Elektrikli Volvo EX30 sınırları zorlanıyor
Elektrikli araç pazarında Volvo'nun en yeni üyesi EX30 Performance, gerçek dünya koşullarında ne kadar yol alabileceğini merak edenler için özel bir testten geçti.
Bu test, aracın vaat ettiği menzili ve günlük kullanımda nasıl bir performans sergilediğini gözler önüne seriyor. Şehir içi trafiğinden otoyol hızlarına kadar farklı sürüş koşullarında Volvo EX30 Performance'un enerji verimliliğini ve sürüş konforunu test eden bu çalışma, elektrikli araç teknolojisinin geldiği son noktayı gösteriyor.
Volvo'nun piyasaya sürdüğü en küçük SUV modeli olan EX30, kısa sürede üreticisi için büyük bir başarıya dönüşüyor. Firma için büyük bir anlam taşıyan bu küçük araç, rakipleriyle kıyaslandığında ne kadar verimli olduğunu göstermek için biz de bir misyona atıldık. Test ettiğimiz Volvo EX30 Twin Motor Performance modeli, şirketin bugüne kadar ürettiği en güçlü ve en hızlı hızlanan aracı olma özelliğini taşıyor ve tam 315 kW (428 hp) güç üretiyor. Özellikle şehir içi kullanıma odaklanan bu küçük crossover, Performance trimiyle çoğu trafik ışığı yarışını domine etme kapasitesine sahip. Ancak, bu testte aracın hızlanma kapasitesini değil, ne kadar yol alabildiğini ölçmeye odaklandık.
Elektrikli Volvo EX30 sınırları zorlanıyor
Test sürecimizde, her aracı test ederken uyguladığımız sabit hızlarda dolaştığımız rotaları inceledik. Test yapılan sırada hava sıcaklığı 18°C idi, bu da menzili maksimize etmek için neredeyse ideal bir sıcaklık. 60 km/s'lik en düşük test hızımızda, Volvo EX30'un güçlü motorları bir hayli enerji tüketiyor. Tüketim, çok daha büyük ve ağır araçlarla benzer seviyede, yakın rakipleri ise çok daha verimli.
90 km/s'lik bir sonraki test hızımızda EX30'un daha küçük boyutu, tüketimin önemli ölçüde artmasını engelliyor. En yüksek test hızı olan 130 km/s'de ise EX30'un asıl olarak şehir trafiği için tasarlandığını ve aerodinamik açıdan en verimli olmadığını açıkça görüyoruz. Bu, segment için normal bir durum, çünkü rakiplerinin çoğu bu kategoride benzer sonuçlar gösteriyor, düşük hızlarda çok daha verimli olmalarına rağmen.