Çinli otomobil devi SAIC Türkiye kararını verdi! 170 bin TL’ye sıfır otomobil satacaklar!
Otomobil pazarındaki dev isimlerden biri olan SAIC Türkiye pazarı için nabız yokluyor. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.
Söz konusu otomobil olduğunda Çinli markaları başka bir yere konumlandırabiliriz. Malum Çin’de bir çok otomobil üreticisi bulunuyor. Bunlar arasında en büyük olanı ise SAIC Motor. En azından satış rakamları bunu işaret ediyor.
Hali hazırda Türkiye pazarında boy gösteren çok fazla Çinli üretici yok. Olanlar da çok sınırlı bir pazara etki ediyorlar. Dolayısıyla ucuz modelleri getirmedikleri için beklenen ilgiyi göremiyorlar.
Fakat SAIC Motor Türkiye pazarı için farklı bir hamle düşünüyor. Hali hazırda Çin’de bir numara olan SAIC, 2006 yılında Rover Group’un Rover markasını satın almıştı. Fakat marka adı Ford tarafından satın alındığı isçin Roewe ismiyle yoluna devam etti.
Bu markanın ikinci dev yatırımı ise MG’nin sahibi Nanjing için oldu. Nanjing Automobile 2007 yılında SAIC’in bir parçası oldu. Hepsi bununla da sınırlı değil. SAIC, Volkswagen ve General Motors gibi isimlerle de ortak modeller üretiyor.
Yani neresinden bakarsanız bakın SAIC’in Türkiye pazarı için büyük bir velinimet olduğunu söyleyebiliriz. İşin güzel yanı ise bu velinimetin Türkiye pazarına ucuz otomobil getirebilecek olması.
İddialara göre SAIC Türkiye pazarı için önemli çalışmalar yürütüyor. Temel amaç ise otomobil fiyatlarının hızla arttığı pazarda, ucuz modellerle sektörden aslan payını kapmak.
Aslen bu çok zor görünmüyor. Hali hazırda en ucuz olarak nitelendirdiğimiz Clio bile 310 bin TL’yi aşan fiyatlardan satılmakta. SAIC’in Clio benzeri modelleri ise vergiler dahil 170 bin TL gibi bir fiyattan satılabilir.
En azından Çin fiyatlarını baz aldığımızda karşımıza çıkan fiyat tablosu bu şekilde. Tabi ki işin içerisine farklı masraflar da girebilir. Lakin günün sonunda fiyatın 200 bin TL’yi aşması çok da mümkün görünmüyor.
Eğer söylentiler gerçek çıkar ve SAIC Türkiye pazarına giriş yaparsa muazzam bir satış başarısı gösterebilir. Muhtemelen konu ile ilgili detaylar önümüzdeki günlerde netleşecektir.
Dip not olarak belirtelim. Türkiye’nin gerçekten fiyat performans oranıyla etkileyici olan Çin markalarına ihtiyacı var. Bunu içten bir şekilde belirtebiliriz.