2022'nin En harika 5 yeni Otomobil teknolojisi: Şahin'e olur mu bunlar!
2022 yılı tüm dünyada yaşanan ekonomik daralma ile de olsa bitmiş bulunuyor. Her ne kadar birçok firma sıkıntıya düşmüş olsa bile, yeni nesil harika teknolojiler geliştirmeyi ihmal etmediler. İşte sizler için derlediğimiz harika 5 teknoloji...
Otomobil endüstrisindeki heyecan verici bir yılı daha geride bırakırken, inanılmaz yeni teknolojilerin gelecek arabaları her zamankinden daha bağlantılı, kullanışlı ve akıllı hale getirmeyi amaçladığı çok da uzak olmayan bir gelecekte gerçekleşmiş olacak. Ancak bu yıl karşılaştığımız şaşırtıcı yeniliklerin tümünü sizler için kısaca özetledik.
Aşağıdaki listede, otomobil üreticilerinin uygulamaya koyduğu ve kullandığı akıllı teknolojileri bulabilirsiniz. İşte 2022'nin en harika teknolojik buluşları.
BMW Sinema Ekranı (BMW Theatre Screen)
7 Serisinde bulunan BMW Sinema Ekranı ve onun tamamen elektrikli i7 kardeşinde kullanılan bu teknolojiyi herkes deneyimlemek isteyebilir.
Bu teknoloji dünyanın ilk 8K 31 inç boyutundaki dokunmatik ekranının, arka koltuktaki yolcuların Amazon Fire TV gibi diğer platformlara erişimini sağlamak için tavandan aşağı doğru katlanabilmesini sağlıyor. Ekran aşağıya doğru kaydığında, arka sağ koltuk geriye doğru yaslanıyor, güneşlikler kabini karartıyor ve 36 hoparlörlü Bowers & Wilkins Diamond Surround Ses sistemi, hoparlörlerden gelen sese uyması için koltuk arkalıklarında manyetik kontrollü titreşimler üreten 4D ses sağlıyor. BMW, bu teknolojiyi geliştirirken ses konusunda ünlü bir isim olan ve çalan sesleri bestelemesi için iki kez Oscar kazanan ödüllü Hans Zimmer ile görüştü.
Eşi benzeri olmayan tekerlekli bir ev sineması imkânı böylelikle teknoloji sayesinde gerçekleşmiş oluyor.
Ferrari Purosangue FAST Multimatik Süspansiyon
Ferrari Purosangue stili, doğal emişli V12 motoru ve hoş iç mekanıyla ünlüdür. Yine de aracın en etkileyici özelliklerinden biri, çalışırken bile hissetmeyeceğiniz yeni nesil süspansiyonları olacak.
İtalyan şirket yeni süspansiyon sistemine Ferrari Aktif Süspansiyon Teknolojisi (FAST) adı verirken, süspansiyon tedarikçisi ise sisteme Multimatic TrueActive Spool Valf Damperleri (TASV) adını verdi. Bu sistemi büyüleyici bir şekilde özel kılan şey, önceden var olan tüm aktif ve pasif amortisörler reaktif öğeler olsa da FAST kurulumundan sonra en uygun yol tutuş performansını elde etmek için bir yol bozukluğu veya sürüş manevrası beklentisiyle tüm araç gövdesini hareket ettirmek için yeterli gücü uygulayabilmesi.
Temel olarak, Purosangue'nin benzersiz süspansiyonu, bilimin büyüsü sayesinde olağanüstü performans ve lüks bir sürüş sağlıyor. Bunun pahalı olacağı kesin olsa da bu sistemin önümüzdeki yıllarda altın standart haline gelmesi bekleniyor.
Porsche Sentetik Yakıt
Bu yıl sentetik yakıt gelişimini defalarca duyduk, ancak hiçbir otomobil üreticisi Porsche kadar ilerleme kaydedemedi. Birkaç hafta önce şirketin Şili'deki eFuel üretim tesisi resmen açıldı ve karbon nötr gaz üretmeye başladı.
Bu olayı kutlamak için Şili Enerji Bakanı Diego Pardow fabrikadan çıkan ilk yakıtla 911'i kullandı. Tesis, küresel yakıt taleplerini karşılamak için çok küçük olsa da Porsche, alternatif yakıtların seri üretiminin uygulanabilir olduğunu kanıtlamak için ilk adımları atmaya başlamış oldu. Ne diyelim darısı Türkiye'ye.
Umarız bu teknoloji sayesinde diğer bütün firmalarda, yarışa katılır ve daha da gelişme sağlanabilirır. Birisi elektriklilere içten yanmalı motorun on yıllarca yaşayabileceğini hatırlatmalı :)
Porsche 911 GT3 RS Araç İçi Kurulum Ayarı
Porsche 911 GT3 RS her zaman pistte mutlak bir canavar süper otomobildir. Otomobil üreticisinin amatör yarışçıların kendi zevklerine göre sert bir süper otomobil tasarlamasını ne kadar basit hale getireceğini hiç kimse tahmin edemezdi.
GT3 RS'nin geçmiş nesilleri her zaman pist sürüşüne yönelik olsa da şirket müşterilerin çeşitli donanım bileşenleriyle fiziksel olarak ayarlama yapmalarına izin vermiş, dişlilerle oynamak için arabayı krikoyla kaldırmaya veya kanadı ayarlamak için bazı somunları değiştirmeyi gereklilik yapmıştı.
Ancak en son sürümde bu tamamen değişiyor. Yeni nesil araçta diferansiyelin köşeye giriş ve çıkıştaki davranışını ayarlayabilir, çekiş kontrol sisteminin davranışını değiştirebilir, arka kanadın hücum açısını değiştirebilir ve hatta her bir tekerlek için geri tepme ve sıkıştırma ayarlarını özelleştirebilirsiniz. (Hepsi direksiyon simidinden) Bu anında ayarlanabilirlik ve kişiselleştirme genişliği Porsche'yi benzersiz kılıyor.
Koenigsegg CC850 Geçişli Vites Değiştirme Sistemi
Koenigsegg CC850, zamanımızın en akıllara durgunluk veren yeniliklerinden birisiyle piyasaya çıktı. Araçta hem manuel vites hem de otomatik vites bulunuyor ve gerçekten yılın en iyi teknolojisi diyebiliriz. (Ama sanayide usta bulmanız zor olabilir)
İsveçli "mega otomobil" üreticisi tarafından üretilen mevcut Hafif Hızlı Şanzıman zaten şaşırtıcı derecede parlak olsa da Engage Shift System (ESS) istendiğinde manuel şanzımanı mükemmel bir şekilde simüle ederek ve geri kalan zamanlarda tamamen dostane bir otomatik moduna geçerek işleri daha da ileriye taşımayı hedefliyor.
Bir yandan, vites değiştirmek için gerçek bir debriyaj pedalı ve vites kolu kullanabilir veya aracı kendi işini kendi yapması için otomatiğe bırakabilirsiniz. Talepkâr veya uysal, siz karar verin. Ayrıca, manuel moddayken arabayı durdurabilirsiniz.
Çalışma şekli büyüleyici derecede karmaşık olsa bile şirketin mühendisleri bunu başarmışa benziyor.