Hyundai cesur elektrikli araç stratejisini açıkladı! Rakipleri titreyecek!
Güney Kore'li firma geleceğe dair elektrikli araç stratejisi ile en önemli rakiplerine resmen bende buradayım diyor. Gelin Hyundai'nin bu modellerine ve planlarına yakından bakalım.
Ioniq 5 sadece başlangıç
Hyundai'nin elektrikli araç planları resmi olarak tüm hızıyla devam ediyor. Güney Koreli otomobil üreticisi, 2030 yılına kadar 17 yeni EV piyasaya sürmeyi planladığını duyurdu; Hyundai'den 11 ve Genesis lüks markasından altı. Bununla birlikte Hyundai, 2030 yılına kadar yıllık 1,87 milyon EV satışı için yeni bir hedef belirledi.
Önceki hedef 2025 yılına kadar 560.000 EV idi. Hyundai Motor Group, önümüzdeki sekiz yıl içinde üç EV sedan, altı SUV, bir hafif ticari araç piyasaya sürecek. Ve belki de en ilginç olanı, "yeni bir model türü".
Bu sedanlardan biri, bu yıl içinde piyasaya sürülecek olan Ioniq 6. Ioniq 7 SUV ise, 2024 lansmanı için ayarlanmış.
Genesis'e gelince, EV serisi iki binek otomobil ve dört SUV içerecek şekilde genişleyecek. Bu yılın ilerleyen saatlerinde Electrified GV70 ilk kez piyasaya sürülecek ve 2025'ten itibaren lüks marka sadece elektrikli araçları piyasaya sürecek.
Hyundai'nin yatırım yapacağı bir diğer önemli alan ise daha verimli araç üretim yöntemlerinin geliştirilmesi olacak. Halihazırda Singapur'da yeni bir insan merkezli üretim inovasyon platformu üzerinde çalışan firma, bir inovasyon merkezine sahip.
Hyundai, bu platformun "üretim verimliliğinde çarpıcı bir yenilik" getireceğini ve sonunda tüm küresel fabrikalara genişletileceğini söylüyor.
Aynı zamanda Hyundai, daha fazla üretim tesisinde EV üretimini kademeli olarak artırmayı hedefliyor. Örneğin, Endonezya'daki yeni bir tesis, bu yıl içinde EV üretimine başlayacak. Yeterli bir pil tedarikinin sağlanması elektrikli araçlar için kritik öneme sahip olduğundan Hyundai, ABD dahil büyük bölgelerdeki pil şirketleriyle stratejik ittifaklar yoluyla yerel pil tedarik oranını artırmaya çalışıyor.
Hyundai Motor Global CEO'su Jaehoon Chang, "Hyundai, küresel çip sıkıntısı ve devam eden pandeminin neden olduğu zorlu bir iş ortamına rağmen elektrifikasyona geçişini başarıyla hızlandırıyor ve EV'lerde küresel bir lider haline geliyor." dedi.
Otomobil üreticisinin yeni planı ayrıca EV'lerde yüzde 10 veya daha yüksek bir işletme kâr marjı gerektiriyor. Entegre Modüler Mimari (IMA) olarak adlandırılan yeni bir EV platformunun 2025 yılına kadar hazır olması planlanıyor.
Mevcut e-GMP platformunun bir evrimi olarak kabul ediliyor. Bu proje araç çağırma ve robotaksi gibi birkaç yeni ticari aracın temelini oluşturacak.
Hiç şüphe yok ki Hyundai, tıpkı General Motors, Volvo ve Jaguar gibi EV'lerle her şeyi bir araya getirmek istiyor. Ancak uzun vadeli başarının anahtarı sağlam bir geçiş planı gibi gözüküyor. Bugün açıklananlara göre Hyundai açıkça birlikte hareket etme niyetinde.