Oppo ve Xiaomi'nin karşısında ezilen Çinli; Vivo
Türkiye pazarına sonradan giriş yapan Çinli üreticilerden Vivo, bir türlü belini doğrultamıyor. Belki de Türkiye Vivo için doğru bir pazar değildir.
Teknoloji gündemini az çok takip edenlerin de bildiği üzere ülkemizdeki Çinli akıllı telefon üreticisi sayısı hızla artıyor. Bu Çinli üreticilerden bazıları yayınladıkları reklamlarla kullanıcının dikkatini çekerken, bazıları ise uygun fiyat politikasıyla kitlesini genişletiyor.
Örneğin Oppo, Acun ve Sıla ile yaptığı reklamlarla isminden çok söz ettirmişti. Özellikle Acun'un oynadığı reklamlar sayesinde Oppo ismi daha da bilinir hale geldi.
Xiaomi ise uygun bir fiyat aralığı belirleyerek, orta segmentte kendisine geniş bir müşteri kitlesi edindi.
Ülkemize gelen diğer Çinli üreticiler de benzer fiyat politikalarıyla isimlerini duyurmayı başardılar. Xiaomi gibi realme ve TCL de agresif bir fiyat politikası benimseyerek kısa sürede kendi müşteri tabanını oluşturmayı başardı.
Oppo ve Xiaomi'nin karşısında ezilen Çinli; Vivo
Çin'de önemli başarılara imza atan Vivo ise Türkiye pazarına tam olarak adapte olamadı. Rakiplerine nazaran daha yüksek fiyatlar belirleyen Vivo, reklam yüzü tarafında da kitleleri etkileyecek bir tercih sunamadı.
Türkiye pazarına gireli bir yıldan fazla süre geçmesine karşın Vivo isminden haberdar olan çok fazla kimse yok. Dahası geri hizmet yani satış sonrası servis tarafında nasıl bir hizmet verildiğinden de herkes bir haber.
Uzun lafın kısası Vivo, Türkiye pazarındaki en pasif Çinli üretici olma yolunca emin adımlarla ilerliyor. İsmi global pazarda Vivo'ya nazaran daha az duyulan Tecno dahi Türkiye pazarında güzel işler yapmaya çalışıyor.
Eğer Vivo daha sağlıklı adımlar atmazsa Türkiye'deki yolculuğu çok da uzun sürmeyecektir. En azından Oppo, Xiaomi ve realme gibi kendini Türkiye pazarında kanıtlamış olan Çinli üreticiler varken, Vivo modellerine daha yüksek fiyatlar ödeyip satın almak şimdilik pek de akıl karı gibi görünmüyor.