ve üstün kontrol olanağından güç alıyor. Söz konusu oyunların Steam'de olmasını dilerdik.
5. Battlefield PC dışında: Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4 Halo, tabloyu değiştirene kadar FPS tarzı oyunların geleneksel platformu her zaman PC'ler olmaya devam etti. Halo'ya kadar bir FPS oyununu konsol üzerinden oynamanın pek de mümkün olmadığı düşünülüyordu. Battlefield de 2002 yılında doğal olarak PC'de doğdu. Battlefield 1942, Vietnam, Road to Rome ve Secret Weapons of WWII'nin ardından Battlefield 2, Xbox 360'ta kullanıma sunulsa da PC versiyonu her zaman daha çok tercih edildi. Oyun için gerekli olan kontrol sistemi PC üzerinde her zaman daha kolay, ayrıca Battlefield 4'ün PC sürümündeki sunucularda çok daha fazla oyuncu var.
6. Team Fortress PC dışında: Xbox 360, PS3 İçinde Portal, Half-Life 2 ve Team Fortress 2 gibi oyunlar barındıran oyun paketi Orange Box, piyasaya sürüldüğü dönemde oldukça büyük bir ilgi gördü. Team Fortress'ın PC'deki tarihi de aslında oldukça eski, zira oyun 1996'da çıkan Quake için sunulan ücretsiz bir mod'a dayanıyor. Team Fortress 2 de, Half-Life için sunulan 1999 tarihli Team Fortress Classic mod'unun bir yeniden yapımıydı. Oyunun konsollardaki versiyonlarının aksine PC platformlarında ücretsiz olarak sunulması ve yine PC'de daha iyi bir deneyim sunması oyuncuların PC versiyonunu tercih etmesinin en önemli nedeni oldu.
7. Portal PC dışında: Xbox 360, PS3 Orange Box paketinin içinde yer alan bir diğer oyun Portal yine büyük bir ilgi görse de Valve bu oyunun nasıl karşılanacağından pek emin değildi. Diğer yandan Portal 2 için Steam Workshop üzerinden kullanıcılar tarafından yaratılan içerikler oyunun PC üzerinde çok iyi bir sonuç almasına yardımcı oldu.
8. Minecraft PC dışında: Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4, iOS, Android En iyi bağımsız oyun girişimlerinin hepsinde olduğu gibi Minecraft da doğal olarak PC'de başladı ve oyunun tam verisyonu da halen bu platformda olmaya devam ediyor. Diğer yandan Minecraft'ın konsol versiyonlarının daha bir gösterişli, çalıştırması kolay ve bazı önemli özelliklere sahip olduğu da bir gerçek. Fakat çok sayıda arayüz ve mod'un yalnızca PC versiyonunda olması oyunun bu versiyonunun yine daha fazla tercih edilmesinin en önemli nedenleri.
9. Grand Theft Auto PC dışında: Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4 GTA'nın PC versiyonu oyundaki karakterleri elbette daha kibar ya da çevre dostu yapmasa da onların grafik anlamda çok daha iyi görünmelerini sağladığı kesin. İlk olarak DMA Design bünyesinde PC'de başlayan GTA, daha sonra Rockstar aracılığıyla PS 2'ye getirilse de oyunun PC versiyonu her zaman hem teknik anlamda hem de oynayış kolaylığı açısından daha başarılı olmaya devam etti.
10. Hearthstone PC dışında: iPad, iPhone, Android tablet Blizzard tarafından piyasaya sürülen bu oyun canlı yayın desteğiyle ilk çıktığı zamanlarda büyük bir ilgi gördü. Bunun farkında olan Blizzard, Hearthstone'u birçok yeni içerik ve özellikle zenginleştirdi. Oyun görece daha eski model iPad'lerde internet bağlantısıyla ilgili bazı sorunlar yaşıyor. iPad'in retina ekran özelliğine rağmen oyunun PC versiyonu çok daha işlevsel bir oynayış ve daha etkili bir kare hızı sunuyor.
Piyasaya yeni sürülen oyun konsolları bir süre için PC ya da Mac'ten daha güçlü bir oyun deneyimi vaat etse de bu durum çok da uzun sürmez. Zira yeni bir PC'nin artık eskimeye başlayan bu konsollardan daha etkili bir oyun deneyimi sunması kaçınılmazdır. Örneğin bir zamanlar en iyi deneyimi sunan oyun konsolları halihazırda bırakın 4K'yı 2K'yı bile destekleyemiyor. Bununla birlikte bazı oyunlar var ki, onlar her halükarda PC ortamında çok daha iyi sonuçlar veriyor. Daha fazla içeriğe, daha iyi kontrollere, kullanıcılar tarafından üretilen içeriklere sahip olan bu oyunlar; adeta oyun için tasarlanan konsollarda değil PC'lerde oynanmak için yaratılmışlar. İşte PC sürümleri tartışmasız daha iyi olan oyunlar için hazırladığımız liste:
1. The Witcher 3: Wild Hunt PC dışında: Xbox One, PS4 Büyük övgülerle karşılanan The Witcher 3'ü bir Xbox One konsolunda oynadığınızda bunun şimdiye kadar yapılan grafik açıdan en etkileyici oyunlardan biri olarak kabul edilmesini şaşkınlıkla karşılayabilirsiniz. Fakat oyunu Steam kütüphanenizden açtığınızda onun potansiyelini tam olarak açığa çıkartacak ve övgülerin ne kadar yerinde olduğunu göreceksiniz. İlk iki The Witcher oyunun aksine üçüncü oyun; yani 'Wild Hunt' hem Xbox One ve PS4'te hem de PC'de aynı anda piyasaya sürüldü. Oyunun geliştiricileri yaptıkları açıklamada The Witcher 3'ün konsol versiyonlarının görsel açıdan aslında PC'ye göre daha az etkileyici olduğunu kabul etmiş durumdalar. Konsol versiyonlarının yaratılmasının temel nedeninin ise yeterli bir bütçe sağlamak olduğu belirtiliyor.