İlk Lotus SUV'a merhaba deyin: Lotus Eletre SUV!
Lotus ilk SUV modeli olan elektriklisi Eletre'yi kullanıcıların beğenise sunuyor. Lotus hem iç hem de dış tasarım işçiliğinde harika işlere imza attığı bu yeni modeli en ince ayrıntısına kadar sizler için inceledik. Almayı düşünebilirsiniz :)
Lotus, dahili olarak Type 132 olarak bilinen ilk SUV'unu resmi olarak Eletre şeklinde adlandırılacağını açıkladı.
Markanın ilk SUV'si ve erişilebilir EV'lerinin ilki olarak (Evija hiper otomobili henüz yola çıkmadı), bu Lotus adına omuz silktiği için çok önemli bir model.
Bu model için teaserlar geçen yıl ortaya çıkmaya başlamıştı, ancak şimdi nihayet Eletre tüm elektrik ihtişamıyla ortaya çıktı.
Stilinde ince bir şekilde Lotus Emira'ya atıfta bulunsa da, bu, kendine has bir tada sahip bir SUV, ancak Mustang Mach-E, Jaguar I-Pace ve Tesla'nın SUV'larını alacak kadar iyi mi?
Grup Lotus CEO'su Qingfeng Feng tarafından "Hiper SUV" olarak adlandırılan Eletre, "gelenekselin ötesine bakmaya cesaret edenler ve işimiz ve markamız için bir dönüm noktası oluşturanlar içindir."
Markanın ilk üretimi beş kapılı Lotus'un yeni 800 voltluk Elektrik Premium Mimarisi (EPA). Bu mimari, 100 kilovat saatin üzerinde kapasiteye sahip bir pil ve etkili dört tekerlekten çekiş için iki elektrik motoru içeriyor. Kesin çıktılar onaylanmasa da ikiz motorlar 600 metrik beygir gücü üretiyor.
Hız olarak, üç saniyenin altında 0-100 km'ye ulaşan araç 260 km son sürata ulaşabiliyor. Lotus, WLTP döngüsünde 600 km'lik bir sürüş menzili hedefliyor. Yeniden şarj etmeniz gerektiğinde, 350 kW'lık bir şarj cihazı 20 dakikada 400 km menzil sunmakta.
Adaptif sönümleme, aktif sürüş yüksekliği değişkenliği, aktif arka aks yönlendirmesi, aktif bir roll-bar ve frenleme yoluyla tork yönlendirmesi de sunulacak.
İkincisi, standart 23 inç tekerleklerin içine yerleştirilmiş devasa 10 pistonlu kaliperler ve seramik kompozit rotorlar sayesinde gerçekleşiyor.
Dört sürüş modlu direksiyon, amortisörleri, güç aktarma organlarını ve pedal tepkisini ayarlayabilecek bunlar: Menzil, Tur, Spor, Off-Road ve Bireysel.
SUV'ler tipik olarak gezegendeki en güzel tasarımlar için aday olmayabilir. Elbette çarpıcı, ancak Lotus'un Lamborghini Urus'un en azından önden bir akrabası olabileceği kesin gibi görünüyor.
Çağdaş stili sizin için çekici değilse, bu otomobilin "Herhangi bir üretim SUV'sindeki en gelişmiş aktif aerodinamik paketi" ile övündüğünü bilin, diyor Lotus.
Otomobil üreticisi Eletre'ye bir kabin ileri duruşu, uzun bir dingil mesafesi (118,9 inç) ve kısa ön ve arka çıkıntılar (toplam uzunluk 200,9 inç) vermeye karar verdi ve tasarımın önemli bir unsurunun "Gözeneklilik" olduğunu söylüyor.
Gözeneklilik kısaca "Arabanın içinden, altından, üstünden ve çevresinden akan havanın aerodinamik ilkesi." Bu, kaputtaki hava çıkış kanallarında ve ön tekerlek davlumbazlarının önündeki ve arkasındaki, arka tekerleklerin arkasındaki ve D sütununun üstündeki alanlarda belirgindir.
İnce ışık kümeleri ön kısma tehditkâr bir görünüm kazandırırken araç, gündüz yanan farlara ve kayan yön göstergelerine sahip.
Ana lambalara Matrix LED teknolojisi ile sahip olunabiliyor ve bunun altında elektrik motorlarının, pil takımının ve ön frenlerin soğutma ihtiyaçlarına cevap verebilecek aktif bir ızgara bulunuyor.
Gövde alüminyumdan yapılırken tüm siyah bileşenler karbon fiber ile kaplanmıştır. Bu panellerden bahsetmişken, şarj portu açılabilir LIDAR sensörlerinin bulunduğu ön kanattayken kapı kolları aynı hizada bulunuyor.
Daha fazla destekleyici stil ve aerodinamik verimlilik, yan aynaların yerine kameralardır, ancak ABD'ye özel modellerin geleneksel aynalarla yetinmesi gerekecek. Tam paketi alanlar için, bir ayna arka görüşü veriliyor. Ayna arka görüşü 360 derecelik bir görüş oluşturmaya yardımcı oluyor.
Arabanın arkası, tam genişlikte arka lamba modasına katılıyor. Bölünmüş karbon fiber yüzer tavan spoyleri, havayı, sürüş moduna bağlı olarak üç farklı açıya sahip olan aktif bagaj kapısı spoylerine yönlendiriyor.
İçeride, beş koltuk veya sportif dört koltuk düzeni var. Opsiyonel (Çin dışında) panoramik cam tavan ve ışık katar, ferah bir his oluşmasına katkıda bulunuyor.
Malzemelere gelince, sürdürülebilirlik anahtar kelime, bu nedenle Lotus, birincil temas noktaları için insan yapımı mikrofiberler ve "koltuklar üzerinde gelişmiş bir yün karışımlı kumaş" tedarik etmek için Kvadrat ile birlikte çalıştı.
Bunun geleneksel deriden %50 daha hafif olduğu söyleniyor.
Sert malzemeler arasında karbon fiber var, ancak Lotus, endüstride yaygın olan geleneksel örgüyü kullanmak yerine, örgünün kenarından kesilen lifleri geri dönüştürdü, bunlar yeni bir keçe halinde yeniden yapılandırıldı ve daha sonra özel bir doku oluşturmak için bir reçine içinde sıkıştırıldı. (Mermer benzeri kaplama, dövme karbon olarak bilinir).
Ön ızgarada görülen üçgen tema, kabin tasarımında yankılanırken, yüzer arka spoyler, yüzer gösterge panelinden referans alıyor.
Görünüme bu kadar odaklanılmasına rağmen, kabin, kablosuz akıllı telefon şarjı sunan bir saklama tepsisi ve çeşitli boyutlarda ikiz bardak tutucu ile çok daha pratiktir.
Kapılar bile büyük su şişelerine uyacak şekilde tasarlanırken, arka koltuklar arasındaki boşluk, dokuz inçlik dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemi ile benzer bir kurulum ve kablosuz şarj için başka bir erişim noktası ekliyor.
Yüksek teknoloji hissi, Volkswagen'in ID'si gibi, kabinin içinden geçen ve yolculara bilgi iletmek için kullanılan bir "ışık kanadı" ile devam ediyor.
Sürücünün gösterge paneli aerodinamik hale getirildi ve şimdi 1,2 inçten daha kısa bir yüksekliğe sahip.
Bu, yolcu tarafında da kullanılıyor ve burada müzik seçimi veya yakındaki ilgi çekici yerler gibi bilgileri gösterebilir.
Bu iki şeridin arasında, gerekmediğinde düz bir şekilde katlanabilen 15.1 inçlik OLED dokunmatik ekran bulunuyor.
Bundan elde edilen bilgiler, standart olarak artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip bir baş üstü ekran aracılığıyla sürücüye iletilebilir.
Ses, İngiliz markası KEF'in 15 hoparlörlü ve 1.380 watt güce sahip Premium surround ses sisteminden geliyor. Alternatif olarak, 23 hoparlör ve 3D teknolojisi ile KEF Reference 2,160 watt sistemine yükseltilebilir.
Diğer öne çıkan özellikler arasında, çoğu Lotus'un kablosuz (OTA) güncellemeleri ile geliştirilmek üzere tasarladığı uyarlanabilir hız sabitleyici ve diğer gelişmiş sürücü yardım sistemleri (ADAS) yer alıyor.
Bununla Lotus, Eletre'nin "Uçtan uca otonom sürüş teknolojisini desteklediğini ve daha fazla geliştirme için geleceğe hazır olduğunu, zaten entegre edilmiş donanım sayesinde elde edilebileceğini" söylüyor.
Lotus, Eletre'nin şu anda hangi düzeyde otonom sürüş sağladığını belirtmedi, ancak en azından Seviye 2'nin bulunması muhtemel.
Eletre, Lotus'un bu yılın sonlarında Çin'in Wuhan kentindeki yeni tesisinde inşa edilecek, ancak Lotus henüz fiyatlandırma ve diğer ülkelerle birlikte ABD'de bulunabilirlik konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
Benzer şekilde, nihai güç çıkışları ve hatta ağırlık gibi ayrıntılar, muhtemelen piyasaya sürülmeye daha yakın bir zamanda bilgilendirmesi olacak.