Sony Xperia XZs'in önceki modellerden farkı ne?
İlk olarak bakacağımız kısım tabii ki cihazın tasarımı. Yeni Xperia XZs modeli hakkında henüz az sayıda fotoğraf ve video olsa da bir şeyler söylemek için yeterli sayıda görsel bulunuyor. Cam ve alüminyumdan oluşan gövde, plastik olmadığı için kaliteli bir cihaz tutuş deneyimi hissettiriyor. Bu gövde yapısı zaman zaman “kaygan” olması sebebiyle eleştirilse de plastik gövdeli akıllı telefonlara göre çok daha şık olduğu kesin.Cihazın gövde ölçüleri 146 x 72 x 8.1 mm olarak paylaşıldı. Ağırlığı ise 161 gram. Burada bir sürpriz var. Çünkü geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan Xperia XZ modeli de aynı kasa ölçülerine ve aynı ağırlığa sahipti. Yani aslında Sony Xperia XZ ve Xperia XZs modellerinin tasarımları birebir aynı.
İlk olarak bakacağımız kısım tabii ki cihazın tasarımı. Yeni Xperia XZs modeli hakkında henüz az sayıda fotoğraf ve video olsa da bir şeyler söylemek için yeterli sayıda görsel bulunuyor. Cam ve alüminyumdan oluşan gövde, plastik olmadığı için kaliteli bir cihaz tutuş deneyimi hissettiriyor. Bu gövde yapısı zaman zaman “kaygan” olması sebebiyle eleştirilse de plastik gövdeli akıllı telefonlara göre çok daha şık olduğu kesin. Cihazın gövde ölçüleri 146 x 72 x 8.1 mm olarak paylaşıldı. Ağırlığı ise 161 gram. Burada bir sürpriz var. Çünkü geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan Xperia XZ modeli de aynı kasa ölçülerine ve aynı ağırlığa sahipti. Yani aslında Sony Xperia XZ ve Xperia XZs modellerinin tasarımları birebir aynı.
Dolayısı ile cihazın gövdesinde kullanılan materyaller kaliteli ancak tasarımsal bir yenilik arıyorsanız, o yenilik Xperia XZs modelinde bulunmuyor. Tasarım sizin için önemli bir satın alma kriteriyle, Sony Xperia XZs modelini satın almamak için ilk sebebiniz cihazın tasarımı.
Bu başlığın ikinci konusu ise ekran. Xperia XZs modelinin ekranı 5.2 inç boyutunda ve 1080 x 1920 piksel yani Full HD çözünürlüğe sahip. 2016’nın son çeyreğinde duyurulan Xperia XZ modelinin ekran boyutu ve çözünürlüğü de birebir aynı. Ekran boyutu sizin için önemli ise, Full HD’nin üzerinde çözünürlüğe sahip (örneğin QHD yani 1440 x 2560 piksel) bir akıllı telefona sahip olmak istiyorsanız, Xperia XZs modelini satın almamak için ikinci sebebiniz ekran özellikleri olabilir. Her iki modelin diğer ortak ekran özellikleri ile şu şekilde; 424 PPI keskinlik değeri, IPS LCD ekran paneli ve %71 ekran-gövde oranı.
Akıllı telefonlar artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası. Kamera özellikleri ise hemen her gün kullanılan özelliklerden bir tanesi. Dolayısıyla bizimde ikinci kriterimiz kamera özellikleri. Sony kamera konusunda yakından takip edilen markalardan biri. Bu modelde de kamera özellikleri oldukça merak ediliyor.
Cihaz arka yani ana kamerası 19 MP çözünürlüğe sahip F/2.0 25mm lensiyle dikkat çekiyor. Ön tarafa ise 13 MP çözünürlüğe sahip özçekim kamerası yer alıyor.
Bir önceki model ile ön kamera tarafında farklılık yok. Arka kamera tarafında ise MP değerinde düşüş var. İlk modelde 23 MP arka kamera tercih edilmişti, yeni model olan Xperia XZs’te ise 19 MP çözünürlük tercih edilmiş. Algılayıcı boyutları her iki telefonda da aynı olduğu için bu MP düşüşü fotoğrafların kalitesini olumsuz yönde etkileyecek.
Kamera konusuna genel itibariyle baktığımızda, eski model olan Xperia XZ’nin daha iyi olduğunu görüyoruz. Yeni modelin arka kamerası, ilki kadar başarılı sonuçlar vermeyecek. Satın alma kriterleriniz arasında kamera sizin için üst sıralardaysa, Sony Xperia XZs’i satın almamak için üçüncü nedeniniz kamera olabilir.
Cihazın kamerasıyla ilgili bir diğer olumsuz özellik ise OIS desteğinin bulunmaması. OIS yani optik görüntü sabitleme, fiziksel olarak lensin titremesini engelleyerek daha kaliteli videolar çekilmesine olanak tanıyor. Dolayısıyla bu sebeple kameradan bir puan daha kırmak mümkün. Video çekmek sizin için önemliyle, OIS desteği olmayan bir akıllı satın almak pek işinize gelmeyecektir. Dördüncü kriter olarak bunu belirleyebiliriz.
Xperia XZ ve Xperia XZs modelleri arasında en önemli farklardan biri ise yavaş çekim video çekmeyi seven kullanıcıları sevindirecek türden. Yeni modelde artık 720p çözünürlükte 960 kare/saniye videolar çekmek mümkün. Eski modelde böyle bir özellik bulunmuyordu.
Üçüncü ana başlığımız elbette her akıllı telefon kullanıcısının aradığı ortak özellik olan performans değerleri. Cihaza ilişkin herhangi bir karşılaştırma testi sonucu henüz mevcut değil. Ancak kullanılan donanımlar belli.
Sony Xperia XZs modelinde Qualcomm Snapdragon 820 (MSM8996) yongasının kullanıldığını görüyoruz. Aralarında yaklaşık 6 ay bulunana iki akıllı telefonda aynı yonganın kullanılmış olması pek görülmüş bir uygulama değil. Snapdragon 820 yongası elbette günlük kullanım ihtiyaçlarının ötesinde performans sunabiliyor. Ancak 2017 yılında duyurulan bir akıllı telefon için pek yenilikçi olduğu söylenemez. Dolayısıyla Xperia XZs modelini satın almamak için beşinci sebep olarak eski bir yonganın kullanılmış olmasını gösterebiliriz.
RAM tarafında ise iyileşme olması dikkat çekici oldu. Xperia XZs modelinde 4 GB RAM kullanılmış, ilk model olan Xperia XZ’de 3 GB RAM bulunuyordu. Bu noktada ufak bir adım ileriye gidildiğini söyleyebiliriz. Dahili depolama alanı kapasitesi olan 32 GB ve microSD kart desteği ise yine eski modelde olduğu gibi aynen korunmuş.
Sony Xperia XZs modelinde 2900 mAh kapasiteli ve değiştirilemeyen bir batarya bulunuyor. Batarya kapasitesi tarafında da cihazın, bir önceki modelden daha ileriye gitmediğini görüyoruz. Özellikle bu yönüyle eleştiri toplayan cihazda daha büyük bir batarya kullanılması bekleniyordu.
Bir önceki model olan Xperia XZ, aynı büyüklükteki batarya ile 17.5 saat konuşma (3G), 78 saat müzik dinleme ve 11 saat video izleme süresi sağlayabiliyordu. Yeni cihazda da rakamların bu seviyede olması bekleniyor. Kesin sonuçlar için cihazın satışa çıkması ve batarya karşılaştırma uygulamalarıyla test edilmesi gerekiyor. Değiştirilemeyen batarya ve 2900 mAh kapasite sizin için önemli satın alma kriterleri ise altıncı ve yedinci satın almama sebebi olarak gösterilebilir.
Fiyat İncelememizin son kriteri ise Sony Xperia XZs’in Türkiye fiyatı. Geçtiğimiz yıl duyurulan model ülkemizde halen 2100-2400 TL fiyat aralığında satılıyor. Dolayısıyla yeni modelin bu seviyeden aşağı bir fiyata satılması pek olası değil. Durum böyle olunca ise son derece ufak değişikliklerle gelen bir telefona aşağı yukarı aynı rakamı ödemek pek makul olmayabilir.
Fiyat / performans olarak düşünüldüğünde 2017 yılı içinde duyurulacak diğer modeller daha üst seviye bir donanım ile karşımıza çıkarsa, rakipleri tercih etmek daha olası duruyor. Fiyat kriterini baz alarak değerlendirecek olursak Xperia XZs modelini satın almamak için sekizinci sebep ile 2500 TL’lik fiyatı (tahmin) diyebiliriz. Cihazın Türkiye için tavsiye edilen satış fiyatı henüz açıklanmadı.
Japonya’nın teknoloji devi Sony, Xperia adı altında çoğu zaman başarılı akıllı telefonlarla karşımıza çıkıyor. Ancak bu sefer bir farklılık var. Çünkü 27 Şubat 2017 tarihi ile duyurulan Xperia XZs isimli akıllı telefon, aslında geçen yıl da piyasaydı. Hatta daha fazla özellikle! 5 Nisan 2017 tarihi itibariyle raflarda yerini alacak olan bu yeni telefonu siz de merak ediyorsanız, cihaz hakkındaki çoğu soru işaretini bu yazımızda gidermeye çalışacağız.
Bu yazımızda, yeni Sony Xperia XZs modelinin özelliklerini ana başlıklar altında inceleyerek ve bir önceki model olan Xperia XZ ile karşılaştırarak sizler için ele alacağız. Bakalım Sony, önceki modele göre ne farklılıklarla karşımıza çıkmış? Önceki modele göre artıları ve eksileri neler?