Elektrikli otomobillerde vergi sıfırlanıyor! Sudan ucuz olacak!
Elektrikli otomobillere teşvik kapsamında yeni düzenlemeler hayata geçirilmeye devam ediyor. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.
Şu sıralar elektrikli otomobillere geçiş tarafında önemli adımlar atılıyor. Pek çok otomobil üreticisi elektrikli otomobillere geçiş için kolları sıvamış durumda.
Bilindiği üzere önümüzdeki süreçte Avrupa’daki bazı bölgelerde dizel ve benzinli araçların trafikten men edilmesi kararlaştırıldı. Örneğin 2030 sonrasında Paris’te dizel araçlar boy göstermeyecek.
Henüz Türkiye bu konuda somut bir adım atmış değil. Yani şu tarihten itibaren bu şehirlerimizde fosil yakıtlı araçlar trafikte olmayacak minvalinde bir açıklama yapılmadı.
Elektrikli otomobillere geçiş sürecinde en sert adımlar ise Norveç’ten geldi. Norveç fosil yakıtlı otomobillerin vergilerini arttırırken, elektrikli otomobil alanlara ise çeşitli ödeme kolaylıkları sundu.
Ayrıca kısa süre içerisinde ülkenin dört bir yanına ücretli / ücretsiz şarj istasyonları konumlandırıldı. Böylece elektrikli otomobillere olan ilginin de artması sağlandı. Fakat yapılanlar yalnızca bunlarla sınırlı değil.
Norveç’in attığı adımlar sayesinde son çeyrekte elektrikli otomobil satışları, fosil yakıtlı araç satışlarını geçmeyi başardı. Böylece Norveç, elektrikli otomobillerin, fosil yakıtlı otomobillerden daha çok sattığı dünyanın ilk ve tek ülkesi oldu.
Diğer Avrupa ülkeleri de Norveç’i örnek alarak yeni adımlar atmak için harekete geçtiler. Otomobil denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olan Almanya, elektrikli otomobil satışlarını arttırmak için vergi kozunu ortaya koydu.
Söylentilere göre Almanya’da elektrikli otomobillerden alınan vergiler sıfırlanacak. Böylece elektrikli otomobillerin fiyatında büyük düşüşler yaşanmış olacak. Bu bağlamda Almanya’daki elektrikli otomobil satışlarının da önemli ölçüde artması bekleniyor.
Benzer bir uygulama Türkiye’de de hayata geçirilirse, elektrikli otomobiller gerçekten çok makul seviyelere düşecektir.
Zaten elektrikli otomobillerden 85 kW’ı aşmayan %10, 85-120 kW arası %25 120 kW’ı aşan %15 (KDV’si %60) ÖTV alınıyor. Bu oranlardan KDV’yi düştüğümüz zaman yüzde 30 ile yüzde 50 arasında bir fiyat düşüşünün yaşanacağını söyleyebiliriz.
Elbette mevcut şartlarda elektrikli otomobillere teşvik için böyle bir adım atılması, en azından Türkiye nazarında çok da mümkün görünmüyor.