Elektrikli otomobil kullananlara kötü haber, masraflar katlanıyor
Eğer elektrikli otomobil kullanıyor ve aracınızı evinizden şarj ediyorsanız sizlere kötü bir haberimiz var. İşte konunun detayları.
Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli otomobiller hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Bu durumun temel nedenlerinden birisi de elektrikli otomobillerin yakıt anlamında büyük tasarruflar sunuyor olması.
Hali hazırda 2000 TL’lik akaryakıtın karşılığı yol ve farklı şartlara bağlı olarak 200 TL’lik elektrik masrafına denk düşüyor. Tabi ki bu arabanızı evinizden şarj ettiğinizde geçerli bir olgu.
Peki arabanızı evlerden şarj etmenizin artık daha pahalı olduğunu söylesek ne derdiniz? Malum Şubat ayı itibariyle yıllık kullanımı 5000 kwh üzeri olanların faturaları katlanacak. İyi ama bu ne anlama geliyor? Hemen açıklayalım.
Normal şartlarda faturalarımızda sosyal devlet anlayışının bir getirisi olarak sübvanse edilen tutar yer alıyor. Bu tutar devlet tarafından karşılanıyor ve elektriği maliyetinden çok daha ucuza kullanmamıza imkan tanıyor.
Eğer 2024 yılı içerisinde yıllık kullanımınız 5000 kwh üzerine ulaştıysa Şubat ayı itibariyle bu sübvanse miktarın dışında kalacaksınız ve elektrik faturanız en iyi ihtimalle ikiye katlanacak.
Bu hamlenin elektrikli otomobillerini evlerinden şarj eden kullanıcılar düşünülerek yapıldığı belirtiliyor. Çünkü bir elektrikli otomobili ortalama 70 kere şarj ettiğinizde bu miktara ulaşıyorsunuz.
Normal bir hanenin kullanımı yıllık 3000 kwh ile 4000 kwh arasında değişiyor. Buna elektrikli otomobil şarjı eklendiğinde miktar rahat bir şekilde 5000 kwh'yı geçmiş oluyor.
Bu da evden şarjın avantajını büyük oranda ortadan kaldıran bir unsur olarak ön plana çıkıyor.