Sonu devrim arabaları gibi olan EVT S1 hikayesi
Hacettepe Üniversitesi tarafından tasarımının %100 yerlilik oranıyla geliştirilen EVT S1 elektrikli spor otomobilinin hikayesine yakından bakıyoruz.
Hacettepe Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli elektrikli otomobil EVT S1, "gerekli desteği göremediği" için faaliyetleriine son verildiği açıklanmıştı.
Sizlerle beraber devrim arabalarıyla aynı kaderi paylaşan EVT Motor'un hikayesine yakından bakıyoruz.
Parçalarının Hacettepe, Ostim ve İvedik'te üretildiği ve %100 yerli tasarıma sahip olduğu belirtilen EVT S1, 2015 yılında tanıtılmıştı. 2012 yılında Ar-Ge çalışmalarının başladığı elektrikli araç, üniversite olanaklarıyla geliştirilen Türkiye'deki ilk yerli spor otomobil olma ünvanına hak kazanmıştı.
Yönetimini Prof. Dr. Engin Tanık ve Dr. Raşit Karakuş'un üstlendiği araç fuarlarda halkın beğenisine sunulmuş, yerel basın tarafından oldukça ilgi görmüştü.
Seri üretiminin 2018 yılında başlayacağına dair planların yapıldığı elektrik otomobil spor yapısı, düşük yakıt maliyeti ile dönemin gündemine bomba gibi oturdu.
Aile modelinin 50.000 TL, spor modelin ise 150.000 TL civarından satışa sunulacağı yönünde tahminlerin yapıldığı otomobil hızlı şarj ve maliyet oranlarıyla da dikkat çekmişti.
Ev tipi prizlerden 10 saatlik şarj süresinin, uygun koşullarda ise yarım saat tam şarjın sunulduğu belirtilen elektrikli araç 100 kilometrede sadece 4.5 TL maliyet. yarattığı açıklanmıştı.
6. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’nde görücüye çıkan EVT S1 projesi Cumhurbaşkanı'na sunulmuştu.
Dönemin Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt tarafından incelenen ve “Yerli aşıdan sonra yerli otomobili de Hacettepe’nin yapması gerçekten büyük başarı” ifadelerini kullanan milletvekili Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer’e destek sözü vermişti.
Dönemin Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer ise proje hakkında şu açıklamalara yer verdi.
Arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. Türkiye’nin en güçlü otomotiv mühendisliği Hacettepe Üniversitesi’nin. Biz yapmasak kim yapar diye düşündük. Arkadaşlarımız da sağ olsunlar, 3 yıl boyunca geceli gündüzlü bir emekle öğrencisiyle öğretim üyesiyle çalıştılar, yüzümüzü kara çıkarmadılar. Seri üretim konusunda bakanlığımızın desteği gerekli. Ondan sonra bir yatırımcı için de çabalamamız lazım. Yakın zamanda inşallah yollarda çok sayıda aracımızdan görürüz.”
Projenin popülaritesi paylaşılan haberlerin de yardımıyla günden güne artarken bir koleksiyonerin EVT S1'i satın almak için 1.000.000 TL teklif ettiği açıklanmıştı.
Türkiye için tarihi öneme sahip olduğunun altı çizilen projenin satılmayacağını belirten Tuncer; Hürriyet'e verdiği röportajda otomobilin ilk olarak Türkiye'de daha sonra Paris'te tura çıkacağı yönünde planlamalara devam edildiğini belirtmişti.
Dönemin öne çıkan ve Cadillac BLS modeline benzerliği ile tartışılan yerli otomobil projesi, EVT S1'in popülaritesini azaltan gündemlerden birisi oldu.
Gerekli desteğin gelmesi için yatırımcıları bekleyen EVT Motor 2016'da paylaştığı yazı ile faaliyetlerin sona erdiğini belirtti.
İnternet sitesinde paylaşılan gönderi ile projenin sonlandırıldığını açıklayan EVT Motor, projenin akıbetini devrim arabalarına benzetmişti.
EVT Motor destek gelmediği için faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır.
EVT S1'in akıbeti Devrim Arabaları gibi olmuştur.
Bize manevi destek veren halkımıza teşekkür ederiz