Sony Xperia E4g incelemesi
Sony'nin fiyat odaklı telefonu Xperia E4g test masamızda
Sony deyince aklınıza şu sıralar Xperia Z4 geldiğinin farkındayız ama firmanın sadece amiral gemisi modelleri yok. Son dönemde birçok üreticinin uygun fiyatlı ama özellik bakımından amiral gemisi modellerinden geri kalmayan telefonlar ürettiğine şahit olmaktayız.
Bu düşüncenin ürünlerinden birisi olan Xperia E4g, test merkezimize geldi ve siz değerli okuyucularımız için bu telefonu test etmeye karar verdik.
Xperia ailesinin en ucuz telefonlarından birisi olan E4g’nin teknik özellikleri ile incelmemize başlayalım.
Sony Xperia E4g Teknik Özellikler |
|
Ekran Özellikleri | 4,7 inç, 960x540 piksel çözünürlükte IPS LCD 234 ppi |
İşlemci | MediaTek 6732 1,5 GHz hızında 4
adet A53 çekirdeği Mali T-760MP2 500 MHz |
RAM Kapasitesi | 1 GB |
Kamera | Arkada 5 megapiksel 1/2.8'' sensor
720p video kayıt Önde 2 megapiksel HD 30 kayıt |
Hafıza | 8 GB |
Micro SD Desteği |
Var 32 GB Kadar Micro SD |
Pil Kapasitesi | 2300 Mah |
İşletim Sistemi | Android 4.4.4 KitKat |
Boyutlar | 133 mm boy, 71 mm genişlik, 10,8 mm kalınlık |
Ağırlık | 135 gram |
1. Sayfa Teknik Özellikler
2. Sayfa Tasarım
3. Sayfa Ekran Özellikleri
4. Sayfa Performans ve Arayüz
5. Sayfa Kamera
6. Sayfa Pil
7. Sayfa Sonuç
Dilerseniz tasarım detayları ile incelememize devam edelim.
Tasarım:
Teknik özelliklerden de görüldüğünüz üzere Xperia E4g, donanım anlamında oldukça mütevazı bir duruş sergiliyor. Bu mütevaziliği açıkçası kutusundan başlayarak gösteren Xperia E4g şimdiye kadar hiç görmediğimiz bir kutuya ve oldukça kısa tutulmuş şarj/data kablosuna sahip! Ucuz telefon yapmak için bu kablodan neden taviz verildiğini anlayamadık; ya neyse!
Xperia E4g bilindik Xperia tasarım anlayışını devam ettirmeye çalışıyor. Önde fiziksel veya kapasitif bir tuş yine kullanılmıyor. Sanal tuş kullanımından bir türlü vazgeçmeyen üreticilerden birisi olan Sony bu tercihi ile 4,7 inç olan ekranın 4,4 inç gibi algılanmasına sebep oluyor ve bu tutumunu HTC gibi değiştirmemekte ısrar ediyor.
Telefonun önünde, selfie için özelleştirilmiş ön kamera, ışık ve yakınlık sensörleri bulunuyor. Bu fiyat segmentinde bazı telefonlarda ne ışık ne de yakınlık sensörünün olmadığı düşünüldüğünde Sony’nin kutu ve kutu içeriğini eleştirmekten hemen vazgeçiyoruz.
Telefonun arka kısmında Sony ve Xperia logosu görünürken tam ortada kamera, led flaş ve mikrofonu görüyoruz. Yine bu fiyat segmentinde bir telefon için NFC çipi ise oldukça lüks bir donanım gibi görünüyor. Xperia E4g’nin arka kısmında bulunan yumuşak polikarbon malzeme elde tutma hissiyatını ve güçlü bir telefon gibi görünmesini sağlıyor. Altta bulunan geniş hoparlör alanı ise telefonun mono ses çıkışını sağlıyor.
Xperia E4g’nin sol tarafında şarj girişi buluyor. Sağ tarafında ise klasik Xperia tasarımı olan güç ve ses açıp kapama tuşu bulunuyor.
Xperia E4g’nin arka kapağı çıkmasına rağmen pili değiştirilemiyor. Lumia telefonlarda da kullanılan bu gereksiz detayın telefonu kalınlaştırmaktan ve genişletmekten başka bir işe yaramadığını aşağıdaki resimlerden inceleyebilirsiniz.
Ekran:
Sony, Xperia E4g’de 4,7 inç boyutunda 960x540 piksel qHD bir ekran kullanıyor. Bu ekran çizilmeye karşı dayanıklı diye belirtiliyor ama Gorilla Glass kaplama bulunmuyor. Ekran TFT panel yerine IPS tabanlı bir panel ama yan tutmalarda kimi zaman parlamalar ve renk kaymaları yapabiliyor. Bu fiyat segmenti telefonlar için IPS tabanlı ekran kullanılması ise bizi oldukça şaşırttı. Bu bağlamda 639 TL’ye satılan bir telefonun ekranını eleştirmek en basit tabirle saçmalık olacaktır diye düşünüyoruz.
Xperia E4g kullanıcısını ekran kalitesi anlamında tatmin ediyor. Film izlemek için vasatın pek üzerinde bir kullanıcı deneyimi sunmasa da günlük işlemler için Xperia E4g’ün tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacağından eminiz.
Performans ve Arayüz:
Sony’nin Xperia E4g’de yaptığı en başarılı iş kesinlikle arayüzüdür. 2300 TL’ye satılan telefonlarda ne varsa aynısını Xperia E4g’ye koyan Sony; bu noktada kullanıcıların yüzünü güldürmeyi başarıyor.
Kutudan Android 4.4.4 ile çıkan Xperia E4g’nin oyun ve uygulamalarda uçuk kaçık bir performans sergilediğini söylemek pek doğru olmaz ama menü tarafında telefonun oldukça başarılı bir iş çıkarttığını belirtelim. Aşağıdaki videoyu izledikten sonra Xperia E4g’nin arayüz performansını kendiniz de değerlendirebilirsiniz.
Performans anlamındaysa Xperia E4g kesinlikle hayallerinizin telefonu olmayacaktır diye düşünüyoruz. MediaTek’in 4 çekirdekli ve 1,5 GHz hızında çalışan 64 bit destekli MT6732 çipsetini kullanan Xperia E4g kendi fiyat segmentindeki en akıcı telefonlardan birisi olarak göze çarpsa da bu telefonun bir performans telefonu olmadığının altını tekrar tekrar çizelim.
Galaxy Note 4'te ve Galaxy S6'da kullanılan GPU kullanılıyor!
Telefonun bir diğer ilginç özelliği ise kullanılan GPU. Galaxy Note 4 ile Galaxy S6'da kullanılan yeni nesil grafik kartı Mali T-760, Xperia E4g'de de kullanılıyor!
Tek bir farkla!!!
Bu GPU rakipleri gibi 8 yada 6 çekirdekli değil; çift çekirdekli ve Galaxy Note 4'ten de Galaxy S6'dan da çok daha düşük bir frekansta çalışıyor. (500 MHz)
Sony telefonda 1 GB RAM kullanıyor. Bu konuda düşüncelerimizi defalarca sizlere aktardık. Günümüzün “Android” uygulamaları ve oyunları bu RAM miktarı için artık yetersiz kalıyor. Bundan dolayı 1 GB RAM’e sahip telefonların arayüzleri oldukça önem kazanmakta. Sony’nin kendi arayüzü hem uygulamalar; hem de arayüz akıcılığı konusunda kullanıcılarını tatmin ediyor.
Web performansı kısmında şunu açıkça belirtmeliyiz. Sony kendi internet tarayıcısını bir an önce telefonlarına vermeli. Google Chrome üst segment telefonlardan oldukça iyi çalışıyor ama bunun gibi telefonlarda Chrome beklenen ve istenen performansı gösteremiyor. Bundan dolayı Sony’nin de rakipleri gibi kendi internet tarayıcısını yapması gerekiyor. Bunu zaten yaptığımız benchmark testlerinde kendinizde göreceksiniz.
Günlük kullanım senaryosu açısından efektif bir bilgi sunmasada özellikle rakip ürünlerle karşılaştırmanız açısından yaptığımız benchmark testlerini ve sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Antutu:
Quadrant:
GFX Bench:
NenaMark 2:
GPU Bench:
Vellamo:
SunSpider 1.0.2
Google Octane
Kamera:
Sony Xperia E4g’ün rakiplerine göre en önemli dezavantajı kamera megapiksel değeridir. 5 megapiksel arka kameraya sahip E4g kendi sınıfında vasat sayılabilecek bir donanıma sahip. Birçok kullanıcının halen rakamlara takılıp tercih yaptığını görüyoruz ve bundan dolayı Sony bu telefonda artık standardın çok dışında kalan 5 megapiksel yerine daha yüksek megapiksel değerine sahip kamera sensörü kullanmalıydı.
Kamera arayüzü ve ayarları bildiğimiz Xperia kamera arayüzünden oluşuyor. Hatta Youtube ve Facebook üzerinden canlı bağlantıyla videolarınızı takipçilerinizle paylaşabilmektesiniz. Kamera arayüzüne ait ekran görüntülerini ve örnek fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Örnek Fotoğraflar
Pil:
Sony Xperia E4G'de 2300 mAh gücünde bir pil kullanıyor. Bu pil gücü telefonun kalınlaşmasını sağlasada (normal kullanımda) 2 gün süren pil ömrü sayesinde müthiş bir deneyim sunuyor.
Stamina Güç Tasarruf Modunu ile telefonun şarj süresini arttırmakta mümkün. Ultra Stamina Modu ile de telefonun sadece temel fonksiyonlarını kullanabiliyorsunuz ama inanın sadece Stamina Mod bile sarjınızı ne zaman taktığınızı bile unutturabilecek bir performans sergilemesini sağlıyor.
Her gün şarja takmak zorunda kalmadığınız bir telefon mu arıyorsunuz? Xperia E4g tam sizin istediğiniz telefon olabilir. 4G şebeklerinde pil gücü tabi ki daha çabuk tükenecektir ama biz kullandığımız süre boyunca 2 günü rahatlıkla tamamladık.
Sonuç:
Sony Xperia E4g, 5G’ye destek vermiyor ama 4G şebekeleri için en uygun çözümlerden birisi gibi görünmekte. Bu fiyat aralığında oldukça güçlü rakipleri olan Xperia E4g’in en büyük avantajı ise kesinlikle kullanılan arayüzüdür. Xperia E4g‘nin arayüzü oldukça akıcı bir deneyimi kullanıcılara sunuyor ve sanki 639 TL’lik bir telefon değil de amiral gemisi bir Xperia kullanıyormuşsunuz algısı yaratıyor.
Kamera konusundaysa Xperia E4g biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Neredeyse mobil sektörün tamamına mobil kamera sensörü üreten bir firmanın bu noktada daha fazlasını kullanıcılarla buluşturması gerekiyordu.
Sony’nin güncelleme listesinde bulunan Xperia E4g’nin yakın bir süre içinde Android 5.0’a geçiş yapacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 64 bit işlemcisi ile Android 5.0’ın bu telefona gerçek anlamda doping etkisi yapacağını düşünüyoruz.
Bu fiyat segmentinde; akıcı bir Android deneyimi yaşamak istiyorsanız sizlere Xperia E4g’yi tavsiye ediyoruz. Kullandığımız süre boyunca Xperia E4g bizde olumlu bir izlenim bıraktı. Kendisinden daha pahalıya satılan ve oldukça kötü kullanıcı deneyimi yaşatan cihazlar gördükten sonra Xperia E4g’nin önemli bir işe imza attığını söyleyebiliriz.
Peki, sizin telefonla ilgili genel görüşleriniz nedir? Lütfen yorumlarınızı belirtin.