WhatsApp'la boy ölçüşebilecek mesajlaşma uygulamaları
Şaşırabilirsiniz ama dünyada WhatsApp ile boy ölçüşebilecek kadar popüler ve kalabalık başka anında mesajlaşma uygulamaları da var. Bu uygulamalar, Türkiye’de çok tanınmıyor olsa da dünya çapında yüz milyonlarca kullanıcıya sahip oldukları gerçeği değişmi
WeChat: Çin’de aktif olan bu anında mesajlaşma yazılımının aylık 500 milyon kişiden fazla aktif kullanıcısı olduğunu duymanız sizi şaşırtabilir. Çinlilerin en sevdiği uygulamaların başında gelen WeChat, Çin sosyal hayatının baş aktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye’de WhatsApp neyse, Çin’de de WeChat o anlama geliyor. WeChat kullanmayanlar arkadaşlarıyla iletişimden geri kalıyor, iş bulmakta zorlanıyor, iletişim konusunda “geri kalmış” kabul ediliyor. WeChat’in tek yeteneği, sohbet etmek de değil. ABD’de çok ünlü olan Craiglist veya tam karşılığı olmasa da Türkiye’deki “sahibinden.com” gibi, insanların her konuda ilan verebildiği, duyuru yapabildiği, iş arayabildiği bir platform özelliği de taşıyan WeChat, Çin ekonomisi için de önemli bir uygulama olarak kabul ediliyor. Ülkenin yarısının her gün düzenli olarak WeChat kullandığını unutmayalım.
Nimbuzz: Aslında Hollanda menşeli bir uygulama olan Nimbuzz, Hindistan’daki operatörler tarafından kullanıcılarına sunuluyor ve uygulama ülke çapında çok popüler. Nimbuzz’un tek bir amacı var, kullanıcıların kolayca tüm kontakları ile mesajlaşabilmesi. Uygulama bu amaçla, kendi arayüzü üzerinden Facebook Messenger, Google Plus ve Windows Messegnger kontaklarıyla yazışmaya izin veriyor. Yani, telefonunuza Nimbuzz kuruyorsunuz ve diğer platformlardaki kontaklarınızla da konuşabiliyorsunuz.
Line: Japonya’da çok popüler olan Line aslında Türkiye’de de kullanılıyor ancak şimdi kendimizi kandırmayalım, Türkiye’de WhatsApp ve Facebook Messenger dışındaki mesajlaşma uygulamaları sadece görüntü olarak pazarda bulunuyor. Japonya’da ise utanmasalar, her Japon’un cep telefonuna yasa zoruyla yükleyecekleri Line ülkenin en büyük uygulamalarından biri. 2011 yılında Japonya’yı vuran ağır deprem ve Tsunami sonrasında insanların birbiriyle daha kolay iletişim kurabilmesi için geliştirilen Line, kısa sürede depremzedelerin ailelerini bulmasına yardımcı olduğu için Japon halkıyla duygusal bir bağa da sahip. Dolayısıyla bu ülkede Line’ı yenmek çok zor. WhatsApp veya Facebook Messenger’ın Japonya’da hiçbir zaman popüler olamayacağı gerçeğinin arkasında da bu neden yatıyor. Öte yandan aslında Güney Kore kaynaklı olan Line’ın dünyada da toplam 600 milyon aktif kullanıcısı olduğunu unutmamak gerekiyor. Ayrca Line içinde, 10 binden fazla etiket bulunuyor ve minik, küçük, çizgi karakterleri çok seven Japon insanları, mesaj kutusuna yazdıkları her kelime için ekranda minik, tatlı, sempatik bir çizgi karakterin ortaya çıkmasını o kadar seviyorlar ki, onların bu tutkusunu fark eden Line da toplamda 10 bin olan etiket sayısını her gün daha da büyütüyor.
KakaoTalk: Samsung’un size hiç söylemediği sırlardan biri da KakaoTalk olabilir. Sadece Güney Kore’ye özel geliştirilmiş olan bu mesajlaşma yazılımı Samsung gibi Güney Kore teknoloji şirketleri tarafından destekleniyor. Ülkedeki akıllı telefon kullanıcılarının %95’i KakaoTalk kullanıyorlar ve diğer mesajlaşma uygulamalarını umursamıyorlar. Güney Koreli’leri uygulamaya bu kadar bağlayan şey ise, uygulamanın Android gibi açık kaynak kodlu olması. Bu sayede uygulama için sayısız eklenti, skin ve yeni yetenekler yaratılabiliyor.
WhatsApp’ı dünyada kullanmayan insan neredeyse kalmadı. WhatsApp kullanmayan birkaç kişinin de önümüzdeki üç beş ay içinde WhatsApp kullanıcısı olması bekleniyor. Nisan ayında 800 milyon kullanıcısı olan WhatsApp Ağustos ayına geldiğimizde 900 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştı. Bu hızla ilerlediğinde, yakında tüm dünyanın WhatsApp kullanacağını tahmin etmek zor değil. Ancak dünyadaki tek mesajlaşma yazılımı da WhatsApp değil.