AB, Çin yapımı elektrikli araçlara ek vergi uygulayabilir
AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçların haksız teşviklerle üretildiğini tespit etti. Bu nedenle Çinli yetkililerle müzakereler yürütülüyor. Müzakereler başarısız olursa, Çinli araçlara ek vergi getirilecek.
Çin'den Avrupa'ya yapılan elektrikli araç ihracatlarına yönelik vergiler daha da artabilir. Geçtiğimiz günlerde Türkiye, Çin'den ithal edilen otomobillere %40 oranında yüksek bir gümrük vergisi uygulamaya başladığını duyurmuştu. Çin bu tavır karşısında ‘’Türkiye’ye olan yatırımlarımız devam edecek.’’ şeklinde bir açıklama ile cevap verdi. Ardından Avrupa Komisyonu da benzer bir karar aldı. Bu durum Çin’in pazardaki liderliğini engelleme çabası olarak değerlendiriliyor.
Avrupa Komisyonu, geçen yıl Ekim ayında Çinli elektrikli araç üreticilerinin Çin hükümetinden haksız teşvikler alıp almadığını araştırmak için bir soruşturma başlattı. Beklendiği gibi, komisyon Çinli üreticilerin aldığı teşviklerin rekabeti bozduğunu ve yerel elektrikli araç üretimini olumsuz etkilediğini tespit etti.
Bu nedenle komisyon, Çinli yetkililerle müzakere ederek bu haksız uygulamalardan vazgeçmelerini sağlamaya çalışacak. Bu müzakereler başarısız olursa ek vergiler uygulanmasını önerecek. Taraflar, bu sorunu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) uyumlu bir şekilde çözmeye çalışacaklar. Sorunun 4 Temmuz'a kadar çözülmesi bekleniyor, aksi takdirde şu vergiler uygulanacak:
BYD %17,4, Geely %20 ve SAIC %38,1 vergi alacak. Diğer Çinli üreticiler de artan vergilere tabi olacak. AB Komisyonu'nun soruşturmasına yardımcı olan ancak örneklem alınmayan üreticiler %21 oranında bir vergi alırken, iş birliği yapmayı reddedenler %38,1 oranında en yüksek vergiyi alacaklar.
Bazı istisnalar da bulunuyor. Örneğin, Tesla'nın Çin'de üretilip AB'ye ithal edilen araçları için bireysel olarak hesaplanmış bir gümrük vergisi uygulanacak. Diğer üreticiler de bir inceleme talebinde bulunabilir ve 9 ay içinde bireysel olarak hesaplanmış bir ithalat vergisi alacaklar.