2017'ye damga vuracak hibrit otomobiller
Akaryakıtın pahalı olduğu Avrupa ülkelerinde melez otomobil satışlarının yıllardır sürüncemede kalması, garip bir çelişki. Melez otomobil piyasasının canlanması üzerine Avrupa'nın en çok satan otomobil dergileri, 2017'nin en iyilerini belirledi. Bir kez daha hatırlatalım. İki ve daha çok enerji kaynağıyla hareket eden araçlara "melez" deniyor. Size bu dergilerin ortak değerlendirmelerini aktarıyoruz...
Akaryakıtın pahalı olduğu Avrupa ülkelerinde melez otomobil satışlarının yıllardır sürüncemede kalması, garip bir çelişki. Melez otomobil piyasasının canlanması üzerine Avrupa'nın en çok satan otomobil dergileri, 2017'nin en iyilerini belirledi. Bir kez daha hatırlatalım. İki ve daha çok enerji kaynağıyla hareket eden araçlara "melez" deniyor. Size bu dergilerin ortak değerlendirmelerini aktarıyoruz...
BMW i3 Range Extender Markayı görünce salon tipi, lüks, full aksesuar bir otomobil beklemeyin. Karoseri, karbon elyafıyla güçlendirilmiş plastik olan, iki kapılı, kompakt bir otomobil bu. 650 cc hacmindeki iki silindirli motoru, elektrik üretiyor. Öne konumlandırılmış dokuz litrelik yakıt deposu ve motor, yeterli görünmeyebilir. Ama bu motor, sürekli elektrik üretmek için yapılmış. Onun için büyük hacimli, güçlü bir motor olması gerekmiyor.
Şarj, yüzde 3.5'in altına düştüğünde (ki bu, yaklaşık üç mil yol almak anlamına geliyor), yakıtlı motor devreye giriyor ve normal otomobillerin alternatörle akümülatörü şarj etmesi gibi elektrik motorunun ana kaynağını besliyor. Şarjın en düşük seviyesini siz ayarlayabiliyorsunuz. Otomobilin harika iç tasarımı ve görüş alanının genişliği, Range Extender'ı cazip kılan diğer özellikler. Yakıt ikmali yapmadan 186 mil (298 km) kullanabilirsiniz.
Toyota Prius Melez otomobillerin öncüsü olan Toyota Prius, dünyanın en çok satan markası. Elektrik ve petrol enerjisini uyumlu, güvenilir ve etkin kullanıyor. Enerji, 1.8 litrelik, 98 hp gücündeki benzinli motordan ve elektrik motorundan geliyor. Düşük hızlarda ve şehir içinde sadece elektrik motoruyla hareket ediyor. Şehirlerarası yollarda benzin motoru devreye giriyor. PHEV (prizli şarj) özelliği ile aracı, evinizdeki elektrik prizine bile bağlayabiliyorsunuz..
İsterseniz her iki gücü birlikte kullanabiliyorsunuz. Güç, toplamda 121 hp'ye kadar çıkıyor. Enerjiler arasındaki geçiş, çok yumuşak. Elektrikten benzinliye (ya da tersi) geçişi, araç içindekiler hissetmiyor bile. Son modellere uygulanan CVT teknolojisi, aracı daha da sessizleştirmiş. CVT (Continuously Variable Transmission - sürekli değişen vites), otomatik otomobillerde vites geçişlerini sürekli hale getiriyor. Yol boyunca sistemin yüzlerce kez vites değiştirmesi gibi bir şey. Şirket, elektrik enerjisine o kadar güveniyor ki, Prius'ta klima ve elektrikli camlar gibi kolaylıklar da var.
Volvo XC 90 T8 Twin Engine Güvenlik donanımlarıyla ünlü Volvo'nun bu modelinde T6'dan alınma 2.0 litrelik benzinli motor bulunuyor. Elektrikli motorla birlikte toplam 395 hp güce kadar çıkılabiliyor. Yüksek teknoloji ürünü kontrol sistemi, yol şartlarına ve sizin direksiyon alışkanlığınıza bakarak hangi enerjiyi kullanacağına karar veriyor.
Yakıt ihtiyacı azaldığından benzinli otomobillerin 71 litrelik yakıt deposu kapasitesi, 50 litreye düşürülmüş. Melez bir araç olmasına rağmen dört kapılı bir SUV (Sport Utility Vehicle - Spor Amaçlı Araç) olan XC 90, yedi kişilik. Bagaj hacmini büyütmek istiyorsanız, beş kişilik.
Volkswagen Passat GTE Salon ya da station (artık "estate car" deniyor) olarak alabileceğiniz bir aile otomobili. Benzinli ve elektrikli motoru toplam 215 hp güç üretiyor. Sadece elektrikle 25-31 mil arası bir menzile sahip. Çok değil ama her melez otomobilde menziller aşağı yukarı böyle. Benzin motorunun takviyesinin yanı sıra, üretken fren sistemi (regenerative brake) ve ev elektriği de bataryalara destek veriyor. (Üretken fren sisteminde gaz pedalına basmıyorsanız, elektrik motoru jeneratöre dönüşüp elektrik üretiyor).
Bu melez otomobilde bir düğmeye basarak "spor" kullanım moduna bile geçebiliyorsunuz. Böyle büyük boyutlu bir otomobilde kilometre başına 39 gram egzoz emisyonu, etkileyici bir rakam. Benzinli otomobillerde bu miktar 95 gram civarında.
Mitsubishi Outlander PHEV İngiltere'de ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde ilk kez satışa çıkan Outlander, dört çekişli, beş kişilik bir SUV. Sadece elektrik enerjisini kullandığında 32 millik menzile sahip. Elektrikle birlikte yakıt ekonomisi, galon başına 148 mile kadar çıkıyor (Avrupa'nın galon ölçüsü, 4.54 litredir).
Kilometrede karbon emisyonu 44 gram. Hangi enerjiyle çalışırsa çalışsın, piyasanın en sessiz aracı. Sessizliğini, motorların son derece hassas ayarlanmasına ve motor bloğunun son teknoloji ürünü yalıtkanla kaplanmış olmasına borçlu. İki aksta da birer elektrik motoru bulunuyor. Bu da aracı, dört çeker hale getiriyor. Tekerlekler arasında bulunan bataryası, aracın ağırlık merkezini aşağı çekerek, dengeyi artırıyor.
Kia Niro Güney Kore'nin gerçek anlamda ilk melez otomobili. Hyundai Ioniq ile hemen hemen aynı. Motor kaputunun altında 104 hp gücünde biri yakıtlı, diğeri 2 kW (35 hp) gücünde elektrikli olmak üzere iki motor bulunuyor.
Enerji, lityum-iyon bataryalara depolanıyor. Koreliler, CVT yerine çift kavramalı (debriyajlı), altı vitesli bir transmisyon kullanmışlar. Galon başına 75 millik menzili fazla değil. Ama piyasa çevreleri, Niro'yu Prius'tan sonra "en iyi ikinci melez" kabul ediyorlar. Aracın içine girdiğinizde, beş kişilik bir aile için ideal olduğunu görüyorsunuz.
Porsche Panamera E-Hybrid Almanların ünlü lüks markasından, lüks bir performans. Galon başına 91 mil menzil, kilometrede 55 gram karbon salımı, elektrik motoruyla kat edilen 51 kilometrelik mesafe, altı silindirli (V6) ve 3.0 litrelik benzin motoru, toplam 330-462 hp'lik motor güçleri. Yine de yakıt tüketimi 100 km'de 2.5 litre gibi oldukça düşük bir düzeyde.
Hiper otomobil Porsche 918 Spyder kadar zevk veren bir sürüşe sahip. Şirket, 60 yıldır daha hızlı otomobiller üzerinde çalıştıklarını, bunun da fren üretim departmanını zor duruma soktuğunu belirtiyor. Porsche hızını nasıl mı durdurursunuz? Arka tekerleklerde dört, önlerde altı pistonlu alüminyum monoblok, seramik kompozit fren kaliperleriyle.
Hyundai Ioniq Ona Kia Niro'nun kız kardeşi diyorlar. Hatchback (arka bölümü kesik) tarzıyla bir crossover (SUV ve klasik sedan çizgileri bir arada) olduğunu gösteriyor. Prius kadar iddialı değil. Küçük pencereleri, dört kapısı, alçak ve kısa tavan çizgisiyle dikkat çeken Ioniq, yaz aylarında piyasaya çıkacak. Benzin motoru 104 hp, elektrik motoru 32 kW gücünde.
Motor, Kia gibi altı vitesli ve çift kavramalı. Sadece elektrik gücüyle bir milden daha az bir mesafe kat ediyor. Ama gaz pedalına basar basmaz imdada benzinli motor yetişiyor. İçi, melez olduğunu hatırlatan mavi renkli koltuk ve panellerle döşenmiş. Elektrik enerjisinin yardımıyla galon başına 90 mil yol alabiliyor.
Mercedes C Class C300h İçten yanmalı motor olarak dizel motoru kullanan lüks bir melez. 2.1 litrelik dört silindirli turbo dizel motorla elektrik motoru, bütün gücü arka tekerleklere iletiyor. Bir melez olmasına rağmen, akıllı bir mühendislik ve daha çok alüminyum kullanımıyla diğer C sınıfı otomobillerden 40 kilo daha hafif. Yakıt tüketimi, 100 km'de dört litre.
Güçlü bir performansının yanı sıra ekonomik bir model. Tasarımında bir zamanların (1952-1963) ünlü "martı kanat kapılı" (gullwing door) Mercedes-Benz 300 SL'ine benzeyen unsurları görmek mümkün. C300h, spor bir otomobil olmamakla birlikte şirket, 0.27'lik sürükleme katsayısına (Cd - drag coefficient) dikkat çekmiş. Yani oldukça aerodinamik bir yapıya sahip (Katsayısı en düşük otomobil, 0.19 ile Volkswagen XL1. Diğer araçlarda bu rakam 0.45-0.55 arası).
Audi A3 e-tron 1.4 litre, 150 PS gücünde TFSI motora sahip bir melez. TFSI, Audi'nin tasarladığı turboşarjlı motorlara verilen addır. PS (pferdstaerke) ise, metrik beygir gücüdür. Burada 150 PS'lik motor, beygir gücü olarak 148 hp'ye karşılık gelir.
Dinamik süspansiyonu, elektromekanik direksiyonu, ev ve sanayi tesisleri için farklı kablo ve fişleri, LED (Light Emitting Diode - Işık Saçan Diyot) farlar ve LED arka aydınlatma lambaları, çift bölgeli elektronik klima kontrolü, alüminyum iç aksesuarlar, dijital radyo ve sekiz hoparlör, bluetooth (kablosuz bağlanma) özelliği, park sensörleri (algılayıcıları), hız sabitleme özelliği (cruise control), düşük lastik basıncı ikaz ışığı, dizleri bile koruyan altı adet airbag (hava yastığı), hırsız alarmı, farları otomatik yakan ışık ve silecekleri otomatik çalıştıran yağmur sensörleri ile her teknolojik yeniliği bünyesinde barındırıyor.
Lexus LC 500h Geçtiğimiz yıl bir milyonuncu hibrit otomobilini satan Lexus, melez otomobil piyasasında değişik güç ve hızda seçenekler sunuyor. Dört vitesli otomatik şanzımandan 10 vitesli çok aşamalı hibrit şanzımana kadar istediğiniz teknik özellikleri seçebiliyorsunuz.
112 mil (180 km) hız, çift elektrik motoru, arkaya konumlandırılmış hibrit bataryalar, 0.29 Cd aerodinamik sürükleme katsayısı, silindir başına dört süpabı değişken zamanlı olarak elektronik kontrol eden VVT-i (Variable Valve Timing - intelligence) sistemi, ultra düşük emisyonu nedeniyle SULEV (Super Ultra-Low Emission Vehicle) kategorisinde olması, şehir içinde (genelde elektrik motoru devrede olduğundan) galon başına 43 mil, şehir dışında 40 mil olan sürüş performansı, elektronik kontrollü frenleme sistemi (ECB-Electronically Controlled Braking) yine elektronik kontrollü EPS (Electronic Power Steering) direksiyon, önden çekiş, monoblok karoseri, teknik özelliklerinden bazıları.
Hibrit otomobil endüstrisi adım adım gelişiyor, kulvarını giderek genişletiyor. Bu sayımızda 2017 model melez (hibrit) otomobilleri sayfalarımıza taşıyoruz. Birkaç yıla kadar yollarda giderek daha fazlasını göreceğiz….
Avrupa'da geçen yıl sönük geçen elektrikli otomobil satışlarının bu yıl katlanarak arttığı haberleri gelince biz de melez (hibrit) otomobil dosyasını açtık. Artık elektrikli otomobil deyince akla "melezler" geliyor. Aslında ABD, melez otomobillerin satışının yıllardır canlı olduğu büyük bir pazar. Oysa petrol ürünleri, ABD'de daha ucuz.