Hyundai IONIQ 5 ile ütü yapabilirsiniz!
Hyundai IONIQ 5 elektrikli otomobili, ütü ve benzeri elektrikli aletlere güç sağlayabiliyor. İşte ilginç otomobilin özellikleri.
Hyundai markasının yeni elektrikli araç serisinin IONIQ ailesi altında geliştireceği daha önce duyurulmuştu. Firma bu aileye kattığı ilk model olan Hyundai IONIQ 5'i resmi olarak tanıttı. Markanın 45 yıl önce geliştirdiği PONY isimli modelden esinlenerek tasarlanan Hyundai IONIQ 5, yüzde 100 elektrikli bir otomobil.
Otomobilin ilginç bir özelliği ise üzerindek standart bir priz yardımı ile elektrikli her türlü cihazı şarj edebilmesi ya da çalıştırabilmesi. Bu sayede Hyundai IONIQ 5 ile ütü bile yapabiliyorsunuz.
Futuristik bir tasarıma sahip olan otomobil çevre dostu malzemelerle üretilmiş. 400 ve 800 V çoklu şarj desteği ile gelen otomobil, az sayıda otomobilde bulunan farklı elektrikli cihazları (scooter, TV ve kablolu tüm elektrikli cihazları) çalıştırabilme özelliğine de sahip. Araç aynı zamanda başka elektrikli araçları da şarj edebilme özelliği ile geliyor.
Sadece bataryalı elektrikli araçlar (BEV) üreten IONIQ, Hyundai Motor Grubu’nun yeni platformu E-GMP’yi (Electric-Global Modular Platform) kullanıyor. Sadece BEV araçlar için özel olarak inşa edilen bu platform, uzatılmış bir dingil mesafesi üzerinde farklı oranlara sahip. Bu haliyle gerek oturma alanı gerekse bataryaların yerleşimi açısından dikkat çeken platform, aynı zamanda çevre dostu malzemeler kullanılarak üretiliyor. Ayrıca, yenilikçi bir iç tasarıma, ultra hızlı şarj ve araçtan araca bağlantıya (V2L) sahip olan IONIQ 5, gelişmiş bağlantı ve sürüş yardım özellikleriyle de dikkat çekiyor.
IONIQ 5’in iç mekanında da “Fonksiyonel Yaşam Alanı” teması var. Koltuklar ile birlikte kokpit de 140 mm'ye kadar hareket edebiliyor. Universal Island adıyla somutlaşan hareketli iç mekanda bataryalar için düz bir zemin sağlanırken ayrıca kullanıcıların konforuna göre mekan genişliği isteğe bağlı olarak ayarlanabiliyor.
IONIQ 5, ikinci sıra koltuklar tamamen katlandığında yaklaşık 1.600 litreye kadar bir yükleme alanı sunuyor. Koltuklar tam dik konumdayken 531 litre bagaj alanı sağlayarak günlük kullanımda oldukça ideal bir yükleme kapasitesi sunmuş oluyor. Daha fazla çok yönlülük için, ikinci sıra koltuklar 135 mm'ye kadar öne doğru kayabiliyor ve ayrıca 6:4 oranında katlanabiliyor. Bu arada, aracın ön tarafında da 57 litreye kadar ek bir bagaj kapasitesi sunuluyor.
Farklı motor ve menzil seçenekleri
IONIQ 5'te biri 58 kWh diğeri 72,6 kWh olmak üzere iki pil paketi seçeneği bulunuyor. Ayrıca, yalnızca arka motorlu veya hem ön hem de arka motorlu olmak üzere iki elektrikli motor opsiyonu arasından seçim yapabiliyorlar. Tüm opsiyon seçeneklerinde üstün bir menzil elde edilirken aynı zamanda 185 km/s'lik azami hıza ulaşılabiliyor.
Elektrik motor opsiyon listesinin en üst seviyesinde 225 kWh (301 hp) ve 605 Nm torkluk bir güç çıkışı bulunuyor. IONIQ 5, 72.6 kWh pil ile desteklenirken, dört tekerlekten çekiş (AWD) seçeneğini de sunuyor. Bu teknik özelliklerle beraber otomobil, 0 ‘dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede çıkabiliyor.
IONIQ 5, iki tekerlekten çekiş (2WD) ve 72,6 kWh pil kombinasyonuyla da ortalama olarak 470-480 km arası (WLTP) bir menzile ulaşabiliyor.
Yenilikçi ultra hızlı şarj.
IONIQ 5’in E-GMP platformu, hem 400 V hem de 800 V şarj altyapılarını destekliyor. Platform, ek bileşenlere veya adaptörlere ihtiyaç duymadan 400 V şarjın yanı sıra standart olarak 800 V şarj özelliği de sunuyor.
Teknolojik otomobil, 350 kW'lık bir şarj cihazıyla beraber yalnızca 18 dakikada yüzde 10'dan yüzde 80'e kadar şarj edebiliyor.
WLTP'ye göre IONIQ 5 kullanıcılarının 100 km menzil elde etmek için aracı sadece beş dakika şarj etmeleri gerekiyor. Bu da kalabalık şehir içi trafiğinde sahibine üstün bir kullanım kolaylığı anlamına geliyor.
IONIQ 5 sahipleri, diledikleri zaman elektrikli bisikletlerini, scooterlarını, elektrikli kamp ekipmanlarını ya da kablolu herhangi bir cihazı V2L işlevi sayesinde şarj edebiliyor veya anında fişe takarak çalıştırabiliyor.
Araç ayrıca, sistemindeki güçlü bataryaları sayesinde başka bir elektrikli otomobili de şarj edebiliyor. Bir nevi powerbank mantığıyla çalışan otomobil, kendi elektriğini de performansa dönüştürmekten geri kalmıyor.
Otomobilin ne zaman satışa sunulacağı ve fiyatları konusunda ise net bir bilgi verilmedi.