Türkiye otomotiv sektöründe büyük oyuncu olmak üzere!
Ülkemizin otomobil sektörü iyi gelişmelere vesile olacak yeni adımlar atmaya devam ediyor. Ülkemizde keşfedilen yeni maden yatağı sayesinde gelecek nesil araçların ham maddesi karşılanabilecek. Ayrıca dünya piyasasına da ticaret yapılabilecek. İşte detaylar.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervini keşfettiklerini duyurdu. Bu haber ile doğal olarak, dünyadaki her EV üreticisinin CEO'sunun tabiri caizse ağzının suyu akmaya başladı. Devam eden tedarik zinciri sorunlarının elektrikli araç üreticileri için özellikle zor olması nedeniyle, bu büyüklükte bir keşif ülkemiz için büyük bir haber.
Rezerv, Orta Anadolu'da yer alan Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunuyor. Beylikova oldukça kırsal bir yerleşim yeri ve Türkiye'nin ihracat merkezi İstanbul'dan yaklaşık 386 km uzakta yer alıyor.
Neyse ki, rezerv yüzeye yakın bir yerde bulunuyor, bu nedenle gelişmiş madencilik operasyonlarına da gerek kalmayacak. Türkiye için söz konusu madeni çıkarmak daha az maliyetli olacak. Bu rezervin endüstriyi on yıllar boyunca destekleyebileceği konuşuluyor.
Dönmez "Yılda 570 bin ton cevher işleyeceğiz. İşlenen bu cevherden 10 bin ton nadir toprak oksit elde edeceğiz. Ayrıca yine 72 bin ton barit, 70 bin ton florit, 250 ton da toryum işlenecek. Özellikle altını çizmek isterim. Yeni nükleer teknolojilerde yeni bir yakıt olarak büyük fırsatlar ve olanaklar sunacak bir elementten, bir mineralden bahsediyoruz." dedi.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Dairesi'ne göre, yeni madenin pilot aşaması, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden çeşitli akademisyenler ve mühendisler tarafından yürütülen ilk araştırma ve geliştirmenin ardından bir yıl içinde tamamlanacak.
Dönmez, "Yılda 600 ton lityum üretme kapasitesini sisteme dahil ediyoruz" diyen Dönmez, otomotiv endüstrisinin gerçekten ilgilendiği bir konuda böyle bir rezervi keşfetmelerinin çok değerli olduğunu söylüyor.
Dönmez, çıkaracakları nadir elementlerin tam bir listesini henüz paylaşmamış olsa da, şu anda nadir olarak sınıflandırılan 17 elementten on tanesinin kazılacağını belirtti.
EV otomobilleri, yalnızca piller için değil, birçoğu nadir toprak mıknatısları kullanan elektrik motorları için de büyük ölçüde nadir toprak elementlerine ihtiyaç duyuyor. Şu anda, bu konuda en önemli tedarikçi Çin oluyor.
Bu sorunu aşmak için üreticiler farklı stratejiler uyguluyorlar. GM, yeni Hummer EV'yi üretmek için California'daki bir nadir toprak madeniyle ortaklık kurmuştu. GM'nin Ultium EV sabit mıknatıslı motorları da mümkün olduğunca az nadir toprak malzemesi kullanılarak tasarlandı.
Bu elementin diğer stratejik yanı geri dönüşümdür. Nissan şu anda Japonya'daki Waseda Üniversitesi ile birlikte çalışıyor ve geri dönüştürülmüş EV motor mıknatıslarından nadir toprak materyallerini ayırmak için yeni bir süreci test ediyorlar.
Türkiye olarak daha dostane ortaklıkların kurulması halinde, Çin çok fazla iş kaybedebilir ve EV endüstrisi ülkemizde daha hızlı gelişebilir.