Dünden bugüne PlayStation!
1994 yılında karşımıza PlayStation markası ile çıkan Sony, oyun dünyasında günümüze kadar süren bir devri başlattı. İşte dünden bugüne tüm PlayStation modelleri!
Türkiye'deki oyuncuların en çok kullandığı konsol olan PlayStation, Sony markası tarafından 1994 yılında piyasaya sürüldü ve o zamandan beri dört ana konsol çıkardı. Bunların hepsinin yenilenen tasarımları da piyasaya sürüldü.
PlayStation bölümü artık Sony'nin kârlarının yüzde 78'ini temsil ediyor. Sony, Kasım ayında da PS4 Pro konsolunu piyasaya sürdü ve biz de tüm PlayStation konsollarına bakıp hafızanızı tazeleme isteği duyduk.
PlayStation
Orijinal PlayStation, 3 Aralık 1994'te
Japonya'da piyasaya sürüldü. 100 milyondan fazla
satan ilk video oyun konsolu
oldu. Beşinci nesil oyun konsollarının bir parçası olarak kabul
ediliyor ve 1990'ların ortalarında Sega Saturn
ve
Nintendo 64'e karşı yarışıyordu.
Orijinal PlayStation, oyun endüstrisinin 2B grafiklerden gerçek zamanlı 3B grafiklere geçmesinde önemli bir rol oynamıştır. Kompakt disk formatını kullanması, yüksek çözünürlüklü tam-hareketli videoya geçilmesine olanak sağladı.
Depolama söz konusu olduğunda, PlayStation'da dahili bir sabit disk yoktu. Bunun yerine, oyun kaydetme işlemleri için 128 KB boyutunda olan hafıza kartlarının kullanılması gerekiyordu.
PlayStation'ın başlangıçta bir DualShock kontrol cihazı ile birlikte gelmediğinden bahsetmek gerekir. Sony, daha sonra ilk DualShock kontrol cihazını 1997'de ilk kez piyasaya sürdü.
Dikkat çeken oyunları: Resident Evil serisi, Tekken serisi, Dead or Alive, Tomb Raider, Final Fantasy VII/VIII/IX, Castlevania: Symphony of the Night, Silent Hill, Metal Gear Solid, Crash Bandicoot, Tony Hawk’s Pro Skater 2, Gran Turismo, Chrono Cross, Spyro the Dragon, PaRappa the Rapper.
PSone
Sony, konsollarının daha küçük sürümlerini piyasaya çıkarma geleneğini başlatarak 7 Temmuz 2000'de PSOne'ı piyasaya sürdü. Küçük olmasının yanı sıra, çok daha yuvarlak olan yeniden tasarlanmış bir şasisi ve güncellenmiş bir grafik arabirimi de vardı.
PlayStation 2
İlk kez 4 Mart 2000'de Japonya'da piyasaya çıkan PlayStation 2, o zamana kadarki en çok satan oyun konsolu haline geldi ve 12 yıllık sürede 155 milyondan fazla sattı. PS2, altıncı nesil konsolların bir parçasıydı ve Sega Dreamcast, Nintendo GameCube ve Microsoft Xbox ile yarışmaktaydı. PS2'nin yarıştaki en önemli özelliği kütüphane büyüklüğüydü. Konsol için 2.000'in üzerinde oyun üretildi.
Birçok PS1 oyununu çalıştırıyordu ve DVD'leri destekleyen ilk konsoldu. Daha büyük boyutlu oyunları çalıştırmasının yanı sıra, PS2 DVD filmleri de oynatabiliyordu. 2003 yılında PlayStation EyeToy Camera çıktı. Ayrıca PlayStation, USB bağlantı noktalarını destekleyen ilk konsol oldu.
Orijinal konsol kullanıcıların isteğe bağlı bir 40GB sabit disk takmasına izin verirken, yine de bellek kartları kullanılıyordu. Bununla birlikte, 128KB kartları kullanan PS1'in aksine, depolama alanı 8MB'a kadar çıktı. PS2 ayrıca DualShock 2'yi tanıttı. Hala kablolu olmasına rağmen, bu kontrol cihazı yeni bir siyah kaplama ve 2 sıkı çubuk içeriyordu.
Dikkat çeken oyunları: Grand Theft Auto III/Vice City/San Andreas, Final Fantasy X, Devil May Cry, Suikoden serisi, Metal Gear Solid 2/3, Twisted Metal Black, Silent Hill serisi, Jak and Daxter, Ratchet & Clank, Sly Cooper, Kingdom Hearts I/II, Katamari Damacy, God of War I/II, Gran Turismo 3: A-Spec
PlayStation 2 Slim
PlayStation 3
İlk kez 11 Kasım 2006'da Japonya'da piyasaya sürülen ve bir hafta sonra Kuzey Amerika'da ilk kez çıkan PlayStation 3, dünya çapında 80 milyondan fazla sattı ve Microsoft Xbox 360 ve Nintendo Wii'ye karşı yarıştı. Zamanının en pahalı konsolu olan PlayStation 3, 599.99 dolara çıktı, ancak Blu-ray sürücüsü olan ilk konsol oldu ve piyasaya sürüldüğü zaman çoğu bağımsız Blu-ray oynatıcıdan daha ucuzdu.
PS3'ün ilk sürümleri PS2 oyunlarıyla uyumluydu çünkü Sony fiziksel olarak PS2 işlemcisini kasaya dahil etti. Maliyeti düşürmek için Sony daha sonra bu özelliği dağıtımdan kısa bir süre sonra kaldırdı. PlayStation 3 de Wi-Fi bağlantısı da vardı ve 20GB dahili sabit diske sahipti. Ayın zamanda kullanıcıların kendi HDD'lerini de ekleyebilme imkanları vardı.
Ek olarak konsol, oyuncuların oyun indirmesini, Netflix ve YouTube gibi video görüntüleme uygulamalarını kullanmalarını sağlayan PlayStation Network'ün doğumunu da gördü. Buna ek olarak Sony, PS3 oyuncularının betalara ve oyunlara erken erişmesini sağlayan şirketin PlayStation Plus abonelik hizmetini tanıttı.
PS3, Sony'nin kontrol cihazının ilk kablosuz sürümü olan DualShock 3'ü de piyasaya sundu. Ek olarak DS3 hareket algılama teknolojisi de içeriyordu. Sony, Nintendo Wii'nin başarısını geride bırakarak 2010'da PS3 için kendi PlayStation Move kontrol cihazını piyasaya sürdü.
Dikkat çeken oyunları: The Last of Us, Grand Theft Auto IV/V, Uncharted 2/3, LittleBigPlanet, Red Dead Redemption, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, God of War III
PlayStation 3 Slim
PlayStation 3 Super Slim
Sony, Eylül 2012'de piyasaya sürülen PlayStation 3 Super Slim ile ilk kez ana konsollarından birine ikinci bir tasarım yaptı.
Sony, ön yuvalı yükleme diski tepsisini çıkardı. Şasi, konsolun üstünden erişilebilen optik sürücüyü kaplayan kayan bir kapak ile birleştirilmek üzere yeniden tasarlandı. Konsol sadece bir önceki modele göre daha ince değil, aynı zamanda 3 kilo daha hafifti.
PlayStation 4
Sony, PlayStation 4'ü Kuzey Amerika'da 15 Kasım 2013'da piyasaya sürdü ve ilk gününde bir milyon adet sattı ve bugüne kadar 24 saatlik bir sürede en çok satan konsol oldu. Nintendo Wii U ve Microsoft Xbox One'a karşı yarıştı.
PS4 oyun klipleri yükleme ve paylaşma imkânı sağlandı. DualShock 4 kontrol ünitesine bir paylaşım butonu eklendi; bu cihaz aynı zamanda ergonomik bir düzenleme aldı ve kulaklık ve mikrofon bağlantı noktaları ekledi.
PS4, bu yılın sonlarında PlayStation VR desteğini de aldı.
Dikkat çeken oyunları: Uncharted 4: A Thief's End, Bloodborne, Infamous: Second Son, Until Dawn
PlayStation 4 Slim
PS4 Slim, Sony'nin daha küçük ve daha hafif versiyonları piyasaya sürme geleneğini sürdürdü ve bu konsol PS4'ün keskin köşelerini yuvarlak köşelerle ortadan kaldırdı. Kapağın altındaki güncellemeler arasında 5GHz Wi-Fi, Bluetooth 4.0 ve USB 3.1 desteği bulunuyor.
Sistem ayrıca daha verimli ve orijinal modelden daha sessiz çalışıyor.
PlayStation 4 Pro
Geleneksel tasarım yenilikerinin aksine, PS4 Pro göze çarpan özellikler sunuyor. Konsol AMD'nin Polaris grafiklerini temel alıyor ve bu orijinal PS4'ün 1.84'ünün iki katından fazlasını oluşturacak. Buna ek olarak, Pro 4K oyun özelliklerini de destekliyor.
Konsol aynı zamanda PS4 ile tamamen uyumlu ve Sony, geliştiricilerin mevcut oyunların grafiksel doğruluğunu güçlendirmek için ek işlem gücü kullanabileceğini söylüyor. Orijinal PS4'ün piyasaya sürülmesinden sonra üç yıl geçtiği için, Pro, alıştığımız geleneksel beş ila yedi yıllık konsol ömrünü daha uzun bir konsol ömrüne çeviriyor.