Turkcell Superonline, İstanbul'u internet üssü yapıyor

Turkcell Superonline’nın stratejik iş birlikleri ile İstanbul, internetin yeni üssü haline geliyor.

Turkcell Superonline, İstanbul'u internet üssü yapıyor

Turkcell Superonline, iki yeni uluslararası işbirliğine daha imza attı ve dünyanın önde gelen Tier-1 telekom operatörlerinden Deutsche Telekom ve Amerikalı Inteliquent ile de işbirliği  anlaşması yaptı. Turkcell Superonline, uluslararası işbirlikleri ve bağlantılarının artmasıyla Türkiye’nin internette Avrupa'yı, Asya'yı ve Uzakdoğu'yu birbirine bağlayan bir köprü olmasını sağlıyor.

Dünyanın önde gelen operatörleriyle doğrudan erişim anlaşmaları yaparak internette ülkeler arası sınırları kaldıran ve “vizesiz internet” dönemini başlatan Turkcell Superonline,  İstanbul’u internetin yeni üssü haline getiriyor. Türkiye’nin komşularının sınırlarına kadar genişleyen internet ağı ve sınır bağlantıları üzerinden Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoğu arasındaki telekomünikasyon hizmetleri ve transit data trafiğinin taşınmasında önemli rol oynayan Turkcell Superonline, İran, Irak, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs gibi bölge ülkelerinin internet erişim ihtiyaçlarını karşılayan kritik bir operatör konumuna geldi.

1347965469_murat-erkan.jpgMurat Erkan: “İstanbul’u bölgenin internet üssü haline getirmek yolunda hızla ilerliyoruz”

Avrasya pazarlarında aktif olan toptan telekom yöneticileri için en önemli buluşma noktası olan Capacity Eurasia 2012’nin açılış oturumunda uluslararası işbirliklerinin önemini anlatan bir konuşma yapan Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan,“Capacity Eurasia Konferansı’nın Avrasya’nın önde gelen global ve bölgesel operatörleri arasında mevcut iş bağlantılarını geliştirmek ve yeni iş fırsatları yaratmak için önemli bir platform olduğunu belirtti. Bu toplantının İstanbul’da düzenlenmesinin Türkiye’nin bölgedeki önemini gösterdiğini söyleyen Murat Erkan; “Bizler, Türkiye’nin telekom şirketleri olarak bu etkinliğin İstanbul’a gelmesi için uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz. Bu sene ikincisi düzenlenen ve bizim bu sene de ana sponsorlardan biri olduğumuz Capacity Eurasia Konferansı’nda dünyanın dört bir yanından gelen operatörler, İstanbul’da bizleri dinliyor. Bu da Türkiye’nin bölgedeki önemini daha net ortaya koyuyor.” dedi.

Erkan sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de henüz fiber internet konuşulmazken, Turkcell Superonline olarak bu yola çıktığımızda hedefimiz, sedece Türkiye’ye fiber optik yatırımı yapmak değil, aynı zamanda İstanbul’u dünyanın internet üssü haline getirmekti. Uluslararası operatör olmak için çalışalarımıza başladığımız zaman “İpek Yolu’nu fiber yoluna dönüştüreceğiz.” dedik. Bunu da 4 yılda 1,5 milyar TL yatırımla kurduğumuz fiber optik ağımız üzerinden, Ortadoğu ve Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz işbirliklerimizle gerçeğe dönüştürüyoruz. “

1347965038_turkcell-superonline-yurt-disi-cikislari.png

Turkcell Superonline, uluslararası bağlantıları ile internete doğrudan erişimi sağlıyor.

Dünyanın önde gelen operatörleri ile doğrudan erişim anlaşmaları yaparak ülkeler arası sınırları kaldıran Turkcell Superonline’nın 9 yurtdışı sınır çıkış noktası üzerinden sağladığı uluslararası bağlantılar ile artık daha hızlı ve kesintisiz bir internet erişimi sunduğunu belirten Erkan; “Başta Almanya Frankfurt POP noktamız olmak üzere Avrupa’daki en önemli internet trafiği değişim noktaları olan Sofya, Londra ve Amsterdam ile bağlantılar yaptık. Ayrıca bu noktalardaki önemli içerik ve servis sağlayıcılarıyla yapmış olduğumuz  doğrudan erişim (peering) bağlantıları ile bireysel, kurumsal ve toptan müşterilerimizin internet erişim hızlarını ve kalitelerini artırdık, “vizesiz internet” dönemini başlattık.” dedi.

Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Komşu ülke sınırlarına kadar genişleyen fiber altyapımız ve sınır bağlantılarımız üzerinden Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoğu arasındaki telekomünikasyon hizmetleri ve transit data trafiğinin taşınmasında önemli rol oynuyoruz. Başta İran, Irak, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere bölge ülkelerin internet erişim ihtiyaçlarını karşılıyan önemli bir operator konuma yükseldik. Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoğu  arasındaki iletişimde üstlendiğimiz önemli rol ile başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin global telekomünikasyon networkünün önemli bir çekim ve kesişim merkezi olmasını sağlıyoruz.” dedi.

“Global operatörlerin Türkiye’ye giriş stratejilerini destekliyoruz.”

Türkiye ‘ye yatırım yapmak isteyen dünyanın en büyük şebekelerini işleten başta Tier-1 operatörler olmak üzere birçok operatörün ve servis sağlayıcının Türkiye ve bölgesel pazarlara  giriş ve yatırım planlarını desteklediklerinin altını çizen Erkan, Turkcell Superonline olarak yaptıkları işbirliği anlaşmaları ile dünya çapında faaliyet gösteren çok büyük networklere İstanbul’dan doğrudan erişimler sağladıklarını belirtti.

Erkan sözlerine şöyle devam etti: “Tata Communications, Deutsche Telekom, Amerikalı Inteliquent gibi dünyanın önde gelen Tier-1 telekom operatörleri ile işbirlikleri yaptık. Yaptığımız işbirlikleri hem iş ortaklarımıza, hem bize, hem de ülkemize büyük değer katıyor. Böylece İstanbul bölgenin internet üssü haline geliyor.”

Bununla birlikte Turkcell Superonline, uluslararası operatörler ile yapılan bu bağlantılar ve işbirliklikleri ile kurumsal müşterilerin dünya üzerindeki ofislerinin birbiriyle bağlantı ihtiyaçlarını karşılayan çözümler ve servisler sunuyor ve uluslararası operatörlerin Türkiye’de bulunan kurumsal müşterilerinin erişimlerini sağlıyor.

“Otoban kurmak yeterli değil, içerik üretmemiz lazım”

Bölgede 5 ülkeden 7 operatörle biraraya gelerek gerçekleştirdikleri RCN Projesini “İpek yolunu fiber yoluna dönüştürme” stratejisinin en önemli parçası olarak gördüklerini söyleyen Erkan; ”Projeyi hayata geçirdiğimizde İstanbul’dan Ortadoğu’ya kadar uzanan karasal, korumalı bir rota ve yedekli altyapı üzerinden erişim sağlayacağız. Böylece kendi networkünü Ortadoğu’daki körfez ülkelerine kadar genişletmiş bir operatör olarak, bölgesel erişime çok büyük katkı sağlayacağız. Burada 2 milyar insanı birbirine bağlayacak, pürüzsüz, hızlı ve son teknolojiye sahip bir dijital otoban kuruyoruz. Türkiye bu dijital otoban sayesinde Avrupa, Asya ve Uzakdoğu’yu birleştiren stratejik bir köprü durumuna geliyor. Ancak burada başka bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’nin bu otobanla sağladığı stratejik avantajı uluslararası arenada söz sahibi olan, ekonomiye de katkı sağlayan bir güce dönüştürmek istiyorsak, içeriği de buraya çekmemiz ve kaliteli içerik üretecek yeni projelere de destek olmamız gerekiyor. Bu dijital otobandan veri akışı sırasında sadece geçiş ücreti almak ve bu şekilde kazanç ve verimlilik elde etmek uzun zaman alır. Bu otobanın üzerine katma değerli hizmetler yaratmak, yani içeriği de barındırmak çok önemli..  Dünyada internetin en hızlı büyüdüğü bölgelerden biri şu anda Ortadoğu ama asıl içerik üreticileri batıda. Örneğin, Facebook, Youtube gibi büyük içerik sağlayıcılarını İstanbul’a getirmek istiyoruz. Türkiye, gerekli düzenlemelerin yapılması ile bu alanda da çok büyük başarılara imza atacaktır. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Böylece ülkemiz sadece bölgenin değil, dünyanın da önemli internet merkezlerinden biri haline gelecektir. “