Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video)

İki kişilik yüzde yüz elektrikli Smart EO fortwo otomobilini sizler için test ettik. İşte otomobilin özellikleri, fiyatı ve yaşattığı deneyim.

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video)

Giderek sayıları artan yüzde 100 elektrikli otomobiller sektörü değiştirecek önemli unsurların başında geliyor. Anladığımız anlamda motora ve yakıta ihtiyaç duymayan bu otomobilleri kişisel olarak geleceğin araçları olarak görüyorum. Zaten sayfalarımızı ve beni takip edenler bu görüşümün izleriyle de karşılaşıyorlar. Daha önce yüzde 100 elektrikli Renault Zoe testi yapmıştım. Şimdi de Mercedes'in alt markası olan Smart EQ fortwo ile karşınızdayım. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video)

Yukarıda da belirttiğim gibi Smart EQ fortwo isminden de anlaşılacağı üzere iki kişilik bir otomobil. Uzun yıllardır satışta olan Smart serisinin karakteristik özelliklerini taşıyan otomobil tamamen elektrikli bir motora sahip. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 1

Üzerinde motor aksamı bulunmadığı için bakım vs masrafı da olmayan otomobil 2.5 metre uzunluğa sahip. Smart EQ fortwo'nun bize gönderilen sürümü Prime donanımına sahip. Bu pakette 165/65 R15 ön, 185/60 R15 arka lastikler ve 15 inçlik sekiz kollu gümüş renkli alaşımlı cant, siyah düz tavan, LED gündüz ve H4 halojen farları, ısıtmalı koltuklar, elektrikli ve engel sensörlü camlar, 3.5 inç renkli TFT ekranı, ESP, ABS, yokuş kalkış destek sistemi, sınırlama sistemi de bulunan hız sabitleme sistemi, sürücü, yolcu, sürücü yan, yolcu yan ve sürücü diz hava yastığı ve ISOFIX sistemi gibi özellikler yer alıyor. Bu paketteki donanımların tamamını Smart'ın internet sitesinde görebilirsiniz. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 2

Üzerinde 17.6 kW gücünde bir pil bulunan otomobilin beygir gücü ise 82. Sıfırdan 100 km hıza 11.5 saniyede çıkan otomobil, iki kişilik gövdesi, yaklaşık 7 metrelik dönüş çapı ile dikkat çekiyor. 

Smart EQ fortwo'nun resmi rakamlara göre menzili 160 km. Son hızı 130 km olan otomobilin ağırlığı ise 1085 kg. Aracın toplam taşıma kapasitesi ise 225 kg. 

Smart EQ fortwo kullanım deneyimi
Yüzde 100 elektrikli bir araç olduğu için otomobili çalıştırdığınızda herhangi bir ses duymuyorsun. Küçük ve kompakt bir tasarıma sahip olan otomobil sokakta iken ilgi odağı oluyor. Otomatik vitese sahip olan otomobilile ilgili sosyal medya paylaşım yaptığımda 'golf arabasına' benzetenler olmuştu. Kısmen katıldığım bu yorum aracın boyutları düşünüldüğünde pek de haksız değil. 

Elektrikli araçlarda olduğu gibi bütün Smart EQ fortwo da torku (ki 160 nm gibi B sınıfı bir otomobilden daha yüksek) anında tekerleklere ilettiği için gaza bastığınızda ok gibi fırlıyor. Elbette aracın ağırlığı (standart bir B sınıfı araç ile aynı ağırlığa sahip 1085 kg) göz önüne alındığında bu tork belli bir hıza kadar fayda sağlasa da sonrasında normal hızda hareket ediyor. Yani yaptığım denemelerde sıfırdan 60 km'ye kadar olan hızlarda ivmeli bir hareket söz konusu. Ama 60 km hızdan sonra araç normal seyrinde devam ediyor. Ama o ilk hızlanmanın eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 3

Benzerlerinde olduğu gibi gazdan ayağınızı çekince araç hızlı bir şekilde yavaşlıyor. Rejenerasyon adı verilen bir özellik yüzünden bu tarz bir durum yaşanıyor. Rejenerasyon özelliği araç hareket ederken gaza basmadığınız durumlarda frenlerin elektrik enerjisi üretmesini sağlıyor. Bu da menzile (az da olsa) katkı yapıyor. Benzinli ya da dizel otomobillerden farklı olarak bu özellik sayesinde frene daha az basıyorsunuz.  

Sadece 2.5 metre olan uzunluğu ile en dar alanlara bile park edebilen Smart EQ fortwo'nun dönüş yarıçapı da 6.95 metre. Yani yaklaşık olarak 7 metrelik bir dönüş yarıçapı var.  Bu da aracın çok dar alanlarda bile manevra yapabileceği anlamına geliyor. 

Bu otomobili kullanırken çok keyif aldığımı belirteyim. Küçük ve kompakt oluşu aracın kontrolünü kolaylaştırıyor. Boyutuna göre ağır bir otomobil olduğu için yolda giderken ağırlıktan kaynaklanan bir savrulma vs yaşanmıyor. Ayrıca otomobilde 5 adet hava yastığı ve çelik koruma kafesi bulunuyor. ABS ve EBD gibi güvenlik ekipmanları ile birleştiğinde bu ekipmanlar ciddi bir güvenlik sunuyor. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 4

Aracın iç mekan kalitesi de gayet başarılı. Deri koltuklar aynı zamanda ısıtmalı. Özellikle soğuk kış günlerinde fayda sağlayan bu özellik, otomatik şanjımanın rahatı ve konforu ile birleşince keyifli bir sürüş deneyimini de getiriyor. Smart EQ fortwo'nun vites geçişleri sarsıntısız.  Vites kolu biraz basit de olsa fazlasıyla iş görüyor. Öte yandan aracın anahtarı benzinli araçlarda olduğu gibi klasik bir tasarıma sahip. Sustalı anahtar olarak tabir edilen anahtar şeklini kullanan Smart EQ fortwo bu anlamda beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Bu tarz bir elektrikli araçtan anahtarsız bir çalıştırma sistemi beklerdim. Ama geleneksel bir anahtar ile geliyor. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 5

Araçta güzel bir gösterge ekranı bulunuyor. Bu ekranda pilin durumu, menzil durumu ve benzeri bilgiler yer alıyor. Ayrıca kokpitin sağ köşesinde anlık güç harcama durumunu ve pilin gücünü gösteren analog bir gösterge de bulunuyor. Araçtaki medya sistemi biraz eski nesil. Bluetooth özelliği bulunan mono bir ekrana sahip standart bir medya sistemi var. Dokunmatik ve büyük ekranlı  bir medya ekranını aramadım desem yeridir. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 6

Smart EQ for two menzili

Resmi rakamlara göre aracın menzili 160 km. Otomobili tam olarak şarj ettiğinizde ise size ekranda 100-110 km bir menzil gösteriyor. Ama bu menzil değişken. Yani 30 km yol gittikten sonra 15 km azalıyor. Bunun en önemli sebebi ise rejenerasyon ile harcanan elektriğin bir kısmının geri kazanılması. 

Yaptığım denemelerde ortalama menzili 120-130 km olarak buldum. Şehir içinde Smart EQ fortwo'nun sunduğu bu menzil yeterli gibi görünse de her yerde şarj istasyonunun olması önemli bir sorun ve gözünüzün sürekli menzilde olmanıza sebep oluyor. 

Smart EQ fortwo şarj yöntemi

Araçta iki farklı şarj yöntemi için de kablo bulunuyor: Birinci yöntem wallbox üzerinden şarj etmek. İkinci yöntem ise standart priz ile. İki yöntem için de gerekli kablo otomobil ile beraber bize teslim edildi. Muhtemelen satın aldığınızda da bu kablolarla geliyor. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 7

Genelde şarj istasyonlarında bulunan 22 kVA gücündeki Wallbox adı verilen şarj ünitelerinde aracı 45 dakikada yüzde 10'dan yüzde 80'a kadar şarj edebiliyorsunuz. Halka açık olan bu şarj istasyonlarında 45 dakikalık şarj işlemi için yaklaşık olarak 15 TL ödemeniz gerekiyor. Abonelik sistemi ile çalışan eşarj gibi platformlara üye olarak büyükşehirlerde AVM gibi yerlerde olan şarj istasyonu zincirlerinden faydalanabiliyorsunuz.  eşarj istasyonlarının Türkiye çapında 144 istasyonu olduğunu ve bu istasyonlarda 244 araç kapasitesinin bulunduğunu da hatırlatalım. 220V prizden ise bu işlem 6 saat sürüyor.   

Aracın pili benzerlerine göre küçük olduğu için hızlı bir şekilde şarj oluyor. 45 dakikalık bekleme süresi ise çok uzun değil. Elbette 220V üzerinden şarj etmeye kalkarsanız epey beklemeniz gerekiyor. Acelenizin olduğu durumlarda çok pratik bir çözüm değil. Ama mecbur kaldığınızda 220V şarjı da kullanabiliyor olmak güzel.  

Smart EQ fortwo ile uzun yola çıkılır mı?

1250 km menzille Smart EQ fortwo ile uzun yola çıkılır mı? Açıkçası bu soruya evet demem biraz zor. Uzun yola çıkılır ama çok dikkatli ve şarj istasyonlarının yerini iyi hesaplamak gerekiyor. Kağıt üzerindeki 150 km menzili tuttursanız bile çok uzun yolculuklar için şarj etme zorunluluğu can sıkacaktır. Ayrıca büyük şehirlerde olsa da Anadolu'da hızlı şarj istasyonu bulmak o kadar kolay değil. 

Yüzde 100 elektrikli Smart EQ fortwo test ettik (video) - Resim : 8

Smart EQ fortwo yolcu ve bagaj kapasitesi

Smart EQ fortwo iki kişilik bir araç olduğu için üç kişiyi taşımanız mümkün değil. Bagaj kapasitesi ise küçük bir spor çanta da sırt çantası alacak kadar. Bagaj kapağı iki aşamalı olarak açılıyor ve bu sayede yükleme vs biraz daha kolay hale geliyor. Aracın taşıma kapasitesi 225 kg olduğu için zaten yer olsa da üçüncü bir kişiyi taşıyabilecek bir kapasiteye sahip olmadığı görülüyor. 

Smart EQ fortwo Türkiye fiyatı

İlginç bir otomobil olan Smart EQ fortwo farklı deneyimler sunan bir otomobil oldu benim için. Geleceğin teknolojisi olarak gördüğüm elektrikli araçlara güzel bir örnek olan otomobilin testi yaptığımız tarihteki fiyatı 156 bin TL idi. Ne yazık ki vergiler yüzünden bu kadar yüksek bir rakama çıkan otomobil yine de benzerlerine göre uygun bir fiyata sahip. 5 kişilik Renault Zoe'nın 199, BMW i3'ün ise 286 bin TL'den başlayan fiyatlarla satıldığını belirteyim.  Elbette diğer seçeneklerin 4 ya da 5 kişilik taşıma kapasitesi sunduğunu da belirteyim. 

Smart EQ fortwo video incelemesi

Sizleri Smart EQ fortwo'nun özelliklerine göz attığım ve kullanıcı deneyimini aktardığım video ile baş başa bırakıyorum. 

BEĞENDİM

  • Şirin ve kompakt tasarım
  • Ortalamanın üzerinde malzeme kalitesi

BEĞENMEDİM

  • Yüksek fiyat

Smart EQ fortwo teknik özellikleri

  • Güç: 82 HP
  • Tork: 160 Nm
  • 0-100 km: 11.5 sn
  • Maksimum Hız: 130 km
  • Kesintisiz çıkış: 41 Kw
  • Maksimum çıkış1: 60 kW
  • Akü kapasitesi: 17.6 Kw
  • Akü hücre sayısı : 96
  • Wallbox şarj süresi (Yüzde 10-80): 45 dakika
  • 220 V priz süresi (Yüzde 10-80) : 6 saat
  • Araç uzunluk/genişlik/yüksekliği (mm): 2695/1663/1555
  • Aks mesafesi (mm) 1873
  • Dönüş çapı (m) (uçtan uca) 6.95
  • Boş ağırlık/taşıma kapasitesi (kg) 1085/225
  • Menzil: 160 km
  • 156.000 TL