2020 yılında 10 milyon sürücüsüz araba yollarda olacak
Raporlara göre 5 yıl sonra 10 milyon sürücüsüz otomobili yollarda göreceğiz.
Kendi kendine giden arabalar artık fütüristik bir fikir. Mercedes, BMW ve Tesla gibi otomobil firmaları zaten kendi kendine giden sürücüsüz otomobillerini özellikleri ile birlikte tanıttı. "Otonom" olarak da adlandıran bu araçlar beş yıl içerisinde hayatımızda fazlasıyla yer alacak gibi görünüyor.
Teknoloji şirketleri de, yazılım ve araç içi özelliklerle sürücüsüz otomobillere öncülük etmeye çalışıyorlar. Son zamanlarda Google, sürücüsüz araba prototipini bu yaz Kaliforniya yollarında test edeceğini açıkladı.
BI Intelligence, kendi kendine sürüş otomobil pazarını derinlemesine analiz ettiği bir raporda, kendi kendine giden arabanın mevcut durumunu ve önümüzdeki beş yıl içinde bu araçların nasıl ilerleyeceğini belirledi.
Aşağıda rapordan önemli başlıkların bazılarını inceleyebilirsiniz:
Raporda, kendi kendine giden otomobillerin yarı özerk ve tam özerk olmak üzere iki bölüme ayrılacağı ve bu araçların 2019 yılında piyasaya sürüleceği belirtilmiş. Bu dönemin sonunda tahminen 10 milyon adet sürücüsüz araba yollarda olacak.
Tamamen özerk arabalar ile kullanıcı tarafından çalıştırılan yarı sürücüsüz araçlar ayrılıyor. Kullanıcı tarafından çalıştırılan tamamen özerk arabalar, önümüzdeki beş yıl içinde piyasaya gelecek Çünkü düzenleyici ve sigorta sorunları nedeniyle tam özerk araçlar uzun yollara bir süre daha kapalı kalacaktır.
Kendi kendine giden arabaların kullanıcılara büyük faydaları olacak. Bu araçlar ile yollar daha güvenli ve insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yardımcı olacağı tespit edilmiş. İngiltere'de, KPMG’nin tahminine göre kendi kendine giden arabaların 2014 ve 2030 yılları arasında 2.500daha az ölümlere yol açacak.
Ama kendine giden arabalar önündeki engeller önemini korumaktadır Maliyetlerinin inmesi gerekiyor ve bazı yönetmeliklerin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.