Avrupa'nın en popüler arabası artık Peugeot 208
Volkswagen Golf 14 yıl sonra liderliğini kaybetti. Avrupa'nın en popüler arabası artık Peugeot 208
Birleşik Krallık otomobil pazarı, otomobil üretimi düşüşü yaşayan tek pazar değil. Avrupa da yıldan yıla düşüş kaydediyor, ancak vites küçültme aynı zamanda en çok satan listelerin tepesindeki yarışmacılarda da bir değişiklik görüyor. Peugeot 208 şu anda Avrupa'nın en popüler arabası ve VW Golf'ü deviriyor.
Şaşırtıcı bir şekilde, Golf ikinci sıraya gerilemedi,Dacia Sandero ikinci sırada, T-Roc - Avrupa'nın en çok satan SUV'u ve Fiat 500 ile birlikte beşinci sıraya geriledi.
Raporu yayınlayan JATO Dynamics küresel analisti Felipe Munoz şunları söyledi: "Golf'ün başarısı, herhangi bir parametrede lider olmadan geniş bir tüketici yelpazesinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesine borçlu. Ancak zaman değişiyor ve bugün tüketici öncelikleri birkaç yıl öncesinden oldukça farklı.”
Bugünlerde, Golf'ün fiyat noktasında daha geniş bir araba seçeneği var. Çoğu zaman VW kendi ahır arkadaşlarına karşıdır. T-Roc , Cupra Formentor, SEAT Ateca ve Skoda Karoq, SUV çekicilikleri ve genellikle cömert standart kit seviyeleri ile hatchback'lerin daha küçük boyutlarına rakip oluyor.
Daha fazla elektrikli araç alımı, olumlu haberlerin çoğunu açıklıyor. JATO, MG'nin başarısını vurguladı. Birleşik Krallık'ta canlı ve köklü bir geçmişe sahip olan marka, artık Çin'e aittir ve Avrupa'da artan Çin markalı otomobil satışlarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. 2022'de MG, Jeep ve Honda'dan daha fazla otomobil sattı ve muhtemelen parlak MG4 ve MG serisindeki diğer güçlü performans gösteren otomobillere kadar düştü.
208'in iyi performans göstermesine rağmen, ana şirket Stellantis, portföyündeki diğer markaları, yani Citroen, Fiat ve Vauxhall'ı vuruyor. BMW, Skoda, Suzuki ve Volkswagen de 2021'e kıyasla Avrupa satışlarında düşüş gördü. Buna karşılık Kia, Tesla ve Toyota büyümenin devam ettiğini görüyor.
JATO'ya göre üretim gerilemesinin nedenleri, İngiltere'nin yaşadığı zorluklarla aynı, yani yonga seti kıtlığı, enerji sektöründeki aksamalar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, üretim yapması ve hammadde temin etmesi zor.
Munoz, “Bayilerdeki yeni araç kıtlığı, enflasyon ve enerji krizi, geçen yıl zaten sıkıntılı olan pazar için en büyük zorluklar oldu. Pandemi serpintisi ve ardından 2021 ve 2022 boyunca yarı iletken kıtlığı, yalnızca Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve ardından tüketici güvenini ve harcamalarını etkileyen enerji fiyatlarındaki artışlarla daha da arttı.
"Rekabetçi bir ürün sunumu ve makul satış hedefleri, Çinli markaların Avrupa otomobil pazarına girmesine olanak tanıyor. Bir sonraki adım, farkındalık yaratmak ve tarihsel olarak bazı tüketicileri Çin ürünlerini satın almaktan caydıran olumsuz duygudan uzaklaşmayı teşvik etmek."