Nexus'un dünü bu günü!
Nexus One2009 ve 2010 arasında Android telefonlar piyasaya yağmur gibi yağarken Google'ın referans tasarımına dayanan ilk "yalın Android modeli, Nexus One, HTC tarafından piyasaya sürüldü. Android 2.1 ile çalışan telefon yine T-Mobile tarafından geniş kitlelere ulaştırıldı. Bu arada, bugün iflasın eşiğinde olan HTC'nin sadece 4 sene önce, milyonlarca Nexus/Android telefonu satan bir firma olduğunu da gözden kaçırmayalım.
Nexus One 2009 ve 2010 arasında Android telefonlar piyasaya yağmur gibi yağarken Google'ın referans tasarımına dayanan ilk "yalın Android modeli, Nexus One, HTC tarafından piyasaya sürüldü. Android 2.1 ile çalışan telefon yine T-Mobile tarafından geniş kitlelere ulaştırıldı. Bu arada, bugün iflasın eşiğinde olan HTC'nin sadece 4 sene önce, milyonlarca Nexus/Android telefonu satan bir firma olduğunu da gözden kaçırmayalım.
T Mobile G2 HTC, Android ile aldığı gazla 2010'da yeni modeller çıkararak piyasada adını duyuruyordu. Telefon operatörü T Mobile'in G1'in başarısı üzerine devamını üretmek için istediği G2 modelini tasarlayan HTC telefonu yine Google'ın referans Android sistemi üzerine kurmuştu. Telefonda ayrıca göz bebeği takip sistemi gibi o güne kadar başka telefonlarda olmayan özellikler de yer alıyordu. Ancak, Android ekosistemindeki firmaların yenilikleri, Apple yöneticileri kadar büyük bir heyecan ve başarıyla tanıtamadıklarını da itiraf etmek lazım.
Nexus S HTC, peynir ekmek gibi Android ve Nexus modelleri satarken Samsung da bu furyadan geri duramazdı. 2010'un sonuna doğru Samsung da kendi Nexus yorumu, Nexus S'i piyasaya sürdü. Android 2.3 Gingerbread üzerine kurulu olan Nexus S, 5 MP kamera ve NFC özelliği ile döneminin gelişmiş modellerinden biriydi. Yüksek kapasiteli donanım, referans Android sürümü ile birleşince çok hızlı çalışan bir telefon ortaya çıkmıştı. Hatta telefon ekranın çok hafif bir şekilde bükük olması da, Samsung'un bükülebilen ekranlar konusundaki çalışmasının ilk sonuçlarından birisiydi.
Galaxy Nexus Samsung, Nexus işini çok sevince, Galaxy serisine de bir Nexus eklemeden duramadı. 2011 yılında piyasaya çıkan Galaxy Nexus, daha sonra Nexus Prime olarak tanınacak serinin atasıydı. 4.65 inç HD Super AMOLED eğimli/bükük bir ekranla kullanıcılara ulaşan telefon herkesin merakla beklediği Android 4 işletim sistemine sahip ilk telefon olarak da piyasada büyük ilgi gördü. 5 MP kamerası ve yüksek seviye donanımlarına rağmen 300 dolarlık fiyatıyla da herkesin kalbini kazanmıştı.
Beyaz Galaxy Nexus Samsung'un Galaxy Nexus modeli büyük başarı kazanmıştı ancak sadece koyu gri renge sahip bu telefon, elektronik mağazalarında sağa sola koşturarak beyaz telefon arayan kadın müşterileri hiç mutlu etmiyordu. Samsung sonunda, beyaz bir telefonla satışlarını maksimize edebileceğini fark edip, masumluğun simgesi "beyaz telefon" dünyasına Şubat 2012'de Galaxy Nexus ile giriş yaptı. Sonuçta, bir hayli çok beyaz telefon sattığını da hatırlamak lazım.
Nexus 7 Google, 2012 yılındaki I/O geliştiriciler konferansında, Nexus 7'yi tanıtarak büyük sürpriz yaptı. Bu cihaz, yedinci Nexus telefonu değil, 7 inçlik bir Nexus tabletiydi. Referans Android sistemiyle çalışacak hızlı bir 7 inçlik tablet artık bir ihtiyaç haline gelmişti ve Google bu fırsatı kaçırmadı. Android 4.1 ile gelen tablet 199 dolarlık fiyatıyla da rakipleri karşısına büyük üstünlük sağladı.
Nexus Q Nexus ailesinde sadece telefon ve tabletten oluşmuyor. Bizzat Google tarafından üretilen Nexus Q modeli, ev kullanıcıları için bir medya sunucusuydu. 299 dolar fiyatındaki cihaz, Android cihazlar üzerindeki ses ve video dosyalarını transfer ederek oynatabiliyor, böylece evleri, Android cihazları üzerinden bir eğlence merkezine çevirebiliyordu.
LG Nexus 4 LG'nin ürettiği Nexus 4 modeli, diğer modellerden biraz daha farklıydı zira telefonun arkası da cam materyalden yapılmıştı. Daha önceki Nexus'ların hepsi plastik kasaya sahipti. Nexus 4 ise bu yeni tasarım özelliği ile iPhone 4'ü anımsatıyordu. Arka yüzyedeki Matrix temalı boyama da cihaza ayrı bir karizma katıyordu.
Nexus 10 Google, ikinci bir Nexus tableti için Samsung'la beraber Nexus 10'u çıkardı. 10 inçlik bu tablet 2,560 x 1,600 çözünürlüğe sahip, 300 ppi piksel yoğunluğunda bir cihaz olarak 13 inçlik MacBook Pro'dan daha gelişmiş değerlere sahipti. Çok keskin görüntüler oluşturabilen cihaz ön yüzündeki iki hoparlör sayesinde tam bir multimedya canavarıydı. Google hala bu tasarımı değiştirmiş değil.
Nexus 7 (2013) Google, Asus ile birlikte 2013 yılında 7 inçlik Nexus tableti Nexus 7'yi güncelledi. Yeni tablet, 299 dolara çıkan fiyatına rağmen gelişmiş donanım özellikleri ile piyasada büyük beğeni topladı. 1,920x1,200 çözünürlüğe sahip tablet 4 çekirdekli işlemci ve Android 4.3 ile geliyordu.
Nexus 5 2013'te ortaya çıkan yeni Nexus telefonu Nexus 5'in basının dikkati çekmesi, çok ilginç bir tesadüfle olmuştu. Google'in bahçesinde Android 4.4 KitKat'ın çıkışı kutlarken çekilen videoda bir Google çalışanın elindeki yepyeni telefon, basının dikkatinden kaçmamıştı. Bunun Google'ın geliştirmekte olduğu Nexus 5 olduğu iddia edilmiş ve sonra bu iddia doğru çıkmıştı. İşte o telefon, geniş ekranı ve temiz tasarımıyla beğeni toplayan Nexus 5'ti.
Kırmızı Nexus 5 LG, beğeni toplayan Nexus 5'in bir de özel kırmızı modelini üretmişti. Android 4.4 KitKat ile gelen ilk cihaz olan Nexus 5'in tüm özelliklerine sahip olan kırmızı Nexus 5, dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisi ve 1080p ekranı ile, kadın kullanıcıların da ilgisini çekmeyi başarmıştı.
G1 Android'in ve Nexus'ların atası sayılabilecek bu telefon T-Mobil'in satışa çıkardığı G 1 modeliydi. HTC tarafından üretilen telefon 3G bağlantısı ve tek tuşla internette arama yapabilmesiyle kullanıcıların kalbini kazanmıştı. 2008 yılında piyasaya çıkan ve kısa sürede 1 milyon adet satış rakamına ulaşan telefon böylece Android telefonların önünü açmış, Google'ın da Nexus programını başlatmasına ön ayak olmuştu.(chip online)
withGoogle Bugün ismi bize garip geliyor olsa da "withGoogle" isimiyle de anılan bu telefon 2009 yılında HTC tarafından piyasaya sürülmüştü. myTouch 3G isimli bu modelde fiziksel bir trackball yer alıyordu. Telefon öncülü OG 1 gibi çok başarılı olunca, Android cihazlar artık tüm büyük telefon üreticilerinin dikkatini çekmeye başlamıştı.