Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'suna soruşturma
Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının CEO'su olan Carlos Ghosn hakıknda Japonya'da soruşturma açıldığı ortaya çıktı.
Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'su Carlos Ghosn, maaşını eksik beyan ettiği gerekçesiyle Japonya'da göz altına alındı. CEO'nun, aldığı ücreti birkaç milyon daha az gösterdiği iddia ediliyor. Ghosn'ın Japon polisi tarafından tutuklanabileceği ihtimaliyle, Renault-Nissan'ın hisseleri son üç yılın en düşük seviyeye geriledi
Renault CEO'suna soruşturma açıldı
Bloomber'in haberine göre otomobil dünyasının popüler isimlerinden Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'su Carlos Ghosn'un, hakkında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Ünlü CEO hakkında, aldığı maaşı onda biri oranında beyan ettiği iddiası nedeniyle Tokyo'da soruşturma açıldığı bildirildi. 64 yaşındaki CEO'nun Japon polisi tarafından sorgulandığı bilgisi verilirken, kaynaklar Ghosn'un tutuklanabileceğini belirtiyor.
Japon basınında çıkan haberler, Renault- Nissan'ın hisselerinin son üç yılın en düşük seviyeye gerilemesine neden oldu. Soruşturmaya konu olan maaşı yıllık 7.4 milyon euro olan Ghosn'un, birkaç milyon euro eksik beyan ettiği kaydediliyor. CEO'nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56'sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.
Nissan'ı iflastan kurtarmıştı
1999 yılında Fransız Renault tarafından Japon otomobil üreticisi Nissan'ın başına getirilen Ghosn, 2001 yılından beri hem CEO'su hem de yönetim kurulu başkanı olarak markayı iflastan kurtarması ve yeniden inşa etmesiyle biliniyor. 2005 yılında Renault'un başkanı olan Carlos Ghosn, 2016 yılında ise Mitsubishi ile ortaklık yapılmasında da öncü olmuştu. Ghosn, Aralık 2016'dan beri Mitsubishi Motors'un da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.
Gelişmeler, Carlos Ghosn'un görev süresi boyunca yaşadığı ilk olumsuz gelişme bu değil. Öyle ki, Ghosn'un başında olduğu Nissan'ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.