İkinci el araba satın alırken ilk nelere bakılmalı?
Sıfır kilometre araç fiyatlarının son zamanlarda döviz kurları ile birlikte yükselmesi tüketicileri ikinci el araba almaya yönlendiriyor.
Her ihtiyaca yönelik araç bulabileceğiniz ikinci el pazarında, bu kadar fazla seçeneğin olması ve oluşabilecek tehlikeli durumlar karar verme sürecinde alıcıları oldukça zora sokuyor. Peki ikinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyiz?
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta vardır. Tam anlamıyla araç bilgilerine hakim olmalısınız. Sonrasında çıkabilecek sürprizlerin maliyeti size yansıyabilir. Bu yüzden en avantajlı hareket, en başında araştırma yapmak olacaktır.
Aracı kimden aldığınızı bilmek
Araç alırken dikkat etmeniz gereken konulardan ilki bu olmalıdır. Aracın bugüne kadarki ruhsat sahipliği sayısını öğrenmekle başlayabiliriz. Bu hizmeti 5664’ kısa mesaj atarak, sorgulama ekranından kolayca elde edebiliriz. ( ör : DETAY boşluk PLAKA ) Bu plakalı aracın ruhsat sahiplik yılını, kaç yıldır bu kullanıcıda olduğunu, aracın kaç yıldır kaskolu kullanıldığı da dahil olmak üzere bu hizmetten faydalanarak kolayca öğrenebiliriz.
Aracın fiziki durumu – Kaporta ekspertizi
Alacağımız aracın dış görünüşü elbette hepimiz için önceliklidir. Lakin şehrin ve trafiğin yoğunluğundan dolayı ya da çoğu kullanıcının park yeri bulmakta yaşadığı sorunlardan oluşan hafif ve büyük ölçekli kazalara maruz kalan araçların durumunu öğrenmek her araç satın almak isteyen tüketicinin düşüncesidir.
Mekanik durum ve motor kontrolü yaptırmak
Aracın motor ve mekanik durumunun kontrolü ve gerekli incelemelerin sağlanması araçtaki mekanik aksamın doğru çalıştığını anlamak için gerekir. Kullanılmış araçlarda kesinlikle yapılması gereken bu kontroller ilerde karşınıza çıkacak plansız masraflar dizisini önlemek için gereken bir uygulamadır.
Lastik durumunu kontrol etmek
Araç alırken bir diğer kontrol etmemiz gereken konu ise lastik durumlarıdır. Arabanızın tam performans göstermesi ve olabilecek kazaların önüne geçilmesi açısından lastikler belirli standartlara sahip olmalıdır. Lastik diş derinlikleri yasal aşınma sınırı olan 1,6mm’nin altında olmamalıdır. Çünkü bu durumlarda araç muayeneden geçemez. Dolayısıyla araçların lastik diş derinliklerini satın almadan ölçmeniz ve standartlara uygunluğunu kontrol etmeniz gerekir.
Kilometre durumunu kontrol etmek
İkinci el piyasasında araç kilometresi arabaların değerinin artmasına ya da yükselmesine etki eden faktörlerden birisidir. Motor kullanımı ve yürür aksamların daha az yıpranması buna bağlıdır. Dolayısıyla araç alırken kilometre durumunu kontrol etmeniz gerekir.
Hasar bilgisinin sorgulanması
Aracın hasar bilgisi fiyatına etki eden en temel konudur. Ayrıca aldığınız ikinci el araçta daha sonradan herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için tramer kaydı sorgusu kesinlikle yapmalısınız. Araç hasar ve kaza durumunu öğrenmek ayrıca aracın fiyatının da daha net belli olmasını sağlar.Bu sorguları kolaylıkla cep telefonunuz üzerinden sms ile yapabilirsiniz. Araç şasi numarasını ya da plaka numarasını yazıp 5664’e mesaj atarak aracın geçmiş hasar ve kaza kaydına ulaşabilirsiniz. Bu işlemin en sağlıklı olanı ise aracın şasi numarasından sorgulanmasıdır.
Aracın yedek anahtar ve ekipmanlarının durumu
Aracı almadan önce yedek anahtarının durumu kontrol edilmelidir. Araç yedek anahtarı güvenlik için önemlidir. Kaç tane yedek anahtarının olduğu bilinmesi daha güvenli bir alışveriş için gereklidir. Ayrıca yedek anahtar maliyeti artıran etkenlerden birisidir.
Aracın resmi kayıtlarına bakmak
Kullanılmış otomobil alımında önemli bir detay aracın resmi evrakları ve alım işlemlerinde izlenecek yollardır. Aracın MTV ve TPC borçları, yapılandırılan vergi borçları, banka veya başka kurum ya da şahıslara ait haciz durumlarına dikkat etmeliyiz. Bu işlemleri internet üzerinden yapabiliriz.
Fiyat analizi yapmak
İkinci el araç alırken piyasa durumunu ve muadil araçların ne kadara satıldığını önceden araştırmanız gerekir. Bu fiyat araştırmasını yaparken aracın mevcut durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü her aracın hasar ve hata durumu aynı değildir.