Renault Zoe Z.E. 40 hakkında her şey!
Test edip 400 kilometre kullanma imkanı bulduğum elektrikli otomobil Renault Zoe Z.E. 40 hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda.
Geçtiğimiz günlerde 400 km kullanarak test ettiğimiz tam elektrikli otomobil Renault Zoe Z.E. 40, firmanın ikinci nesil Zoe modeli. Kullanırken büyük keyif aldığım ve yolda görenlerin meraklı bakışları ile ilginç sorularına maruz kaldığım yüzde 100 otomobil, teknik verilere göre 403 km menzile sahip. Pratik menzil ise ortalama 300 km.
Renault Zoe Z.E.40 hakkında her şey
İstanbul sokaklarında Yavuz Selim Bilgin ile test ettiğimiz Renault Zoe, ilk olarak 2012 yılında piyasaya sürülen bir elektrikli otomobil. O dönem 21 kw gücünde toplam pil kapasitesi olan aracın menzili ise 150 km civarındaydı. Bir dönem Türkiye'de de satılan otomobilin fiyatının uygun olması için pili ayrı olarak ücretlendirilmişti. Pil kirası olarak adlandırılan bir ücretle satılan araç için aylık olarak bir ödeme yapmak gerekiyordu.
Renault Zoe Z.E.40 pil kirası var mı?
2016 yılında güncellenen otomobil 41 kW gücünde bir pil kapasitesine kavuştu. Bu sayede menzili 300 km'ye çıkan araçta pil ücreti fiyata dahil edildi. Bu yüzden ikinci nesil Zoe'nin fiyatı biraz yüksek. Ancak pil kirasının olmaması olumlu olmuş. Çünkü bu aracı gören herkes 'pil kirası var mı' sorusunu yöneltti. İnsanlarda 'elektrikli araçtan pil kirası alınır' oluşmuş. Benzer bir durum Renault'un elektrikli Fluence modelinde de uygulanmıştı. Şu an satışta olmayan tam elektrikli Fluence da pil kirası ile satılmıştı.
Renault Zoe Z.E.40 menzil ne?
Yukarıda bahsettiğim gibi otomobilin menzili kağıt üzerinde 403 km. NEDC standartlarına göre 403 km menzili olan araçta pratikte bu değer 300 km civarında. İstanbul gibi büyük bir şehirde bile yeterli bir menzil ve aracı taksi olarak kullanmayacaksanız bitirmeniz pek kolay değil.
Renault Zoe Z.E.40 gücü ne?
Aracın beygin gücü 92 ve 220 Nm maksimum tork sunuyor. Saatte 41 kW'lık bir pil kapasitesi bulunan araçta 12 modüllü 192 hücreli pil kullanıyor.
Renault Zoe Z.E.40 nasıl şarj ediliyor?
Otomobili iki farklı yöntemle şarj edebiliyorsunuz. Birinci yöntem hızlı şarj istasyonu adı verilen yerlerde (ki İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bazı AVM'lerde bulunan bir teknoloji) aracı şaj etmek. Bu aracı satın aldığınızda e-şarj şarj noktaları ile bir anlaşma yapıyorsunuz. Size bir kart veriliyor ve bu kartı kullanarak ücreti mukabilinde aracınızı şarj ediyorsunuz. e-şarj dışında Aytemiz petrol istasyonlarında da şarj istasyonları da bulunuyor. Burada da ücreti ile şarj edebiliyorsunuz. Eğer hızlı şarj desteği sunan bir yerde şarj ederseniz 2.5 saatte 300 km menzillik bir şarj yapabiliyorsunuz. Aracın pili 1 saatte yüzde 80 oranında doluyor. Bu arada şarj için gerekli kablo araç ile beraber veriliyor. Kablo pahalı olduğundan şarj sırasında araca ve istasyona kilitleniyor. Bu kilidi kumanda üzerinden açabiliyorsunuz.
İkinci yöntem ise 220 Volt'tan şarj etmek. Ancak bu yöntemi kullanmak için özel bir kabloya ihtiyacınız bulunuyor. Bu kabloyu kullanarak standart bir ev tipi prizden de aracı şarj edebiliyorsunuz. Kullanacağınız altyapıya göre değişmekle beraber bu yöntemi tercih ettiğinizde şarj süresi 24 saate kadar çıkabiliyor. Evinizin durumu uygunsa bu tarz bir priz hazırlayarak aracınızı kendiniz de şarj edebilirsiniz. Öte yandan bu işlem için gerekli olan şarj kablosunun araçla beraber verilmediğini belirtelim. Ayrıca satın almanız gerekiyor.
Renault Zoe Z.E.40 deposu kaça doluyor?
Tam anlamıyla bir deposu olmayan Zoe'nin pilleri belli bir ücret karşılığında şarj ediliyor. Eviniz dışında bir noktada kullanacağınız hızlı şarj istasyonunun (e-şarj ya da .benzeri) Zoe'nin pillerini tam olarak şarj etmesi için yaklaşık 30 TL ödemeniz gerekiyor. Yani 300 km için 30 TL harcıyorsunuz. Eğer bu işlemi evinizde yaparsanız tarifeye göre değişmekle beraber yaklaşık 15-20 TL ödemeniz yeterli oluyor. Rakamların Ağustos 2018 için olduğunu belirtelim. Elektrik fiyatlarına göre rakamın daha da yukarı çıkacağını hatırlatalım.
Renault Zoe Z.E.40 son hızı ne?
Otomobilin son hızı saatte 135 km ile sınırlandırılmış. Biz yaptığımız testlerde 140 km hıza kadar çıktığını gördük. Bunun üstüne çıkılabilir ancak güvenlik açısından önermiyorum.
Menzil neye göre değişiyor?
Aynen içten yanmalı motorlarda olduğu gibi Renault Zoe Z.E.40'ın menzili de kullanım şartlarına göre değişiyor. Agresif kullanım menzili azaltırken sakin ve sınırlar içinde kullanım yaparsanız menziliniz artıyor. Ayrıca rejenarasyon adı verilen ve hareket halinde iken ayağınızı gazdan çektiğinizde ya da frene bastığınızda elektrik üretme teknolojisi pilleri şarj ediyor. Bu da menzilin artmasına sebep oluyor.
Renault Zoe Z.E.40 ne gibi donanımlara sahip?
Araç Türkiye'de şimdilik tek renk ve tek donanım seçeneği ile satılıyor. Tam otomatik vites, Cruise Control, ABS, ASR, ESP, arka park sensörü, lastik basınç kontrol sistemi, LED gündüz farları, Hill Holder, elektronik klima ve 15 inç jantlar aracın donanımları arasında yer alıyor.
Rejenerasyon nedir? Ne işe yarar?
Elektrikli otomobillerin birçoğunda bulunan rejenerasyon teknolojisi hareket halinde iken frene basıldığında ya da gazdan ayağınızı çektiğinizde tekerleklerin pilleri şarj edecek şekilde enerji üretmesi olarak karşımıza çıkıyor. Renault Zoe Z.E.40'ta da bulunan bu teknoloji sayesinde örneğin yokuş aşağı inerken harcadığınız enerjinin bir kısmını geri alabiliyorsunuz.
Rejenerasyon ile piller tamamen şarj edilebilir mi?
Teorik olarak kulağa hoş gelse de rejenerasyon sadece belli bir oranda enerjiyi geri kazanmasını sağlıyor. Yani 100 birim enerji harcayıp kaba bir hesapla bunun 30-40 birimini geri alabiliyorsunuz. Günlük kullanımda yokuş çıkma, ani fren yapma, sürekli gaza basma gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızdan sürekli bu teknolojinin devrede olması gibi bir durum söz konusu değil.
Renault Zoe Z.E. 40 fiyatı nedir?
Testi yaptığımız Temmuz 2018'de aracın fiyatı yaklaşık olarak 135 bin TL civarında idi. B sınıfı bir araçla kıyaslanabilecek bir donanım paketine sahip olan Zoe, onlardan farklı olarak yüksek bir fiyata sahip. Fiyata pillerin dahil olması yüksek olmasına neden olmuş.
Renault Zoe Z.E.40 kullanım deneyimi nasıl?
İçten yanmalı motorlu araçlardan farklı olarak tüm gücünü aynı anda tekerleklere iletebilen otomobil özellikle kalkış sırasında koltuğa yapıştırıyor. Ancak ilerleyen hızlarda bu kadar seri olmayan araç (biraz bilerek yapılan bir tercih muhtemelen) 0-100 km aralığını 13.5 saniyede tamamlıyor. Otomatik vitesi çok başarılı olan Zoe, en dik yokuşlarda bile kesinlikle kaydırmıyor.
Otomobille ilgili merak ettiğiniz diğer soruları bu yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz. Ayrıca 51 dakika uzunluğunda inceleme videomuz da aklınıza takılan sorulara yanıt olacaktır. İşte Renault Zoe Z.E.40 inceleme videosu: