Çin’de yok satan elektrikli otomobil Türkiye’de 42 bin TL’ye satışa çıktı! İşte özellikleri!
Elektrikli otomobillerin trafikteki payı gün geçtikçe bir tık daha artıyor. Şimdi Çin’den gelen hamle Türkiye’deki elektrikli otomobil sayısını da hızla arttırabilir. İşte detaylar.
Şu sıralar ülkemizdeki otomobil fiyatları belli bir seviyenin üzerinde durağan görünüme geçmiş durumda. Yani fiyatlar ne artıyor, ne de düşüyor.
İkinci el otomobil pazarına baktığımızda ise fiyatların belli aralıklarda yükselip, düştüğünü görüyoruz. Yani o noktada da stabil bir görüntü söz konusu değil.
Tüm bunların ışığında, artık fosil yakıtlı motorlara sahip otomobillerle vedalaşma zamanının geldiğinin de farkındayız. Çünkü elektrikli otomobiller hem Asya, hem de Avrupa pazarını ele geçirmeye başlamış durumda.
Bilindiği üzere Avrupa’daki pek çok otomobil üreticisi, vizyonunu elektrikli otomobillere göre planlamış durumda.
Asya’ya baktığımızda da benzer bir görünüm ile karşılaşıyoruz. Hatta Asya’da elektrikli otomobillerin payı çok daha hızlı bir şekilde artıyor. Çünkü çok ucuza alabileceğiniz elektrikli otomobiller mevcut.
Nitekim bu modellerden bazıları Türkiye pazarında da boy göstermeye başladı. Aynı geçtiğimiz günlerde satışa sunulan Raptor e-Car modeli gibi.
Çin’de farklı isimlerle karşımıza çıkan ve adeta peynir ekmek gibi satan bu araç Türkiye’de de hayli uygun bir etiketle karşımıza çıkıyor.
Raptor e-Car’ın sıfırı şu anda 38 bin TL’ye satılıyor. Dürüst olmak gerekirse bu paraya 300 bin km’yi devirmiş ikinci el Toros ya da Şahin almanız bile zor.
Peki sıfırı 38 bin TL’ye satılan bu elektrikli otomobil bizlere neler vaat ediyor? Aslında sorulması gereken temel soru bu.
Oldukça küçük boyutlara sahip olan Raptor e-Car toplamda 35 – 40 km’lik bir menzile sahip. Elbette bu menzil hava ve yol şartlarına göre değişkenlik gösteriyor.
Elektrikli otomobiller düşük hızlarda az, yüksek hızlarda ise çok pil tüketimi gerçekleştiriyor. Yani içten yanmalı motorların tersi bir durum söz konusu.
Raptor e-Car genel olarak 3 kişi kapasiteli. Ya da arka koltukları yatırarak bagaj olarak da kullanabiliyorsunuz. Günlük şehir içi kullanım için uygun olan aracın maksimum hızı ise 30 km/s.
Hız faktörünün biraz düşük olduğu söylenebilir. Fakat şehir içi kullanım için bu hızın yeterli olduğunu da düşünebilirsiniz. Özellikle de otomobili yakın mesafeler için kullanıyorsanız.
B sınıfı ehliyet ile kullanılan bu küçük, şirin otomobilde dijital gösterge ve ısıtma gibi özellikler de bulunuyor. Elbette hava yastığı gibi standartlaşmış özellikler bu araçta yok. Çünkü maliyeti olabildiğince düşük tutmak istemişler.
Ayrıca batarya tarafında da lityum iyon piller yerine aküler tercih edilmiş. Yani bildiğimiz otomobil aküleri birbirine bağlanarak belli bir pil kapasitesine ulaşılmış.
Eğer ayağımı yerden kessin yeter düşüncesindeyseniz böyle bir otomobile göz atmanız size çok bir şey kaybettirmeyecektir.