Telefonumun imei klonlandı ne yapmalıyım!
Hırsızlar iş başında...
Sanal dünyada yapılamaz denen herşeyin yapıldığını günden güne görüyoruz. Son dönemde milliyetçi olarak kendilerini tanıtan Hackerların, kendilerine düşman olarak gördükleri ülkelerin büyük firmalarına ve devlet sitelerine saldırarak zarar verdiklerini görmekteyiz. Şirketelere ait filmlere hatta müşterilerin kredi kartı numaralarına kadar değerli bilgileri nasılda çaldıklarına hep birlikte şahit oluyoruz. "Facebook şifresi nasıl kırılır?" diye Google'da bir arama yaptırsanız bile birçok videoya erişebilirken saldırganlara karşı korunmanın neredeyse imkansızlaştığı bir ortamdayız.
Hırsız her yerde hırsız; cebinizden para çalan ya da evinizden eşyanızı çalan ile servet ödediğiniz telefonunuzun IMEI numarasını çalan kişi aynı oranda suçlu ama bu malesef böyle olmuyor.
IMEI'nizin kopyalandığında tarafınıza BTK tarafından bir kısa mesaj gönderiliyor. Bu mesajda telefonunuzun IMEI numarasının klonlandığı ve 1 ay içinde kapatılacağı yazıyor. İşte bu noktada ya telefonu aldığınız yere ya da direkt BTK'ya (0312 294 94 94) başvurmanız gerekiyor.
Bir telefon 2. el bile olsa mutlaka faturasını isteyin...
Daha sonra yapılan başvuru neticesinde telefonunuz kayıtlı hat üzerine açılıyor; ama sadece tek bir hat üzerine açılıyor. Sanayi Bakanlığı 5809 numaralı Tüketici Yasasına göre durum bu. Telefonu satmak istediğinizde ise başka bir kullanıcının hattına bu telefonu açtırtabiliyorsunuz. Bu noktada hattın sizin üstünüze olması zorunlu tutulmuyor. Bu işlemin yapılabilmesi için üretici firmanın yardımına ihtiyacınız var.
Böylece tüm vergiler dahil 2800 TL verdiğiniz telefonunuzun 2. el değeri neredeyse 0 TL'ye düşüyor; çünkü sadece tek bir hatla çalışan telefonu kim neden alır bu büyük bir soru işareti.
Vergisini hem alırken hemde kullanırken ödediğiniz telefonunuzu sırf bir hırsız klonladı diye bu cezayı çekmek zorunda kalıyorsunuz. Bunu anlamak pekte mümkün görünmüyor; öyle değil mi?
İşte tam bu noktada size tavsiyem Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız ve telefonun yasal tutarının iadesinin istenmesi olacaktır. Böyle bir mağduriyetin giderilmesi mümkün görünmezken burada hırsızın değil de ev sahibinin cezalandırılması gerçekten çok tuhaf bir durum.
Oysaki bu noktada tüketici, üretici ve BTK bir anlaşma noktasına giderek kullanıcının klonlanan IMEI numarasını görüşmeye kapatıktan sonra eski telefona yeni bir IMEI numarası verebilir diye düşünmekteyiz. Son dönemde IMEI'lerin modem yerine çekirdeğin içine yazıldığını ve 128bit SSL ile korunduğunu görmekteyiz (Oppo Find 7 gibi) ama yinede üreticiler tüketicilerin bu mağduriyetlerine bir çözüm bulabilirler diyede ayrıca düşünmekteyiz.
Bende bu durum üzerine yurtdışında oturan bazı tanıdıklarımla bu konuyu görüştüm. İnsanlara bırakın bu durumu anlatmayı, pasaporta telefon kaydetme işini bile anlatamadım; vazgeçtim.
Uzun lafın kısası şu;
Telefonunuz IMEI klonlanması ile karşı karşıya kaldıysanız; vah halinize!