Ticaret savaşları öncesinde Çin önlemlerini arttırıyor
Amerikan ambargosu telaşına kapılan Çin, teknoloji ürünlerine fazlasıyla ilgi gösteriyor gibi görünüyor.
Ticaret kısıtlamalarını aşmak için aceleyle, Çin'in Japonya'dan yarı iletken üretim ekipmanları ithalatı Haziran ayında önemli bir artış yaşadı. Çip sektörü portalı Ijiwei tarafından Perşembe günü bildirilen gizli Çin gümrük verilerine göre, Haziran ayında çip yapım ekipmanları ithalatı büyük bir artışla 804 milyon dolara ulaştı. Bu, bir önceki aya göre yüzde 41.6'lık bir artışa işaret ediyor. Bu ithalattaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5'lik bir azalmaya rağmen oldu.
İthalattaki bu hızlı artış, Japonya'nın belirli ileri yarı iletken araçlarının ihracatına daha sıkı kontroller getirme kararının ardından geldi. Bu kontroller, 30 Haziran itibariyle yürürlüğe girdi. Japonya'nın bu adımı, Çin'i hedeflemeye yönelik gibi görünüyor ve keskin yonga üretiminde önemli oyuncular olan Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan benzer ihracat kısıtlamalarının ardından geldi.
İthal edilen ekipmanlar arasında, waferlerde çip tasarımlarını yazdırmak için kullanılan fotolitografi stepperleri, yüzde 137.1'lik inanılmaz bir büyüme oranıyla 62.4 milyon dolara ulaştı. Ek olarak, Japonya'ya getirilen aşındırma ve çıplaklaştırma makinelerinin değeri yüzde 370.1'lik bir sıçramayla 44.4 milyon dolara çıktı.
Ticaret savaşları öncesinde Çin önlemlerini arttırıyor
Japonya tarafından uygulanan ihracat kontrolleri, 23 çeşit yarı iletken teknolojisini listeler ve bu teknolojiler, 23 Temmuz itibariyle kısıtlamalara tabidir. Bu liste, silikon waferlara film yatırma makineleri ve çipin mikroskopik devrelerini aşındırmak için kullanılan cihazlar gibi kritik ileri mikroçip üretim ekipmanlarını içeriyor.
Tokyo'daki Uluslararası İşler Enstitüsü'nde analist olan Yoshiaki Takayama, Japonya tarafından getirilen kısıtlı önlemlerin, Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatılan ihracat kontrollerini tamamladığını ifade etti. Yüksek teknoloji çipleri üretebilecek sınırlı sayıda şirketin varlığı göz önüne alındığında, Çin'in ileri çip üretme kabiliyetinin ciddi şekilde etkileneceği bekleniyor. Sadece ileri çipleri ithal etmek değil, aynı zamanda yerelde üretmek de önemli zorluklarla karşılaşacak.
Bu ticaret kısıtlamalarına yanıt olarak, Pekin'in yarı iletken stratejisini ileri teknoloji yeteneklerini araştırmaktan ziyade orta ve düşük seviye yarı iletken üretimine odaklaması bekleniyor.
Sonuç olarak, Haziran ayında Çin'in Japonya'dan çip ekipmanı ithalatındaki hızlı artış, yerel çip üreticilerinin Tokyo'nun yeni ihracat kısıtlamalarının yürürlüğe girmesinden önce stok yapma çabasını yansıtıyor. Bu önlemlerin, Çin'in yarı iletken endüstrisini ve ileri çip üretme yeteneğini etkilemesi bekleniyor, bu da ilerleyen süreçte stratejik yaklaşımında olası değişikliklere yol açabilir.