5 adımda internet sitesi kurma rehberi!
Bu rehberimizde 5 adımda kolay bir şekilde internet sitesi nasıl kurulur sorusuna yanıt veriyoruz. Bu rehberimiz ile siz de kolayca internet sitesi kurabilirsiniz.
Bir projeye başlamadan önce ihtiyaç listenizi oluşturun. Yapmak istediğiniz websitesi içerisinde kişisel görüşlerinizi paylaşabildiğiniz resimler ekleyebildiğiniz bir yapıya mı ihtiyacınız var ? Açık kaynak kod yapısı ile ücretsiz bir çözüm mü olmalı ? Tasarımı ücretsiz temaların aksine biraz daha kaliteli mi olsun ? E-Ticaret sitesi kurmak istiyorsanız tema ve kredi kartı ile ödeme servislerine ayıracak bütçeniz var mı ? İşte bu soruların cevaplarını verdikten sonra kişisel web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Adım 1: İhtiyaç listesini Belirlemek:
1-) Websitemizi sayılar yerine karakterler.com şeklinde ifade etmemizi sağlayan alan adı (Domain).
2-) Verilerin depolanacağı ve alan adımızı bu depoya tanıtacağımız veritabanı & depolama hizmeti ( Hosting )
3-) İhtiyacınıza ait Website altyapısı
4-) Google'a websitenizi eklemek
5-) Tercihe bağlı olarak tema, eklenti ve güvenlik koruması
1- Alan Adı Kontrolü
Websitenize ulaşmak için kullancıların 134.572.38.36 adresini URL alanına girmesini istemezsiniz değil mi ? Bunun için bu sayıların karakterlere yönlendirilmesini istiyoruz. DNS sunucusu sayıların alanadınız.com'a eşit olduğunu ve dosyalarınızın alanadınız.com'a ait depolama biriminde saklandığını arama motorlarına bildirir.
Peki alan adını nasıl kiralayabilirim ?
Adım 2: Domain (Alan Adı Kiralama)
Alan adı kiralama hizmeti veren kuruluşlar hosting olarak adlandırdığımız veritabanı ve depolama kiralama hizmetini de sunmaktadır. Alan adınız ve hosting hizmetini aynı şirketten satın almanız bütçeniz için daha uygun olacaktır. Alan adı kiralama süresi en az 1 yıl en çok 10 yıl iken Hosting hizmeti için firmanın belirlemiş olduğu süreye göre satın alım yapılabilir.
Alan adınızın başka bir kullanıcı tarafından kiralanıp kiralanmadığını hizmeti satan şirketin websitesinden öğrenebilirsiniz.
Örneğin omersanli.com alan adı farklı bir kullanıcı tarafından kiralanmışsa omersanli.xyz alan adını kiralayabilirsiniz.
Burada en bilinen markalar: Hostinger, Natro, isimtescil.net, GoDaddy olarak listelenmekte. Yönetim arayüzleri ile kolay yönetebildiğiniz abonelikleriniz size yardımcı olabilir.
Alan adı ücretleri ne kadar ?
Aslında arz ve talep ilişkisinin serbest piyasada değeri ne oluyorsa alan adı ücretleri de buna göre şekillenmekte. Standartize olmuş fiyatlar olmakla birlikte popülariteye bağlı ücretler de değişmekte.
Buradaki ücretlerde dikkat edilmesi gereken husus şudur:
1 yıl kiralarsanız şu fiyata kira ücreti isteriz, 1 yıl sonra sizden isteyeceğimiz ücret şudur.
Ancak standart olarak kabul edilen bazı ücretler şöyle:
.com alan uzantısı ilk yıl 8.99 Dolar 50 TL civarı
.xyz 6 TL
.online 5.99 TL
.net 80 TL
Adım 3: Hosting Seçimi
Alan adı ve hosting hizmetini beraber sunacak firmalar size daha uygun bir ücret sunacaktır. Ama aman dikkat! Daha avantajlı olarak gördüğünüz şirketler; aboneliğinizin bitimi sonrasında sizden yüksek kar oranları elde edebilir.
Burada projenizinin ömrüne göre uzun vadeli satın alım yapmanız daha karlı bir yatırım olabilir.
Hosting seçerken neye dikkat etmeliyiz ?
Ucuz etin yahnisi yenmez, tatsız olur.
Çok uygun fiyata sunulan paylaşımlı hostingler gözünüze güzel gelebilir. Burada düşünmeniz gereken tabii ki depolama alanı ve işlem kapasitesi. Yüzlerce veya binlerce kişinin websitesinize uğrarken bazen 10 saniye bazen dakikalarca sıra beklemesini ister misiniz ? İşte ucuza sunulan hostinglerin bedeli tam olarak budur.
Bir sunucunun bir bölmesinin 30 farklı siteye ayrılmasında sunucuya gelen isteklerin cevap alması tabii ki zaman alacaktır. Bunun için kişisel bir websitesi kurmak istiyorsanız abonelikler arasında en ucuzu satın almamanızı tercih ederken işinizin büyük çaplı olmasını hedefliyorsanız biraz paraya kıymanız gerektiğini hatırlatmak isterim.
Adım 4: Website Altyapısı Seçimi
Geldik sitemizi oluşturmaya. Kodlama bilginiz yoksa tabii ki hazır çözümleri kullanmak sizlere zaman tasarrufu sağlayacak.
En popüler website altyapısı: Wordpress
Açık kaynak kodlu ve ücretsiz website altyapısı olan Wordpress ile hayalinizde olan çoğu projeyi gerçekleştirebilirsiniz. Dünya genelinde en çok geliştirici desteğinin sunulduğu Wordpress'te şirket web sitesinden, e-ticaret sitesine; kişisel web sayfasından haber sitesine kadar her kategoriden sayfaları hayata geçirebilirsiniz ama nasıl ?
Öncelikle Wordpress'i sunucumuza kuralım.
Artık çoğu kurumsal hosting ve domain sağlayıcısı ücretsiz olarak tek tıkla Wordpress kurulumu desteği veriyor. ( Kullandığım hizmet sağlayıcısı Hostinger'i arayüzü ve ücretsiz kurulum hizmeti ile önerebilirim.)
Ancak böyle bir hizmetin verilmediğini varsayalım. Bunun için yapmanız gerekenleri bu yazıda kısaca bahsedip bir Youtube rehberini sizlerle paylaşacağım.
- Açık kaynak kodlu Wordpress'in dosyalarını (Wordpress websitesinden indirebilirsiniz, zipten çıkarılmış halini atın*) FTP (Depolama) sunucunuza atın.
- Hosting sağlayıcınızdan bir adet veritabanı oluşturun ve bu veri tabanının adı ve şifresini bir yere not edin.
- Websitenize gidin ve kurulum adımlarını okuyarak ilerleyin, veritabanı bilgileri istendiğinde not ettiğiniz veritabanını ilgili alana girin.
Youtube'dan izleyebileceğiniz Wordpress kurulum rehberi için tıklayınız.
Sitemizi kurduk, sıra sitemizi tüm dünyaya duyurmak. Tabii ki standart bir kullanıcının yaptığı gibi insanların Google'a girip sitenizi araştırarak bulmasını isteyebilirsiniz.
Daha da ötesi eklediğiniz yeni içeriklerin Google'da çıkmasını hatta ilk sıralarda çıkmanızı isteyebilirsiniz, bu gayet doğal. Söylemesi oldukça kolay olan bu durumun arama sonuçlarına eklenmesi oldukça kolay bir işlemken üst sıralarda yer almasını sağlamak uzmanlık alanı gerektiren bir durumdur.
Sitenizi Google'a ekleyin
Bu uzmanlık alanı ile ilgili kısa bir bilgi verip, sitenizi Google'a nasıl ekleyebileceğinizi anlatacağım. İlk olarak SEO kavramı ile başlayalım. Search Engine Optimization = Arama Motoru Optimizasyonu
Bu optimizasyon sitenize gelen robotlar tarafından belirli algoritmalarla birlikte içeriğinizin Google'da hangi sıralamada yer alacağına bakıyor. Kelime sayısı, odak kelimeler, içerik özgünlüğü, tıklanma istatistikleri, web sitesi performansı, site içeri panel düzeni ve düzenli içerik akışı dahil pek çok değişken sizin puanlamanızı arttıracaktır. Burada robotların algoritmasını kavramış insanlardan yardım almanızı öneririm.
Evet, gelelim sitemizi Google'a eklemeye. Yapacağımız aşamalar oldukça kolay olacak. İşlemin özeti:
- Google Search Console'a gidip bu site benimdir, siteme belirli zaman aralıklarıyla robot gönderip indeksleme (hafızana alır mısın ?) yapar mısın?
Search Console'da Google size bir html dosyası verecek. Bu dosyayı FTP (sitenin bulunduğu depolama alanı) 'ne yükle ve herkese açık olsun. Ben bu dosyayı ziyaret ediyim, eğer gerçekten atabilmişsen bu websitesi senindir ve bende robotlarımı sana gönderiyim diyor Google.
Ama bizim robota yardımcı olmamız lazım. Demeliyizki sitemizin içeriklerini sürekli haritalandıran bir servisim var. Sen bu haritayı takip et o sana en yeni içeriklerin yerini gösterecek.
İşte burada imdadımıza Yoast SEO yetişiyor. Wordpress panelinde bulunan eklentiler sekmesinden aratarak yükleyeceğiniz eklentide XML Map servisi sunuluyor. XML harita linkini Search Console'da ilgili yere attıktan bir hafta sonrasında artık aramalarda gözükebilirsiniz.
Adım 5: Temalar ve eklentiler
Wordpess'in temalar kısmında sunulan ücretsiz temalar sizi tatmin etmeyebilir. Bunun için ücretli ancak yüzbinlerce, milyonlarca satış sayısına ulaşmış çok amaçlı kullanımı kolay temalara göz atabilirsiniz. Projenizin kategorisine göre "Wordpress e-ticaret teması" arama yapabilirsiniz. En büyük tema ve eklenti marketi olan "ThemeForest"a bakmanızı önerir, en çok satılan öğelerin kullanımı ve performansının diğer temalara göre daha iyi bir konumda olduğunu hatırlatma isterim.
E-Ticaret sitesi temanızı kurduktan sonra analizleri ve istatistikleri daha iyi görmek adına Google Analtytics eklentisi, kredi kartı ödeme alması için iyzico ve alternatiflerine bakabilirsiniz. Bu alan sizin proje ihtiyaçlarınıza göre şekillenecek bir adım.
Evet işlemler bu kadar sizlerde bu rehberin yardımı ile hayalinizdeki websitenizi kurabilirsiniz.