Google'da arama yaparken kullanabileceğiniz az bilinen hileler!
Google ile bir şeyi araştırırken kullanabileceğiniz arama hileleri olduğunu biliyor musunuz? Aradığınız şeyi bulmanızı kolaylaştırabilirsiniz. İşte Google arama ipuçları!
Google basit bir arama motoru gibi görünse de aslında bu kadar basit değildir. Google arama hileleri, bir şey bulmanıza veya arama yaparken kolaylaştırmanıza yardımcı olacak küçük işlevler. "Ne kadar kolay olabilir ki?" Eğer öyle düşünüyorsanız, yanılacağınızı önceden söylemek yararlı olacaktır.
Google'da aranan bilgilere ulaşmak sanılandan daha karmaşık süreçlere yol açabilir. Burada sizi onlardan kurtaracak Google arama ipuçlarından bahsediyoruz. Aradığınız kıymetli malzemeyi birkaç tıklamayla bulmanıza yardımcı olmak için Google'da arama yapmanın en etkili yöntemlerinin listesini yaptık.
İşte Az Bilinen Google Arama Hileleri
1) Sadece Aradığınız Şeyi Bulun
Google arama hileleri listemize sizin için en çok çalışacak bir özellik ile başlıyoruz. Merak ettiğiniz bir konu hakkında bilgi edinmeye çalışırken, bununla ilgisi olmayan sonuçlarla karşılaştığınız zamanlar oldu mu? Google'ın hayal edilemeyecek boyutta bir veritabanı var ve buna göre karmaşık bir algoritması var. Bu nedenle, tabiri caizse zaman zaman kafası karışabiliyor.
Bu gibi durumlar için geliştirilen harika bir çözüm var. ‘’Tırnak içine bir kelime koyarsanız’’, Google aramanızı özel hale getirir ve tırnak içinde belirttiğiniz kelimeyle arama sonuçlarını getirir.
2) İstenmeyen Arama Sonuçlarından Kurtulun
Tırnak işaretleri kullanarak aramayı özelleştirmenize rağmen, istediğiniz sonucu alacağınız garanti edilmez. Özellikle kelime benzerliklerinin olduğu durumlarda (ilginiz ve bilginiz gibi), istenmeyen web sayfalarıyla karşılaşma olasılığınız daha yüksektir.
Bu olasılığı büyük ölçüde azaltan başka bir özellik: tire. Örneğin, iPhone 13 özellikleri ve fiyatı hakkında bilgi almak istiyorsunuz, ancak iPhone 13 Pro sürekli olarak gündeme geliyor. Böyle zamanlarda, aramanın sonuna "-Pro" ifadesini ekleyerek bu kelimeyi sonuçlardan hariç tutabilirsiniz.
3) Sevdiğiniz Benzer Siteleri Bulun
Diyelim ki takip etmeyi sevdiğiniz bir siteniz var, içeriğini beğeniyorsunuz ve neredeyse kalkıp bütün sayfalarında dolaşıyorsunuz. Benzer veya ilgili siteleri bulabileceğiniz bir Google arama hilesi olduğunu biliyor muydunuz? Kullanmanız gereken parametre: related.
Şahane bir online içerik sitesi bulduysanız ve benzer web siteleri bulmak istiyorsanız, aralarında boşluk bırakmadan "related:" yazıp sitenin adresini ekleyebilirsiniz.
4) Arama Yaparken Mümkün Olduğunca Basit Kelimeler Kullanın
Google'ın dili ve günlük hayatta kullandığımız konuşma dili birbirinin tam tersidir. Örneğin, normalde telefonda konuştuğunuz bir arkadaşınıza "İstanbul'da nerede pizzacı bulabilirim?" diye sorarsanız. Deyişinde saçmalık yok. Ancak aynı cümleyi Google'a yazmak, doğru sonucu alma şansınızı önemli ölçüde azaltacaktır. Bunun yerine, "İstanbul pizzacıları" veya "yakınımdaki pizza restoranları" aramak daha sağlıklı olacaktır.
Arama yaparken, mümkün olduğunca basit kelimeler kullanın, cümle yazmaktan kaçının. Ayrıca, noktalama işaretlerine çok dikkat etmenize gerek yoktur. Sadece ilgili anahtar kelimeleri yazın.
5) Bir "Mırıldanma" Şarkısı Bulun
Sokakta, kafede, spor salonunda... Günün herhangi bir saatinde etrafımızda hangi şarkıların çaldığını öğrenebilecek mobil uygulamalar vardır. Ama önce o şarkıyı tam olarak duymaları gerekiyor ki kolayca tanımlayabilsinler. Bu her zaman mümkün değildir.
Google arama hileleri listesine dahil edebileceğimiz mırıldanma arama özelliği dilimizin ucunda olan, ancak adını düşünemeyeceğimiz şarkıyı bulmamızı kolaylaştırır.
· Android telefonunuzda Google uygulamasını açın.
· Ses düzeyi simgesine ve Şarkı ara düğmesine basın.
· Belirli bir zaman şarkıyı hatırladığın sürece mırıldan. Kelimeleri hatırlamasanız bile, melodiyi ağzınızla taklit etmeye çalışın.
Google'ın yapay zekası ağzınızdan çıkan üfürümleri algılayacak ve "olabileceğini düşündüğü" tüm şarkıları listeleyecek. İstediğiniz sonucu elde edemezseniz, bu işlemi sürekli olarak tekrarlayın.
6) Yazım Kurallarına Noktalama İşaretlerine Takılmayın
Google kullandığı yapay zeka ve makine öğrenmesi yardımı ile sizin yazım ve noktalama yanlışlarınızı bulur. Bu nedenle eğer aceleniz varsa ,.!^ g,b, noktalama işaretlerine ya da ü,u arasındaki farka takılmayın. Site otomatik olarak tamamlar.
7) Aradığınız Kelimelerin Hepsini Tırnak İçine Alın
Bazen sadece bir cümle değil içinde aynı anda geçmesini istediğiniz kelimeler varsa onları tırnak içine alıp aynı anda aratır. Mesela bir makale içinde aradığınız üç farklı kelime olsun. Aradığınız kelimeleri tırnak içine alırsanız mesela aşağıdaki örnekteki gibi “teknoloji” “bilim” “haber” yazarsanız size sadece bununla ilgili sonuçlar çıkar. Mesela İçinde Borsa, Alışveriş, gibi web sayfaları çıkmaz. Bu sayede aradığınız bilgiye daha hızlı ulaşırsınız.
8) Bilmediğiniz Özel Bilgilerin Yerine Yıldız Koyma
Mesela elinizde bir cümle var ama ortasında boşluk var. Osmanlı’nın ………… şehrinde 1281 yılında kurulmuştur. Bu bilgiyi hızlıca aratmak için Cümleyi tırnak içine alın ve eksik olduğunu düşündüğünüz kelime sayısı kadar * koyun. Örneğin “Osmanlı’nın * şehrinde 1281 yılında kurulmuştur.”
9) Eş Anlamlı Kelimeler ile Arama
Türkçe eşanlamlılar açısından zengin bir dil.
Bazen bu, online araştırma yaparken işe yarayabilir. Aradığınız şeyi belirli bir cümleyi içermeyen web sitelerinde bulmak istiyorsanız "~" simgesini aramanıza ekleyebilirsiniz.
Örneğin, "sağlıklı ~ yemek" terimini ararsanız, sağlıklı yemek yeme ilkeleri, yemek tarifleri ve sağlıklı yemek seçenekleri hakkında sonuçlar elde edersiniz.