Son 20 yıla damgasını vuran telefonlar
Ericsson R380Oldukça yaratıcı bir tasarıma sahip olan R380, kızaklı bir tuş takımına ve dokunmatik ekrana sahipti. 1999 sonlarında ortaya çıkan ve piyasaya 2000 yılında duyuruldu.Eğer kızaklı fiziksel tuş takımını cihazın üzerine getirirseniz, bu tuşlar cihazın dokunmatik ekranına baskı uyguluyor ve altta kalan gözükmeyen sanal tuşlara dönüşüyordu.
Ericsson R380 Oldukça yaratıcı bir tasarıma sahip olan R380, kızaklı bir tuş takımına ve dokunmatik ekrana sahipti. 1999 sonlarında ortaya çıkan ve piyasaya 2000 yılında duyuruldu. Eğer kızaklı fiziksel tuş takımını cihazın üzerine getirirseniz, bu tuşlar cihazın dokunmatik ekranına baskı uyguluyor ve altta kalan gözükmeyen sanal tuşlara dönüşüyordu.
NOKIA 7650 Nokia'nın bu modelden sonra uzun süre kullandığı Symbian OS 6.1 işletim sistemini kullanan üründe, o dönem görmeye alışık olmadığımız netlikte bir ekran kullanıldı. 176 x 208 piksel çözünürlüğünde TFT LCD ekran kullanan Nokia 7650, Nokia N70'e kadar uzanan dönemdeki bazı kriterleri belirleyen telefon oldu. Bluetooth, Kızılötesi, kızaklı yapısı, kızağı açınca kamera lensini açması, entegre kamerası, renkli ekranı ve zamanına göre hızlı ve güçlü donanımı cihazı hemen öne çıkardı. Cihazın hafızası artırılamıyordu ve sadece 4 MB idi. 104 MHz hızında çalışan ARM 9 işlemcisiyle de diğer cihazlara göre rahat çalışan bir yapısı vardı.
PALM TREO 270 PALM OS kullanan TREO 270, rakiplerine göre bazı özelliklerle geride kalsa da, geniş dokunmatik ekranı ve zengin multimedya deneyimiyle dikkat çekiyordu. 2002 yılında tanıtılan ve pazara 2003 yılında giren ürün, 176 x 176 çözünürlüğünde ve 4096 renk destekli rezistif ekran kullanıyordu. Ayrıca cihaz Motorola'nın 33 MHz işlemcisinden gücünü alıyordu.
SAMSUNG SPH-i700 Windows Mobile işletim sistemi kullanan ürün, diğer işletim sistemlerine göre daha ileri seviyede office deneyimi sunuyordu. Microsoft'un Mobile Office ve Internet Explorer sürümlerini kullanan ürün, geniş renkli ekranı (240 x 320 pixel), dijital kamerası ve 1200 mAh'lik bataryasıyla dikkat çekiyordu.
HTC CANARY HTC Canary, standart telefon boyutlarında Windows Mobile işletim sistemini kullanmasıyla dikkat çekiyordu. Dokunmatik ekrana sahip olmayan ürün, üzerindeki fiziksel tuşlarla kullanılabiliyordu. 65K renk destekleyen ekranı, 176 x 220 piksel çözünürlüğündeydi.
Sony Ericsson P800 Nokia 7650 ile benzer zamanlarda ve benzer özelliklerde çıkan P800, rakibi gibi Symbian işletim sistemine sahipti. Symbian'ı Nokia'ya göre farklı bir arayüzle değerlendiren Sony Ericsson, kullandığı geniş ekran ve yeni tasarımıyla oldukça sevilen bir telefona imza attı. Hem dokunmatik hem de katlanabilir fiziksel tuşlara sahip olan ürün, dahili kamerasıyla da göz dolduruyordu. Cihaza 128 MB'lık Memory Stick takılabiliyor olması ve MP3 çalma desteğinin kazandırılması ise en büyük artılarındandı.
Nokia 6600 2002 yılının sonlarında duyurulan ve 2003 yılında piyasaya sürülen, Nokia'nın en çok satan akıllı telefonlarından biri olan Nokia 6600, esasında son kullanıcının yavaş yavaş akıllı telefonlarla daha da haşır neşir olmasını hızlandıran bir model olmayı başardı.
HTC Blue Angel HTC, ülkemizde belki eskiden çok aktif değildi fakat global arenada oldukça bilinen bir akıllı telefon üreticisiydi. Microsoft'un Windows Mobile işletim sistemiyle epey başarılı modeller üreten HTC, 2004 yılına Blue Angel modeliyle damga vurmuştu. Symbian işletim sistemiyle Nokia ve Sony daha çok son kullanıcıları hedeflerken, HTC ise Windows Mobile ile profesyonelleri hedef alıyordu.
Nokia N95 Nokia, 2006 yıllarına kadar 6600 modelinden aldığı güçle, cihazlarına çok da ekleme yapmadan devam etti. Esasında Nokia'nın en büyük stratejisi, bir cihaza tüm özellikleri koymamak ve kullanıcılara farklı seçenekler sunmaktı. Firmanın benzer özellikte bu yüzden onlarca modeli vardı. Nokia N95 ise, firmanın tüm özellikleri bir arada sunduğu ender modellerdendi.2006'nın sonunda tanıtılan ve 2007'nin ilk çeyreğinde piyasaya sunulan N95, diğer modellere göre daha büyük ekranı, başarılı kamerası ve gelişmiş özellikleri bir arada getiriyordu.
Apple iPhone 2007 yılında tanıtılan iPhone, esasında akıllı telefon deneyiminde baştan sona kadar bir çığır açtı. Bir noktadan sonra Nokia'nın tekelinde bulunan ve pek ilerlememeye başlayan pazar, birden kapasitif dokunmatik 3.5 inçlik ekranla tanışmıştı. Tamamen sezgisel ve kullanıcı deneyimini ön plana çıkartan yeni iPhone OS işletim sistemi, tamamen yeni bir sayfanın açılmasını sağladı. İlk nesil iPhone, belki N95'ten donanım olarak gerideydi. Fakat yeni geliştirilen işletim sistemi çok daha akıcı bir deneyim sunuyordu. Daha sonra çıkan Androd işletim sistemiyle beraber iOS, Windows Mobile ve Symbian'ı tarihin tozlu sayfalarına gömmeyi başardılar.
IBM SIMON Dünyanın ilk akıllı telefonunu Nevada'da düzenlenen COMDEX 92 fuarında görücüye çıkmış ve 1993 yılında piyasaya sunulmuştu. Üretimde yaşanan aksaklıklardan dolayı ABD'de nihayet 1994 yılında alınabilir olan IBM Simon, piyasaya sürülen ilk akıllı telefon oldu.
Nokia 9000 Communicator Nokia'nın 1996 yılında ilk olarak çıkardığı 9000 Communicator ailesinin üyesi, o dönem çığır açan özellikleri bir arada barındırıyordu. Intel'in 24 MHz hızında çalışan 80386 işlemcisini kullanan cihaz, GEOS 3.0 işletim sistemini kullanıyordu. Toplamda 8 MB belleğe sahip olan ürün; beraberinde gelen uygulamalar için 4, ek uygulamalar için 2 ve kullanıcılar için ayrılmış 2 MB belleğe sahipti. 397 gram ağırlığındaki cihaz, katlanabilir yapısıyla dikkat çekiyordu. Üründe fiziksel olarak QWERTY klavye bulunuyordu.