LG'den Snapdragon 810 itirafı geldi
LG, G4'te neden Snapdragon 810 işlemcisini kullanmadığına açıklık getirdi.
LG amiral gemisi G4’ü duyurduğundan beri birçok kullanıcı hala işlemci tercihinin şaşkınlığını yaşıyor. Ocak ayında tanıtılan G Flex 2’de Snapdragon 810’u kullanan Güney Koreli firmanın 4 ay sonra duyurduğu G4’te daha düşük performans gösteren Snapdragon 808’i tercih etmesi rakip firmaların deyim yerindeyse ekmeğine yağ sürdü.
LG G Flex 2’nin ilk parti üretiminde aşırı ısınma problemi yaşandığı şirket tarafından resmen doğrulandı, ancak LG’ye göre Snapdragon 810’la birlikte doğru donanımların kullanılması ve yeni nesil soğutma sistemleri sayesinde, ısınma sorunu büyük ölçüde giderildi.
Snapdragon 810’da yaşanan ısınma sorunu ve buna bağlı olarak işlemcinin performansında yaşanan düşüş, G Flex 2 modelinde giderildiyse neden G4’te Snapdragon 808 kullanıldı? LG, G4’te neden Snapdragon 808’ü tercih ettiğini resmen açıkladı.
AnroidPIT sitesinin özel haberine göre LG, Snapdragon 810'da yaşanan pil sorunu nedeniyle tercihini Snapdragon 808’den yana kullanmış. Snapdragon 810, belirli bir voltaja ulaştığında normal sıcaklık sınırlarını bir hayli aşıyor. İşlemci aşırı ısınmaya bağlı olarak performansını aşağılara çekiyor. Benzer bir görevi daha düşük frekans hızında ve daha uzun sürede gerçekleştirmek zorunda kalan Snapdragon 810, yaşanan durum neticesinde aşırı pil tüketimine neden oluyor.
LG G4 kullanılan Snapdragon 808, Snapdragon 810’a göre pil tüketiminde nispeten daha verimli çalışan bir işlemci. LG’ye göre Snapdragon 808 performans ve pil tüketimi noktasında iyi bir denge sağlıyor. Yine Güney Koreli firmanın açıklamalarına göre Snapdragon 808 yüksek bir performans sunuyor ve video, oyun benzeri birçok çoklu görevde vazifesini başarıyla yerine getiriyor. Üstelik bunu Snapdragon 810’a göre daha verimli bir şekilde gerçekleştiriyor.
Mevcut durumda One M9, G Flex 2, Mi Note Pro ve Xperia Z4’te Snapdragon 810 işlemcilerinin kullanıldığını gördük. Xperia Z4 henüz global pazarda satışa çıkmadığı için (çıkıp çıkmayacağı da net değil) performansı konusunda bilgi sahibi değiliz, ama Snapdragon 810 şu ana kadar sadece Mi Note Pro modelinde beklenen performansı gösterebildi.
One M9’da da başarılı bir performans ortaya konsa da, telefon pil süresi itibariyle One M8’in gerisinde kaldı. Hatta LG, G4’te daha verimli çalışan Snapdragon 808’ü tercih etmesine rağmen elde etti.
Netice itibariyle Snapdragon 808 ve 810 işlemcilerini kullanan birçok üretici can sıkıcı durumlarla boğuşup duruyor. Samsung ise 14nm üretim süresine sahip 64-bit sekiz çekirdekli Exyos 7420’yle bu durumun keyfini çıkarıyor.
Peki, 6 çekirdekli ya da 8 çekirdekli işlemcilerin verimliliklerini konuştuğumuz şu ortamda Apple ne yapıyor? Apple A8 yonga setindeki 1,4 GHz hızında çift çekirdekli işlemcisiyle tüm mobil sektöre kafa tutuyor. "64-bit gereksizdir" açıklamasında bulunan Qualcomm'un tepe yöneticilerinin bu duruma nasıl baktığını anlamak içinse detaylı geçen gün açıklanan 10 çekirdekli Snapdragon 818 yonga setine bakmak gerekiyor. Firmalar üretim sürecindeki sorunları zar alanlarını ve buna bağlı çekirdek sayılarını büyüterek absorbe etmeye çalışıyorlar.
Bakalım bu savaşın galibi kim olacak?