Volkswagen bir sonraki sanayi krizine hazırlık yapıyor! [İkinci ele devam!]
Dünya otomobil piyasası pandeminin başından beri çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Yarı iletken sıkıntısı ve çip krizinin de vurduğu bu piyasada sular durulacak gibi görünmüyor. Alman dev bu sıkıntıya karşı hazırlıklara başladı bile. İşte detaylar.
Geçtiğimiz birkaç yıl, otomotiv sektörü de dahil olmak üzere çoğu sektör için zorlu geçmişti. COVID-19 pandemisi sayısız üreticinin üretimlerini askıya almasına neden oldu. Aylarca süren mücadeleden sonra, tesisler normal işleyişine döndü, ancak devam eden yarı iletken çip sıkıntısı ve tedarik zinciri sorunları halen devam ediyor.
Motor üreticileri için kara bulutlar dağılıyor gibi görünse de The Wall Street Journal, Volkswagen Grubu'nun büyük bir kıtlık varmış gibi büyük miktarlarda otomotiv camı biriktirdiğini ve başka bir fırtınanın yaklaşabileceğini söylüyor. Grup, temel malzemelerin tedariki potansiyel gaz kıtlığı tehdidi altında olduğundan, yan camları, ön camları ve daha fazlasını stoklamaya başladı.
Peki, dünyaca ünlü firma nasıl oluyor da bu kadar kıt durumda kalabiliyor? Bunların hepsi Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili durumda. Batı ticaret yasaklarına ve yaptırımlarına yanıt olarak Rusya, son aylarda fiyatların hızla arttığı Avrupa'ya olan doğal gaz satışını azalttı.
Cam üretimi, genellikle doğal gazla yapılan, bol miktarda ısıyı gerektirir. Alman otomobil üreticisinin, elinden geldiğince fazla cam satın almaya başladığı ve hatta yaklaşan bu kıtlığın arzı tehdit etmediği diğer pazarlara da baktığını bildiriliyor.
Şirketin en çok satan aracı Tiguan Almanya'da üretiliyor ve birçok önemli pazara ihraç ediliyor. Kompakt SUV'nin üretimi cam kıtlığı nedeniyle engellenirse, bu sorun yaratabilir.
Camın (ve genel olarak bileşenlerin) istiflenmesi, modern üretim yöntemleriyle çelişiyor. Modern montaj hatları, yerden tasarruf sağlayan ve zamandan tasarruf sağlayan "tam zamanında" yöntemi öngörmektedir. Teorik olarak, parçalar gerektiğinde gelir ve hemen kullanıma sunulur. Ancak, son iki yılın bize gösterdiği gibi, olumsuz taraflar da var.
Ancak yaklaşan cam kıtlığıyla uğraşmak zorunda kalanlar sadece otomobil şirketleri değil. WSJ gibi bira fabrikaları da diğer işletmelerin potansiyel kıtlığa hazırlık yaptığı gibi çok sayıda cam şişe biriktiriyor. Tabii ki, cam her zaman diğer pazarlardan temin edilebilir. Ancak bu konudaki sorunların etkileri müşteriye yansıyacaktır.
Araçlar zaten aşırı derecede pahalı ve artan hammadde maliyetleri tüketici üzerinde daha fazla baskıya neden olacaktır. Umarım, Volkswagen'in öngörüsü bunu hafifletir.
Bu, firmanın son haftalarda tedarik zinciri sorunlarından ilk kez etkilenmesi değil.
Porsche üretim patronu Albrecht Reimold, spor otomobil markasının büyük bir darbe aldığını ve birçok modelin fabrikada tamamlanmayı beklediğini itiraf etti. Matris farlar yetersiz kaldığından, tamamlanmamış araçlar halen bekliyor.
İlginç bir şekilde Audi, kırık camları geri dönüştürmeyi ve gelecekteki araçlar için kullanmayı araştırıyor. Proje henüz pilot aşamasındayken, bu, yaklaşmakta olan kıtlığa başka bir işaret olabilir.