İşte PS4’ün artıları ve eksileri!
İlk oyun deneyimi için konsolu açıyoruz. Karşımızda çok daha kolay anlaşılan bir menü var. Onu kullanıcı sayfası takip ediyor. Cihaza yeni eklenen çift lensli kamera yüzünüzü tarayarak kendi fotoğrafınızla kullanıcı sayfanızı oluşturmanızı sağlıyor. Artık evinizde 20 kişide olsa PS4 her açıldığında sizi ayırdedebiliyor. Ve profilinizi ekrana taşıyor.
İlk oyun deneyimi için konsolu açıyoruz. Karşımızda çok daha kolay anlaşılan bir menü var. Onu kullanıcı sayfası takip ediyor. Cihaza yeni eklenen çift lensli kamera yüzünüzü tarayarak kendi fotoğrafınızla kullanıcı sayfanızı oluşturmanızı sağlıyor. Artık evinizde 20 kişide olsa PS4 her açıldığında sizi ayırdedebiliyor. Ve profilinizi ekrana taşıyor.
Oyuna başlıyoruz. İlk dikkatimizi çeken tamamen değişen ve yeni özellikler eklenen kablosuz oyun kolu. Kolun üst kısmında dokunmatik bir alan yaratılmış. Burası en hassas parmak hareketlerinizi bile algılıyor. İki parmağımımı birleştirerek düşmanı rahatlıkla boğabiliyor veya tek parmak hareketiyle onu duvara vurabiliyorum. İlk yarım saat bu yenilik zorlayabiliyor çünkü oyundaki karakterinize hemen hakim olamıyorsunuz.
Oyun kollarına eklenen bir diğer özellik: çift titreşim. Vurulduğumda veya düşmana ateş ederken oyun kolları çok daha güçlü titriyor. Bir süre bu durum oyunda kontrolü kaybetmenize sebep olabiliyor. Yalnız sonra gerçeklik hissini daha güçlü hissetmeye başlıyorsunuz. Mesela ben oynarken ilk yarım saat kontrolü kaybettim ve çok zorlandım. Buna alışmak için çok efor sarfetmek gerekiyor. Oyun kollarındaki mavi ışıklar dikkat çekiyor. Bu ışıklar sayesinde kolların her hareketi ekrandaki kameralara daha güçlü yansıyor. Dört kişilik bir arkadaş grubuyla oyun oynuyorsanız da herkesin oyun kollarında ışığı farklı renklerde yanıyor. Siz vuruldukça ve canınız azaldıkça ışıkların şiddeti de azalıyor.
Yeni konsol Facebook, Ustream ve Twitter gibi sosyal medya servislerini destekliyor. Mesela Killzone oynarken başrolde olduğum ve beğendiğim aksiyon sahnelerini yeni eklenen ‘Share’ tuşuna basarak ister video, ister fotoğraf olarak anında Facebook sayfama yüklüyorum. Ayrıca isterseniz maçınızı canlı olarak diğer kulllanıcı arkadaşlarınıza da izletebiliyorsunuz.
Konsol Android ve iOS yardımıyla artık telefon ve tabletlerle entegre oluyor. Özelliği denemek için PlayStation App’i cep telefonunuza ya da tabletinize indirmeniz lazım. Bu sayede arkadaşlarınızın oyunlarını canlı canlı telefonunuzdan izleyebiliyorsunuz. İster altına yorum yapıp isterseniz evinize gidince sadece bir tuşa basarak sizde oyuna dahil oluyorsunuz.
‘Party’ uygulaması sosyalleşme meraklılarının ilacı. Bu uygulamadan en fazla sekiz oyuncu aynı anda yararlanıyor. Herkes kendi evinden aynı oyuna bağlanıyor. Bir yandan da oyun koluna takılan mikrofon ve kulaklıkla canlı olarak konuşabiliyor. Kameraların üzerindeki mikrofonlarla da cihaza sesli olarak komut verilebiliyor.Yani oyuna tam konsantre olmak istiyorsanız, bu özelliği açmayın.
Kötü haber: Playstation 3’ün oyunları bu cihazda kullanılamıyor. Yıl sonuna kadar 33 oyun hedefleniyor. İAma şu anda oyun yelpazesi oldukça kısıtlı. İlk aşamada çıkanlar ‘Killzone: Shadow Fall’ ve bir tür aksiyon platform oyunu olan Knack. ‘Killzone: Shadow Fall’ üçüncü oyundan 30 sene sonrasında geçen olayları kurguluyor.
BlueRay ve DVD oynatıyor ancak hiçbir CD’yi okumuyor. Yani müzik seti olarak kullanamıyorsunuz.
Eve gelip oyun konsolu açtığınızda karşınıza çıkan güncellemeler baş belasıdır. Öyle ki bir oyunun güncellenme süresi bazen bir saati bile bulabilir. PS4 buna 8 çekirdekli işlemcisiyle çözüm aramış. Artık konsolu açıp oyununuzu oynarken güncelleme yaması arka planda sizi etkilemeden kendi kendine yapılıyor
Acil bir durumda oyundan çıkmak için, menüyü kapatmanız ve sonra konsolu kapatmanız gerekirdi. Şimdi ‘askıya almaya’ moduyla tek tuşa basılarak oyun askıya alınıyor.
Akıllanan cihaz, eğer izin verirseniz oyun geçmişinize bakarak size önerilerde bulunuyor. Oyunun yeni versiyonu çıktığı gün haber veriyor. İsterseniz otomatik olarak alıp kurulumunu yapıyor.
Oyun fanatiklerine müjde: PlayStation4 ABD’nin ardından 13 Aralık’ta Türkiye’de satışta. Onu, yeni oyunuyla ilk kez denendi. İşte PS4’ün artıları ve eksileri...
PlayStation4’ün başına ‘Killzone’ oynamak için geçiyoruz. Üzerinde beş yıldır çalışılan cihaz, beklenenin aksine biraz daha ağır: 2.8 kilogram. Yalnız ebat olarak (275x53x305 mm) çok daha ince bir tasarıma sahip. Dört bölüme ayrılmış olan yüzeyi, adeta dört farklı bloğun üst üste gelerek tek bir şekil ortaya çıkardığı izlenimini yaratıyor. İşlevsel olarakta bir önceki jenerasyondan belirgin özellikleri fazla. Öncelikle internete çok daha hızlı bağlanıyor. Hızlı çalışıyor. Kolay kullanılıyor. Ve oyun kolları büyük yeniliklerle ilk anda sizi şaşırtıyor.